Magyarországra vágynak a románok, máshol tartanak tőlünk

Vasárnap déltől (tv: M4 Sport) Frankfurtban alakítják ki a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. A magyar válogatott kiváló Nemzetek Ligája-szereplésének köszönhetően a legjobbak közül, azaz az első kalapból várhatja a sorsolást.

2022. 10. 09. 8:25
Sallai Roland, Lang Ádám, Loic Nego, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Nagy Ádám, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik, Schäfer András, Nagy Zsolt, Szalai Attila
20220604 Puskás Aréna Magyarország Anglia labdarúgás válogatott Nemzetek Ligája Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi két Európa-bajnokságon részt vehetett a magyar labdarúgó-válogatott, s az alapján, amit Marco Rossi irányításával láttunk az elmúlt években a nemzeti csapattól, most már kifejezetten elvárható, hogy ez a sorozat folytatódjon, és 2024-ben, a németországi kontinenstornán is pályára léphessen Magyarország csapata.

A selejtezőcsoportok meccseit csak jövőre, március és november között bonyolítják le, de a magyar válogatott már a Nemzetek Ligájában tett a sikeres kvalifikációért.

Az Olaszország mögött, de Németország és Anglia előtt elért csoportmásodik hely azt jelentette, hogy Magyarország az első kalapba került az Eb-selejtező sorsolására.

Másrészt szinte biztossá vált, hogy gyengébb selejtezőcsoportos szereplés esetén kap egy második esélyt a 2024 márciusi pótselejtezőn, ahová kizárólag a Nemzetek Ligája-szereplés alapján kerülnek a közvetlen kvalifikációról lemaradt csapatok.

Ahhoz, hogy a magyar válogatott még a pótselejtezőn se vehessen részt, az kellene, hogy Rossi csapata mellett az NL-rangsorban előttünk végzett hét csapat (Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium) közül legalább négy ne végezzen saját selejtezőcsoportjában az első kettő között.

Az első kalapból indulva ugyanakkor reális cél lehet, hogy ezúttal ne legyen szükség a pótvizsgára, ehhez az első két pozíció valamelyikét kell megszereznie Rossi együttesének. Biztosra venni a sikeres szereplést persze korai lenne. A második kalapból akár az NL-ben leszerepelt, de a játékoskerete alapján bombaerős Franciaország vagy Anglia is a magyarok csoportjába kerülhet. Ebben az esetben az első kalapos kiemelés ellenére aligha a selejtezősorozatot minden bizonnyal a holnapi műtétjére váró Gulácsi Péter nélkül megkezdő magyar válogatott számítana a legnagyobb esélyesnek.

Akár Angliával is újra összekerülhetünk 

A másik veszélyre a rutinos védő, Fiola Attila világított rá:

Nem biztos, hogy az első kalap előnyünkre válik, mert mi a jobb csapatok ellen jobban tudunk játszani, mint az alacsonyabban rangsoroltak ellen, ez a vb-selejtező mérkőzéseken is bebizonyosodott

– emlékeztetett a fehérvári játékos elsősorban a most harmadik kalapos Albánia elleni két vereségre, amelyek sorsdöntőnek bizonyultak a világbajnoki selejtezősorozatban.

A románok minket akarnak

2015 és a Norvégia elleni Eb-pótselejtező óta tudjuk, hogy álomsorsolást emlegetni veszélyes, ha Magyarország kerül valamely válogatott útjába. Romániában azonban nem félnek ettől, az ország labdarúgó-szövetségének szakmai igazgatója, Mihai Stoichita Izrael, Feröer szigetek, Málta és Andorra mellé beválasztotta a maga álomcsoportjába a magyar válogatottat is.

– Nem hiszem, hogy nagy a különbség köztünk, még ha nekik jobb eredményeik is voltak. De futball szempontjából nincs nagy különbség – mondta a magyarokról a román sportvezető. Azok a bizonyos eredmények: Magyarország simán benn maradt a Nemzetek Ligája A divíziójában, Románia kiesett a C ligába.

A kívánság azért bizonyos szempontból érthető: a FIFA-világranglista vagy a játékoskeret Transfermarkt által megállapított összértéke alapján valóban a magyar válogatott az első kalap leggyengébbje. Ugyanakkor távolról sem nyilvánvaló ez a pozíció: Skóciában például inkább a lengyeleknek, Írországban pedig Svájcnak örülnének az első kalapból.

A sorsolás menete

Az Eb-selejtezőre hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoport alakul ki, mindegyikből az első két helyezett jut ki az Eb-re. A rendező németeknek nem kell selejtezőt vívniuk, a maradék három kvótáért tizenkét csapat játszik majd pótselejtezőt. Oroszország az ukrajnai háború miatt nem vehet részt az Eb-selejtezőkön, a fehérorosz válogatottat viszont a németek kérése ellenére nem zárta ki az UEFA.

A Nemzetek Ligája négyes döntőjében érdekelt együttesek – Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország – biztosan nem kapnak ellenfelet a hatodik kalapból, hogy a két júniusi játéknap idején szabadnaposak lehessenek, és megmérkőzhessenek az NL-trófeáért, ők kerülnek az A, B, C és D csoport közül valamelyikbe. Utánuk elhelyezik a többi első kalapos válogatottat, köztük a magyart is a többi csoportba, majd jön szép sorban a többi kalap. Az azonos kalapba sorolt válogatottak nem kerülhetnek azonos selejtezőcsoportba.

Politikai okokból nem kerülhet azonos selejtezőcsoportba Ukrajna és Fehéroroszország, Örményország és Azerbajdzsán, Spanyolország és Gibraltár, Szerbia és Koszovó, valamint Bosznia-Hercegovina és Koszovó sem. Két földrajzi alapú korlátozás is befolyásolja a sorsolást. Az északinak minősített válogatottak – Észtország, Fehéroroszország, Feröer szigetek, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia – közül legfeljebb kettő kerülhet azonos csoportba, hogy a lehető legkevesebb meccset kelljen nagyon télies időjárási körülmények között játszani. A túlságosan hosszú utazások mennyiségét is korlátozza az UEFA, ez leginkább a közép-ázsiai Kazahsztánt érinti, amely az Andorra, Anglia, Észak-Írország, Franciaország, Gibraltár, Írország, Izland, Málta, Portugália, Skócia, Spanyolország, Wales sorból legfeljebb egy válogatottal kerülhet azonos csoportba.

Az Európa-bajnoki selejtező kalapbeosztása

1. kalap: Magyarország, Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc, Lengyelország.

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország.

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország.

4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer szigetek, Észak-Macedónia.

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta.

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein.

Borítókép: Vasárnap kiderül, melyik válogatottakkal kell megküzdenie a magyar nemzeti csapatnak az Eb-részvételért (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.