Mediterrán fúziós étterem a Belgrád rakparton: Minima bisztró
A beltér igényes, elegáns, a belsőépítész remek munkát végzett.
Borbély Zsolt Attila
2022. 10. 29. 11:00
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A kilencvenes évek középen nagyságrenddel kevesebb izgalmas, különleges vendéglátóegység működött a fővárosban, mint ma, ezek egy része más népek konyháit varázsolta Budapestre több-kevesebb autenticitással. Már akkor akadtak valódi olasz helyek a megannyi álolasz mellett, ahol a hagyományos magyar levesek és desszertek közé ékelődtek a tömegáruval túltoppingolt pizzák és készen vásárolt alapanyagból készült középszerű tészták.
Már működött nem egy kínai, thai, mexikói és japán hely is. Az üde színfoltok közé tartoztak a görög éttermek, amelyek nemcsak az egyedi görög ízvilággal, hanem a görög nyaralásokat idéző beltérrel is elkápráztatták a betérőt, ezeket már számba vettem e rovatban.
Az akkori görög élvonalból – Ressaikos, Jorgosz, Dionysos – csak az utóbbi maradt meg, népszerűsége nem kopott az időközben eltelt csaknem három évtized alatt. (A Belgrád rakparti étterem 1993 végén nyitott.)
Nosztalgikus élmény végignézni a hely étlapját, felfedezni azokat a görög ételeket, melyeket ott ismertünk meg s azóta otthon is elkészítettünk több ízben, kezdve a spanakopitától a brizolán át a galaktobourekóig. (Egyes fogások, mint a töltött szőlőlevél/dolmadesz, vagy a musazkasz a családi receptúra részét képezték már a Ceausescu-korban, a Bánságban főként szerb közvetítéssel már hosszú ideje jelen van a Balkán konyhája. Külön tanulmányt lehetne írni arról, hogy e történelmi régióban, amit ma már a románok dominálnak, miként él együtt az alföldi magyar, a sváb, a szerb, a román, a zsidó, a török és görög konyha a Monarchia gasztronómiai hagyományaival.)
Idén ősszel a főváros vendéglátásával foglalkozó fórumok jelentős része tudósított arról, hogy a Dionysos étterem tulajdonosa, Lehoudis Andreas nyitott egy új helyet, mely a fine dining felé kacsingató bisztróként az egész mediterrán világból ad ízelítőt fúziós karakterrel.
Azt hihetnénk, hogy a neve a minimalizmusra, a sallangmentességre utal, de a honlapról kiderül, hogy nem erről van szó. A „minima” görög eredetű szó, ami üzenetet jelent, az üzemeltetőknek pedig az a szándékuk, hogy ezt az üzenetet „a határtalan mediterrán gasztronómia sokszínű és ízletes nyelvén” fogalmazzák meg.
A beltér igényes, elegáns, a belsőépítész remek munkát végzett, sikerült olyan hangulatot teremteni, mely egyszerre otthonos és elegáns, finoman merít a mediterrán kultúrák formavilágából. A háttérzenét is jól választották meg.
A honlapról azt is megtudhatjuk, hogy a konyhát két séf vezeti Cseh László, aki az elmúlt negyed évszázadban a testvéregységben dolgozott, valamint Weisz Roland, aki cukrászként minden bizonnyal a desszertekért (is) felel.
A láthatóan jól átgondolt választék bepillantást enged a mediterrán térség több nemzetének a konyhájába. Az általunk rendelt fogásokon kívül kínálnak muhammarát (szír sültpaprikakrémet), padlizsántatárt, kétféle garnélát, hideg kapros uborkalevest, provance-i hallevest, csirkés quessadillát, fúziós ratatouille-t (kívánságra kacsamájjal) sertésszüzet chorizóval, borjúbordát garnélával, haltriót, langusztát és összesen négyféle desszertet.
Az italválaszték lehetne szélesebb, s az itallap információdúsabb. A borok esetében nem közlik a pincészet nevét, csak a fajtát, ami meglehetősen furcsa. Csak Peronit és tapolcai Stari sört tartanak, utóbbinak megörvendtünk, kértünk is egy pohárral, a főzde sokat fejlődött az utóbbi időben.
Az árképzés a Dionysost idézi, kifejezetten kedvező a tapasfilozófiájú előételek díjszabása, a főételek ára húzósabb, helyenként nem is feltétlenül motiváltan.
Közel tízezer forint egy haltrióra nem szokatlan, de a zöldséggel töltött gomba 5500-ért túlzásnak tűnik. De persze akkor lehet erről felelősen nyilatkozni, ha megrendeltük és megkóstoltuk e fogásokat. A mi fogyasztásunk ár/érték aránya kifejezetten jó volt, az alább felsorolt öt fogásra egy sörrel és egy limonádéval 13 250 forintot fizettünk. Tény, hogy mellőztük a főételeket, kóstolgatni akartunk, s nem jóllakni.
Üdvözlőfalatként articsókakrémet kaptunk helyben sült, arab zsánerű laposkenyérrel, így aztán rendelésünkből töröltük ezt a fogást, kértünk helyette polipsalátát.
A krém nem volt igazán karakteres, ezen lehetne még dolgozni. Amuse bouche-ként szerencsésebb lenne olyasmit kínálni, ami nem része az étlapon rögzített választéknak. A dióba forgatott, gránátalmaszemekkel tálalt kecskesajtkrém kiválónak bizonyult, ízre, állagra, tálalásra egyaránt, akárcsak a zöld humusz, amit alighanem zsenge zöldborsópürével ízesítettek és színeztek, majd zöldborsóhajtással tálaltak. Humuszt lassan minden Kárpát-medencei nagyvárosban lehet kapni Pozsonytól Budapestig és Újvidéktől Temesváron, Lugoson, Kolozsváron át Szászrégenig, éttermekben és bevásárlóközpontokban egyaránt, meg is szoktam kóstolni mindenütt, ez a produkció a felső minőségi szegmensbe tartozott.
Az égetett karfiollal, kéksajttal, körtével és karamellizált mandulával tálalt, megfelelő sűrűségű karfiol-velouté íz- és állagjátéka is megnyert, akárcsak a jó tartású, rafinált ízesítésű polipsaláta.
Az étkezésre a meggymártással felszolgált, esztétikára is megnyerő pisztáciavariáció (mousse, krém, ropogós) tette fel a koronát. Visszaköszönni láttuk azt, amit a honlapon olvastunk, tételesen, hogy Weisz Roland otthonosan mozog a francia új hullámos desszertek világában.
A kiszolgálás tanítható: megkülönböztetetten udvarias, szívélyes, segítőkész. Búcsúzóul mindenki kap egy kis borítékot, melyben egy életbölcsesség rejtőzik névjegykártyaszerű papíron. Nekem az jutott, hogy „amiért érdemes meghalni, azért érdemes élni is.” Vitathatatlan igazság.
A Minima bisztróban igen kellemes ebédet költöttünk el, szívesen megkóstolnánk még néhány fogást a választékból, leginkább talán a hallevest és a haltriót.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.