A Szent András Sörfőzdét 1993-ban Simkó József alapította Békésszentandráson egy családi házban és a mai napig magán viseli a főzde ennek előnyeit és hátrányait, hiszen a település egyik utcájában mára már két családi ház összeolvadásaként üzemel, ugyanakkor a főzdében a mai napig látszódik, hogy melyik helyiség volt anno a konyha, a nappali vagy épp az étkező. Az alapítással egy időben, 1993. május 1-jén nyitott a főzde saját kocsmája a Rózsa Sörkert, ami akkor a piacon levő üveges sörök árának kétharmadáért adta a termékeit, így békésszentandrási sör nagyon hamar keresett és ismert lett a Kecskemét–Békéscsaba útvonalon utazók, nyaralók körében.
A gyors piaci beágyazódás miatt az üzem akkor is tovább tudott működni, amikor az 1996–1997-es évre már a külföldi tulajdonú nagyüzemek kezében volt a piac, és az olcsóbb áraik miatt sok kisüzemi főzde kényszerült bezárásra. A békésszentandrásiak azonban meglátták a piaci rést abban, ha a minőségi sörgyártás irányába mozdulnak el.
Az üzem a 2000-es években is kiválóan működött. Ha csak a profitot vesszük, 2000-ben 23,6 millió forinttal zárt az üzem, 2001-ben már 35,2 millióval. Az üzleti tevékenység hasznát pedig folyamatosan visszaforgatták az üzem fejlesztésébe, ugyanakkor beálltak egy nagyjából egyenletes működési pályára; a szinte folyamatosan állandó értékű alapanyagok felhasználása mellett egyenletesen rajzolódtak ki a cég bevételei. Aztán a 2010-es években a sör jövedéki adójának mérséklésével, az otthoni sörfőzés legalizálásával kínálati sokk érte a hazai piacot, az alapanyag-kereskedelem is elmozdult a minőség irányába, és ez teremtette meg az itthoni sörforradalmat.
A Szent András Sörfőzde 2011-ben az év Sörfőzdéje lett Magyarországon, az alapító pedig 2013-ban, húsz év sikeres működés után nyugdíjba vonult és átadta a főzdét a Bukovinszky testvéreknek, Bélának és Lászlónak, akik a mai napig vezetik a céget.
A tulajdonosváltással két közgazdász került a vezetői székbe, akik meghallva az idők szavát, látva a kibontakozó sörkeresleti átrendeződést, mind a kínálatában, mennyiségében, minőségében és technológiájában is megújították az üzemet. A főzdének ekkor már volt egy állandó szortimentje különféle lager és gyümölcsös sörökből, azonban később ez is kibővült. A főzde sikerét mutatja, hogy a profitjuk 2017-ben meghaladta a 126,5 millió forintot, miközben a termelés 2013 óta megnyolcszorozódott, a munkatársak száma megkilencszereződött, újabban pedig – a koronavírus miatt – saját futárszolgálatot is kialakítottak, hogy közvetlenül láthassák el termékeikkel a fogyasztókat.
De ha már termékek, nézzük meg a sörfőzde kínálatát is. A főzött sörök között megtalálhatjuk a nemzetközi sörtörténelem jelesebb angliai, amerikai, német, cseh sörtípusait is. Így az állandó szortimentben vannak lagerek (Ogre – cseh–német pilsner, 5,6 százalék; 1993 – müncheni helles, 4,9 százalék; Mutti – hoplager, 4,9 százalék; Fekete – sötét baksör, 7 százalék; Óarany – bécsi ászok, 4,9 százalék; Monarchista – világos baksör, 7 százalék; Black Rose – duplabak 9, százalék; Behemót – balti porter, 8,5 százalék), alek (Hathárom – angol porter, 4,9 százalék; Ködfelhő – NEIPA, 6 százalék; Bandibá’ – west coast IPA, 6 százalék; Laza Morál – session IPA, 4,6 százalék; Napkincs – bajor búzasör, 4,9 százalék; Hildegard – búzabak, 8 százalék; Templárius – imperial rozssör, 9 százalék; Houdini – amerikai árpabor, 11 százalék; Rettegett Iván – russian imperial stout, 10,5 százalék) és a vegyes lager-ale hibrid, a Magyar Vándor a maga 5,6 százalékával.
Mivel Magyarországon a Szent András Sörfőzde kezdett el legelőször, és a kezdetektől valódi gyümölcs hozzáadásával söröket készíteni, így az ilyen termékeik palettája is rendkívül széles és változatos (meggyes sör – lager, 3,7 százalék; szilvás sör – lager, 3,7 százalék; almás rétes – pastry ale almával fahéjjal és vaníliával, 4,2 százalék; málnás búza – bajor búza málnával, 4,9 százalék; bodzás búza – witbier bodzavirággal, 4,4 százalék; barackos IPA – NEIPA sárgabarackkal és bazsalikommal, 5,6 százalék; áfonyás Ale – tőzeg- és kékáfonyás ale, 4 százalék; Betyár király – stout meggyel és szilvával, 7 százalék; Szent András könnye – áfonyás duplabak, 9 százalék).