Az elátkozott Guardiola történelmet írhat a Bajnokok Ligája-döntőben

A Manchester City a triplázás küszöbén áll, és a sámánok átka alól idén feloldozást nyert Pep Guardiola lehet az első edző, aki kétszer, ráadásul két különböző csapattal hajtja végre a különleges bravúrt. Ehhez már csak a meglepetésre döntőig jutott Internazionale ellen kellene győznie a Bajnokok Ligája mai döntőjében Isztambulban. A lehengerlően futballozó City toronymagas esélyes, de épp ebben a stadionban és angol–olasz párharcban történt már csoda BL-döntőben.

2023. 06. 10. 6:32
Pep Guardiola, Kevin de Bruyne
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola (R) congratulates Manchester City's Belgian midfielder Kevin De Bruyne as he leaves the pitch after being substituted off during the UEFA Champions League second leg semi-final football match between Manchester City and Real Madrid at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on May 17, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hinnénk, hogy Pep Guardiola babonás, de azon talán már ő is elgondolkodott az utóbbi években, hogy valóban átok ül-e rajta. A spanyol edző 2016-ban vette át a Manchester City irányítását, s nem sokkal később háttérbe szorította a csapat egyik vezérét, Yaya Tourét, akit korábban már a barcelonai időszakában is lefokozott. Az elefántcsontparti középpályás ügynöke, Dimitrij Szeluk ekkor állt elő azzal, hogy Guardiola diszkriminálja az afrikai játékosokat, s ezért bűnhődnie kell: sámánok átka fogja megakadályozni őt az újabb Bajnokok Ligája-győzelemben.

GUARDIOLA, Josep
Pep Guardiola és a Manchester City az elődöntőben a címvédő Real Madrid legyőzését ünnepelte. Fotó: Jon Super

Guttmann Béla óta tudjuk, az ilyesmit komolyan lehet venni. Híres sztori, hogy a legendás magyar edző, aki 1962-ben egymás után másodszor nyerte meg a Benficával a BL elődjét, a BEK-et, a siker után fizetésemelést követelt a lisszaboni klubtól, ám a vezetők ezt megtagadták. Az anekdota szerint Guttmann ezen annyira feldühödött, hogy százéves európai kupaátokkal sújtotta a Benficát. Ezt azóta is nyögik a portugálok, hiszen azóta nyolcszor jutottak döntőbe a nemzetközi porondon, s mindannyiszor veszítettek.

Az elátkozott Guardiola és a sámánok

Ezidáig a Guardiola-ellenes átok is működött. Hetedik idényét tölti a Manchester City élén a spanyol, mialatt az ideit is beleértve ötször nyerte meg a Premier League-et, felépítette a világ egyik legjobb csapatát, de a BL-ben mindig elbukott. Ebben a saját hibáit is okolhatta, a legfájóbb a 2021-es BL-döntő volt, amikor a Chelsea úgy nyert 1-0-ra a City ellen, hogy Guardiola kispadra ültette a Fernandinho középpályás duót, akik közül legalább az egyik kezdő volt a csapat idénybeli 61 meccséből 60-on. Épp a legfontosabb mérkőzésre változtatott, s a City kikapott.

– A sámánok feloldották az átkot, hiszek benne, hogy a City Guardiola irányítása alatt meg fogja nyerni a Bajnokok Ligáját – árulta el Szeluk májusban. Emiatt vagy sem, a manchesteriek lehengerlő játékkal jutottak el a döntőig, az egyenes kiesés szakaszban három kiütéses győzelmet arattak a Lipcse (8-1), a Bayern München (4-1) és a címvédő Real Madrid (5-1) ellen.

Triplára hajt a Manchester City a BL-döntő megnyerésével

A Premier League-arany és az angol FA-kupagyőzelem már zsebben van a Citynek idén, így ha a BL-t is megnyeri, a futballtörténelem nyolcadik együttese lesz, amely egy idényben triplázni tud a legfontosabb nemzetközi és hazai kupa, valamint a bajnoki cím elhódításával. Guardiola ezt egyszer már véghez vitte 2009-ben a Barcelonával, és most ő lehet az első edző, akinek kétszer sikerül a bravúr.

Manchester City Guardiola
A Premier League-et már megnyerte a Manchester City. Fotó: Peter Powell

– Ha eljutsz a BL döntőjéig, azt ünnepelni kell. Egy olasz csapat elleni finálé sosem ajándék, az Inter nagyon is versenyképes – igyekezett enyhíteni a csapatára nehezedő elvárások súlyán Guardiola, akinek most tényleg minden adva van a győzelemhez. A City kerete csaknem kétszer annyit ér, mint az Interé (nagyságrendileg egymilliárd, illetve félmilliárd euró), ráadásul a világ jelenlegi legjobb csatára, az idényben 52 tétmeccsen 52 gólt jegyzett Erling Haaland is a csapatát erősíti.

Az eddigi triplázó európai labdarúgócsapatok:
2: Bayern München (német) – 2013, 2020, FC Barcelona (spanyol) – 2009, 2015
1: Celtic Glasgow (skót) – 1967, Ajax Amsterdam (holland) – 1972, PSV Eindhoven (holland) – 1988, Manchester United (angol) – 1999, Internazionale (olasz) – 2010

– Gyerekkorom óta arról álmodoztam, hogy a Bajnokok Ligája döntőjében lépjek pályára, úgyhogy különleges meccs lesz, de végeredményben ez is csak egy munka. Elképesztő szezonunk van, aminek a lehető legszebb lezárást szeretnénk – nyilatkozta a 22 éves norvég csatár, aki gyakorlatilag már a döntő előtt a BL-idény gólkirályának tekinthető (12 találata van eddig).

Haaland nem az egyetlen csatár, aki beteljesítheti a sorsát Isztambulban, a milánói térfélen ugyanennyire bíznak Lautaro Martínez gólképességében. Az interes argentin vonulat, Hernan Crespo, Diego Milito és Mauro Icardi örökébe lépve a 25 éves csatár jelenti a legnagyobb veszélyt a Manchester City kapujára. Martínez gyors és erős, nem véletlenül hallgat a Bika becenévre. A mostani pályafutása legeredményesebb idénye, hiszen az ősszel világbajnok lett az argentin válogatottal, klubjában pedig már 28 gólt szerzett az évadban, ami karriercsúcs.

Az Inter edzője már a döntő előtt valóra vált álomról beszélt

Az Inter csak nyerhet a BL-döntővel, hiszen az idény előtt senki sem várta a milánóiakat Isztambulba. A Serie A-ban bronzérmes együttes az őszi csoportkörben oda-vissza kikapott a Bayerntől, de a Barcelonát megelőzve továbbjutott, majd a szerencsés sorsolásnak is köszönhetően, a Portót, Benficát és a Milant kiejtve jutott el az aranymeccsig.

– Számunkra valóra vált álom, hogy itt lehetünk a fináléban, de olyan álom, amiben mindvégig hittünk. Tudjuk, hogy senki sem tart minket esélyesnek, mégis rászolgáltunk, hogy itt legyünk – bizonygatta Simone Inzaghi, az Internazionale vezetőedzője, akinek a bátyja, Filippo játékosként kétszeres BL-győztes, és most neki is megvan az esélye, hogy bearanyozza az Inzaghi nevet.

Ehhez sokak szerint csodára lenne szükség az Inter és a City történetének első egymás elleni összecsapásán, de az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban történt már hasonló egy BL-döntőben. 2005-ben itt esett meg, hogy az akkor jóval esélyesebb AC Milan a félidei 3-0-s előnyt eladta a Liverpool ellen, s végül tizenegyespárbajban kikapott az angol klubtól.

Átkok és csodák tényleg nincsenek?

Bajnokok Ligája, döntő, szombat: Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) 21.00 (tv.: M4 Sport).

Borítókép: Pep Guardiola lehet az első edző, aki két különböző csapattal triplázik (Fotó: AFP/Paul Ellis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.