idezojelek

Tarlós hetente tartott Budapest-infót, Karácsony azonban menekül a kérdések elől

Karácsony Gergely egyre gátlástalanabbul hágja át a sajtószabadság alapvető normáit. Az utóbbi időben az is előfordult, hogy a főpolgármester csak a baráti médiát tájékoztatta egy sajtóesemény helyszínéről, miközben a kormányközeli orgánumok munkatársaival szemben akár durva, személyeskedő megjegyzéseket is megenged magának. Érdemes felidézni, hogy Tarlós István hivatali idejében hetente-kéthetente tartott Budapest-infót, ahol órákon át szabadon kérdezhették az újságírók, politikai oldaltól függetlenül.

Cikk kép: undefined

Míg az előző főpolgármester hivatali ideje alatt a legalább kéthetente megtartott Budapest-infón az újságíróknak politikai oldaltól függetlenül volt lehetőségük kérdezni Tarlós Istvánt a főváros ügyeiről, addig Karácsony Gergely sokszor a tájékozódás minimális lehetőségét sem biztosítja a sajtónak. Karácsony a főpolgármesteri szék elfoglalása óta rendszerint váratlanul, flash mob jelleggel hirdet sajtótájékoztatókat, amelyek az időpontját sokszor csak az esemény előtt egy-két vagy akár fél órával teszi közzé. A konzervatív médiamunkásoknak jellemzően egyetlen kérdésre ad lehetőséget, s ha az adott újságíró több mindenre lenne kíváncsi, Karácsony jobb esetben türelmetlenül felcsattan, rosszabb esetben pedig sértő, akár személyeskedő megjegyzést tesz. Ezért is érthetetlen, hogy idén tavasszal, a miniszterelnök-jelöltsége bejelentésekor éppen azt hangoztatta, hogy „olyan országban szeretnék élni, ahol az újságíró kérdezhet”.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ehhez képest az utóbbi időben Karácsony – a számára igencsak kellemetlen Városháza-gate eszkalálódásával – még a korábbinál is durvábban és cinikusabban hágja át az alapvető etikettet, kedd reggeli, minősíthetetlen eljárásával pedig minden normát felrúgott. Az MTI-ben délelőtt fél 11-kor jelent csak meg a főpolgármester 11-re hirdetett sajtótájékoztatója, amelyet helyszín nélküli online eseményként tüntettek fel. Ám úgy tűnik, hogy Karácsony a baráti sajtónak mégis jelezte, hogy a Kossuth téren tartja a tájékoztatót, mivel az RTL Klub és az ATV újságírói már az esemény előtt ott voltak. Erről tudomást szerezve a Mediaworks Hírcentrumának főmunkatársa is elment a sajtótájékoztató helyszínére, ahol megkérdezte Karácsony Gergelyt, hogy a szerkesztőségének miért nem küldtek meghívót. Erre a főpolgármestertől azt a cinikus választ kapta, hogy „Uramisten, skandalum!”. A Városháza-gate kapcsán november 16-án tartott sajtótájékoztatón szintén meglehetősen flegmán járt el Karácsony: a jobboldali médiumok kérdéseire a szemét forgatta, a plafont bámulta, miközben nagyokat sóhajtozott, ámn érdemi válaszokat nem adott.

Az elmúlt két év során visszatérő érv volt Karácsony, illetve a kommunikációs csapata részéről, hogy a főpolgármester siet valahova, ezért személyenként csak egy kérdés tehető fel, s nem is minden újságírónak tudnak választ adni. Karácsony azt is figyelemre méltó türelmetlenséggel kezeli, ha nem csak abban a témában kérdezik, amelyben meghirdette a sajtótájékoztatót. Például amikor tavasszal a nyelvvizsgabotrányáról kérdezte az MTV riportere, akkor a főpolgármester válasz helyett indulatosan ráförmedt az újságíróra, hogy szégyellje magát. Figyelemre méltó, hogy a sajtóval szembeni türelmetlensége és az állítólagos rohanása ellenére Karácsonynak mégis van ideje például olyasmire a sajtótájékoztatói alatt, hogy ornitológiai ismereteit csillogtassa egy közelben tanyázó madár felhasználásával.

Emlékezetes: a Tarlós-infóként is emlegetett sajtótájékoztatókon bármely médium részt vehetett, s a kormányközeli sajtó mellett olyan balos orgánumok is rendszeresen feltűntek, mint a Népszava, az ATV, az Index, a 24.hu vagy az RTL Klub. Emellett meghívó nélkül is beengedtek lapokat – nem fősodratú orgánumokat, blogokat is –, s egy-másfél órán keresztül vagy ennél is hosszabb ideig kérdezhettek a főpolgármestertől, és nem csak az éppen aktuális ügyekben. A sajtó munkatársainak volt lehetőségük felkészülni, így az MTI agendájában is legalább egy nappal korábban feltüntették az eseményt. Amikor – nagy ritkán – Tarlós István a sajtótájékoztató napján hirdetett meg rendkívüli Budapest-infót egy váratlanul felmerült probléma kapcsán, akkor már kora reggel, legalább 4-5 órával az esemény előtt értesítették a médiumokat.

Borítókép: Karácsony Gergely

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.