Falusi családi házból piacvezető sörgyár: A Szent András Sörfőzde harminc éve

A magyar kisüzemi sörfőzdék ma már markánsan jelen vannak a hazai sörpiacon, kocsmáik behálózzák Budapestet és a Kárpát-medencét. Azonban a rendszerváltáskor nem volt ez így. Tulajdonképpen légüres térben zajlott le a kisüzemi főzdék alakulásának első időszaka az 1990-es évek elején. Az akkori cégek nagy része mára már lehanyatlott, azonban van néhány az elsők között, akik nemcsak hogy működnek, de olykor diktálják a trendeket is. Közéjük tartozik a békésszentandrási Szent András Sörfőzde is, mely idén van harmincadik éve a piacon.

Pelles Márton
2022. 10. 01. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent András Sörfőzdét 1993-ban Simkó József alapította Békésszentandráson egy családi házban és a mai napig magán viseli a főzde ennek előnyeit és hátrányait, hiszen a település egyik utcájában mára már két családi ház összeolvadásaként üzemel, ugyanakkor a főzdében a mai napig látszódik, hogy melyik helyiség volt anno a konyha, a nappali vagy épp az étkező. Az alapítással egy időben, 1993. május 1-jén nyitott a főzde saját kocsmája a Rózsa Sörkert, ami akkor a piacon levő üveges sörök árának kétharmadáért adta a termékeit, így békésszentandrási sör nagyon hamar keresett és ismert lett a Kecskemét–Békéscsaba útvonalon utazók, nyaralók körében.

A gyors piaci beágyazódás miatt az üzem akkor is tovább tudott működni, amikor az 1996–1997-es évre már a külföldi tulajdonú nagyüzemek kezében volt a piac, és az olcsóbb áraik miatt sok kisüzemi főzde kényszerült bezárásra. A békésszentandrásiak azonban meglátták a piaci rést abban, ha a minőségi sörgyártás irányába mozdulnak el.

A Szent András Sörfőzde erjesztőtere. Fotó: Szentandrassorfozde.hu

Az üzem a 2000-es években is kiválóan működött. Ha csak a profitot vesszük, 2000-ben 23,6 millió forinttal zárt az üzem, 2001-ben már 35,2 millióval. Az üzleti tevékenység hasznát pedig folyamatosan visszaforgatták az üzem fejlesztésébe, ugyanakkor beálltak egy nagyjából egyenletes működési pályára; a szinte folyamatosan állandó értékű alapanyagok felhasználása mellett egyenletesen rajzolódtak ki a cég bevételei. Aztán a 2010-es években a sör jövedéki adójának mérséklésével, az otthoni sörfőzés legalizálásával kínálati sokk érte a hazai piacot, az alapanyag-kereskedelem is elmozdult a minőség irányába, és ez teremtette meg az itthoni sörforradalmat.

A Szent András Sörfőzde 2011-ben az év Sörfőzdéje lett Magyarországon, az alapító pedig 2013-ban, húsz év sikeres működés után nyugdíjba vonult és átadta a főzdét a Bukovinszky testvéreknek, Bélának és Lászlónak, akik a mai napig vezetik a céget.

A tulajdonosváltással két közgazdász került a vezetői székbe, akik meghallva az idők szavát, látva a kibontakozó sörkeresleti átrendeződést, mind a kínálatában, mennyiségében, minőségében és technológiájában is megújították az üzemet. A főzdének ekkor már volt egy állandó szortimentje különféle lager és gyümölcsös sörökből, azonban később ez is kibővült. A főzde sikerét mutatja, hogy a profitjuk 2017-ben meghaladta a 126,5 millió forintot, miközben a termelés 2013 óta megnyolcszorozódott, a munkatársak száma megkilencszereződött, újabban pedig – a koronavírus miatt – saját futárszolgálatot is kialakítottak, hogy közvetlenül láthassák el termékeikkel a fogyasztókat.

A Monarchista, mely minden ízében az egykori Ausztria–Magyarország örökségét idézi. Fotó: Szentandrassorfozde.hu

De ha már termékek, nézzük meg a sörfőzde kínálatát is. A főzött sörök között megtalálhatjuk a nemzetközi sörtörténelem jelesebb angliai, amerikai, német, cseh sörtípusait is. Így az állandó szortimentben vannak lagerek (Ogre – cseh–német pilsner, 5,6 százalék; 1993 – müncheni helles, 4,9 százalék; Mutti – hoplager, 4,9 százalék; Fekete – sötét baksör, 7 százalék; Óarany – bécsi ászok, 4,9 százalék; Monarchista – világos baksör, 7 százalék; Black Rose – duplabak 9, százalék; Behemót – balti porter, 8,5 százalék), alek (Hathárom – angol porter, 4,9 százalék; Ködfelhő – NEIPA, 6 százalék; Bandibá’ – west coast IPA, 6 százalék; Laza Morál – session IPA, 4,6 százalék; Napkincs – bajor búzasör, 4,9 százalék; Hildegard – búzabak, 8 százalék; Templárius – imperial rozssör, 9 százalék; Houdini – amerikai árpabor, 11 százalék; Rettegett Iván – russian imperial stout, 10,5 százalék) és a vegyes lager-ale hibrid, a Magyar Vándor a maga 5,6 százalékával.

Mivel Magyarországon a Szent András Sörfőzde kezdett el legelőször, és a kezdetektől valódi gyümölcs hozzáadásával söröket készíteni, így az ilyen termékeik palettája is rendkívül széles és változatos (meggyes sör – lager, 3,7 százalék; szilvás sör – lager, 3,7 százalék; almás rétes – pastry ale almával fahéjjal és vaníliával, 4,2 százalék; málnás búza – bajor búza málnával, 4,9 százalék; bodzás búza – witbier bodzavirággal, 4,4 százalék; barackos IPA – NEIPA sárgabarackkal és bazsalikommal, 5,6 százalék; áfonyás Ale – tőzeg- és kékáfonyás ale, 4 százalék; Betyár király – stout meggyel és szilvával, 7 százalék; Szent András könnye – áfonyás duplabak, 9 százalék).

Az állandó szortiment mellett pedig szezonális sörökkel is jelen vannak a piacon, így karácsonykor jön ki az Esthajnal nevű sörük, mely minden évben más, az utóbbi években volt köztük őszibarackos Black IPA és fekete ribizlis balti porter is; húsvétkor pedig a Nyúlon innen és Nyúlon túl söreik, melyek mindig egy különleges sör, natúr és ízesített kiadását jelentik. Korábban nyaranta volt a Vári nővérek nevezetű APA-sorozatuk is, azonban ezt mára felváltotta a Teszt András-sorozat, mely miatt a Szent András Sörfőzde különleges helyet foglal el az itthoni főzdék között.

A Teszt András-sorozat egyrészt jelent kis mennyiségben, egyszer lefőzött termékeket, amelyek folyamatosan stimulálják a piacon az újdonságfaktort, másrészt Békésszentandráson ebbe a projektbe bevontak három házisörfőzőt is, akik kis 10-20 literes főzetekkel gyorsan és könnyen tudtak kikísérletezni olyan ízeket, söröket, amelyek, ha átmentek a szigorú kóstoláson az üzem sörfőzői és tulajdonosai által összeálló ad hoc zsűriknél, akkor „nagyban” is elkészülhettek.

Ezen sörök egy jól megkülönböztethető saját megjelenéssel jöttek piacra, az Alfa megnevezésű sörök a kísérleti barna söröket (Alfa.05 – Earl Grey Porter, 4,9 százalék; Alfa.08 – füstölt porter szilvával és bodzavirággal, 4,9 százalék; Alfa.10 – Imperial Brown Ale), a Beta az IPA-kat (Beta.03 – West Coast IPA, 6 százalék; Beta.06 – dupla IPA, 8 százalék; Beta.09 Session Brut IPA, 4,9 százalék; Beta.11 Sabro SMASH IPA, 6 százalék; Beta.12 Vic Secret SMASH IPA, 5,6 százalék; Beta.21 – NEIPA, 5,6 százalék; Beta.22 – NEIPA barackkal és bazsalikommal, 5,6 százalék; Beta.31 – Belga Session IPA, 4,6 százalék), a Gamma a lagereket (Gamma.07 – hidegkomlós Pils, 4,9 százalék; Gamma.10/a – cseh pale lager, 4,2 százalék; Gamma.10/b – hidegkomlós cseh pale lager, 4,2 százalék; Gamma.15 – Kölsch, 4,6 százalék; Gamma.41 – füstölt kolbász kenyérrel, 5,6 százalék), a Delta a belga búzákat (Delta.13 – Witbier bodzavirággal, 4,4 százalék; Delta.26 – Dubbelwit, 6 százalék), a Kappa a pastry aleket (Kappa.04 – Pastry ale almával, vaníliával és fahéjjal, 4,2 százalék), a Lambda a berliner weisse söröket (Lambda.14 Epres berliner weisse, 3,8 százalék). Az epszilon, dzéta, éta, théta, ióta söröket még nem fedte fel a főzde.

A 2022-es nyár nagy újdonsága a komlózott szódavíz, a H2opszóda. Fotó: Szentandrassorfozde.hu

A Szent András Sörfőzde nagyon jól találja meg minden téren a jó üzleti együttműködéseket. Így szólnunk kell a Templárius sörükről, melynek megvásárlása esetén a Hungary Helps programot, azaz az üldözött keresztények megsegítését támogathatjuk. A sör a Militia Templi – Christi Pauperum Militium Ordo egyházi lovagrend magyarországi praeceptóriájával közösen került megjelentetésre. A lovagrend már évtizedek óta fordít hangsúlyt a hagyományos katolikus értékek védelmére, melynek a Templárius sör egy újabb oldala.

Újabban két új termék is feltűnt a Sörfőzde kínálatban, ami megmutatja mennyire jól igyekszik a főzde kiaknázni minden lehetőséget. Egyfelől most nyáron debütált a főzde kínálatában a Teacher’s Ciderrel közösen főzött Kertem márkanévvel rendelkező ciderek (almaborok/almasörök), melyek egyből több ízben (száraz, édes, meggyes) kerültek forgalomba. Ami ezek mellett még érdekesebb újdonság az pedig a H2opszóda termék, mely komlózott szódavizet jelent. A 2010-es évek közepén egy olyan trend volt a sörfőzésben, mely minél erősebb, minél alkoholosabb irányba terelte a sörfogyasztó figyelmét. Ez ugyanakkor az utóbbi években – amikor egyik nyárnak a savanyú sörök voltak a nagy nyertesei – átformálódott, és a fogyasztók elkezdték keresni az erőteljesen komlózott, de alacsony alkoholtartalmú termékeket. Ennek egyelőre nagyon sikeres véglete a komlózott szódavíz, mely alkoholmentessé teszi a komló ízeinek és nyugtató hatásának szerelmeseit.

A Szent András Sörfőzde ma Magyarországon rendkívül sikeres és keresett főzde, azokat, akik a nagyüzemi sörök sokszor gyengébb minőségű világából a kisüzemi sörök élettel teli világába utaznának, sokszor a Szent András Sörfőzde viszi át a réven.

A főzde nevében és söreinek elnevezésében is – jó értelembe véve – a saját keresztény, magyar kultúránkra, gyökereinkre építkezik. Így amellett, hogy a sörök kiváló minőségűek, melyet bizonyít több világversenyen elért érem és helyezés (legutóbb idén márciusban a XIV. Kisüzemi Sörfőzdék magyarországi versenyén nyert gyémánt minősítést a Rettegett Iván sörük), az elnevezéseikkel is emléket állítanak a legkülönfélébb tradícióinknak. Így a Hathárom sörük, az előző évszázad mérkőzésének, a legendás Magyarország–Anglia 6:3 eredménynek állított emléket (a legutóbbi időkben felvetődött a sör Négynullára keresztelése); a Magyar vándor szintén a sport világából ihletve jött létre, ugyanakkor emléket állítva az alapítónak; a Monarchista Ferencz József arcképével egy olyan specialitás, melynek minden összetevője az egykori Ausztria–Magyarország területéről származik; a Betyár király az alföld hírös szülöttjének, Rózsa Sándornak emlékét őrzi, a Houdini pedig a legendás magyar származású szabadulóművészét, miközben az Óarany sörük a Magyarországon világhírűvé vált Dreher Antal örökét eleveníti fel.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, egy igazi magyar sikertörténet, mely jövőre, 2023. május 1-jén fogja ünnepelni a harmincadik születésnapját.

A szerző gazdaságtörténész, sörfőző, a Sördoktor YouTube-csatorna alapítója

Borítókép: A Rózsa Sörkert (Fotó: Szentandrassorfozde.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.