A Taste of Transylvania gasztro-fesztivál kulináris kínálatának egyik különlegessége az volt, hogy a kiállítók mind az alapanyagválasztás, mind az ízharmóniák tekintetében nagymértékben kötődtek a lokalitáshoz. Senki nem hozott lazacot, tengeri herkentyűket vagy például avokádót tartalmazó fogást. Az előző részben a hagyományos erdélyi konyha ízeiről szóltam, lássuk most a fine dining irányába mutató tányérokat.

Az első általam kóstolt mesteri alkotás Falvai János (Giovanni Vilaggi) székely-magyar fúziós kompozíciója volt, jalapeno, bresaola és érlelt sajt egyveleggel burkolt sós kürtőskalácsban kaptuk a pacalpörkölttel töltött kolbászt, további izgalmas kísérőelemekkel díszítve, ízesítve.

A pacalrajongókat egyébként igencsak elkényeztették, több standon is kínáltak e megosztó alapanyagból készült fogást, a Junior kínálatából nem hiányzott a pacalleves, a One Soul tintahalas pacaljáról lesz még szó, a Gasztrolabban személyesen a séf, Alex Antal szolgálta ki a vendégeket a jól sikerült Remoulade-mártással kísért, kifogástalan rántott pacallal.

Egyébként sem volt ritka, hogy nem egy helyettes vagy egy beosztott szakács, hanem a neves séfek hozták készre alkotásaikat házikóikban, akárcsak a Budai Gourmet-t. Az immár hosszú évek óta Székelyföldön dolgozó Falvai János (2020-ban volt szerencsém a Trattoria San Giorgio-ban kóstolni a főztjét, majd a B The Hotel következett) visszatérő kiállítója és színpadi fellépője a fesztiválnak, idén a marosvásárhelyi Diavolo étterem képviseletében érkezett s a kezdet kezdetétől a rendezvény végéig fáradhatatlanul irányította a munkát.
Megkóstoltam az „Erdélyi lakoma” névre hallgató fogásukat is, melynek keretében Black Angus oldalast kínáltak örmény hurutos Stroganoff-fal és a fesztivál egyik visszatérő sajtüzemének, az Arkase-nek az érlelt túrójával készült puliszkával. Újabb telitalálat.
Falvai János, mint az imént említettem, tavaly még a „B The Hotel” konyháját vezette, annak képviseletében vett részt a gyímesi gasztro-fesztiválon is, helyét a sajnos megszűnt Szikra étteremből érkező Kicsi Sándor vette át idén. A szálloda étterme, mely felvette időközben a „Beyond” nevet, szabályos kulináris zarándokhellyé kezd válni, mint Székelyföld legkreatívabb, legkomplexebb fogásokat kínáló á la carte vendéglátó egysége. (Egyetlen vetélytársa a bálványosi Fork lenne, mely viszont fix ételsorral várja a vendégeket.) Műfajukat tájjellegű, szezonális és mindenki által befogadható fine diningként definiálhatjuk, a nemrégiben szó is volt róluk e hasábokon. Még ha több összetevő esetében is az átlagfogyasztó a Google-keresőhöz kell forduljon, hogy értelmezze az egyes fogalmakat, a végeredményben nincs semmi bizarr, mellbeverő, harmónia viszont annál inkább.