A középkori magyar serfőzés egyik első emlékét őrzi egy 1086-os pannonhalmi oklevél, mely említést tesz egy Komlóaszó nevű völgyről és ahogy Dr. Marton Szabolcs a 2007-es doktori értekezésében kifejtette, ekkor már „nagyban, szakértelemmel termelték a komlót, amely csakis a sörhöz szükségelhetett nagy mennyiségben”. De a XII. századból is maradtak ránk Pannonhalmáról iratok, amelyek azt tanúsítják, hogy már ekkor kellett az apátság alattvalóinak malátában, illetve sörben adózniuk a szerzetesek részére. 1233-ból származik egy másik oklevél, amely szerint az adófizetés napja Szent Márton napja volt, mely, noha napjainkban az „új bor ünnepe”, sokáig a sörök kapcsán is fontos ünnep volt, ahogy azt Bevilaqua Borsodi Béla monumentális műve kapcsán a későbbiekben majd kifejtjük.

Részben, amennyire marketingértéke van, ezen középkori eredetből erőt merítve indult el 2018-ban a modern kori pannonhalmi apátsági sörfőzés. A főzde, mely Ravazdon épült fel jelenleg ötféle sörrel van a piacon, melyek nagyrészt a hagyományos németalföldi apátsági sörök csoportjába tartoznak. A jelenlegi portfóliójuk így a Blonde (5%), a Dubbel (6,5%), a Tripel (8%), a Quadrupel (10%) és a Witbier (5%).