Kabát Péter: Őszinte vagyok, ezért szeretnek az emberek

Kabát Péter, még ha nem feltétlenül így gondolunk rá, a tíz legbefolyásosabb magyar, ahogy divatosan mondják, influenszer egyike. Ő maga ma is futballistának vallja magát, szerinte az őszinteség hozott neki sikereket celebként is. Pályafutása végeztével megmaradt imádott klubja, az Újpest kötelékében, sportkoordinátorként segíti a lilák munkáját. Kabát Péter megsüvegeli a magyar válogatott és különösen Szoboszlai Dominik teljesítményét, azt kívánja a huszonkét éves klasszisnak, sokszorosan haladja meg az ő népszerűségét.

2023. 09. 23. 5:45
Kabát Péter
20230921 Budapest Kabát Péter labdarúgás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miként tekint magára? Celeb vagy futballista, helyesebben ma már futballszakember?
– Egyértelműen mint futballista, mindig is ezt vallottam, futballistaként szeretnék megmaradni az emberek emlékezetében – felelte Kabát Péter a vele készített interjú felütéseként.

Kabát Péter, Újpest
Kabát Péter közönségkedvenc lett Újpesten (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

– Először akkor haladjunk ezen a nyomon. Kispesten kezdett futballozni, ott is lett NB I-es játékos, majd a Vasasnál válogatott és gólkirály, itthon megfordult Debrecenben és Győrben is, mégis az Újpesthez kötődik, pedig már harmincéves volt, amikor először a lilákhoz került. Miért vált ennyire meghatározó az Újpest az életében?
– Korábban, ellenfélként is megfogott az újpesti hangulat, s amikor 2008-ban eldöntöttem, hogy hazajövök, mindenképpen az Újpestben szerettem volna focizni, amit a menedzseremnek, egyben barátomnak, Vörösbaranyi Józsefnek is megmondtam. Rögtön az első meccs jól sikerült, a Nyíregyházát az én gólommal győztük le 1-0-ra. Később is jól ment a játék, megszerettek az Újpest-szurkolók, elismertek a társak, a vezetők, játékosként Újpesten éreztem magam a legjobban. Boldog vagyok, hogy a pályafutásom végeztével vezetőként dolgozhattam tovább a klubnál.

– Légiósként először Törökországban szerepelt. Miért éppen ott?
– Magyarország csak 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az EU-s országokban előtte csak három olyan futballista szerepelhetett egy csapatban, akik az EU-n kívülről érkeztek, ezért nehéz volt külföldre igazolni. Éppen ezért nagy lehetőségként éltem meg, hogy 2001-ben leszerződtetett a Göztepe Izmir. 

– A török futball akkoriban volt a csúcson, Törökország a 2002-es világbajnokságon bronzérmet szerzett. Érezhető volt a különbség játékszínvonalban Magyarországhoz képest?
– Nem csak abban… Törökország nem jelentett kultúrsokkot, Izmir ráadásul gyönyörű, történelmi város, de a helyi ételekkel eleinte azért meggyűlt a bajom. Vírusfertőzést szedtem össze, kórházba is kerültem.

– Ezért állt tovább fél év után?
– Amikor játszottam, elégedettek voltak velem. Más volt a gond, elfogyott a pénz, ami akkoriban sajnos megesett Törökországban. Emiatt váltottam.

 

Kabát Péter elsírta magát a Marseille miatt

– A Levszki Szófia talán még a Göztepénél is bizarrabb választásnak tűnt, de nagyon bejött. Fél év alatt tizenöt bajnoki meccsen öt gólt szerzett, bolgár bajnok és kupagyőztes lett. Miért nem maradt?
– Veretlenül zártuk azt a tavaszt, a kupadöntőben ráadásul gólt rúgtam az ősi rivális CSZKA-nak. Óvatosságból csak fél évre írtunk alá, amit akkor sajnáltam. Marasztaltak, de nem tudtunk megegyezni. A jó teljesítményemnek köszönhetően több klub érdeklődését felkeltettem, bíztam benne, hogy összejön valami igazán jó szerződés. A Denizlispor ajánlata már biztos volt, Riza Calimbay, aki hatalmas tekintély Törökországban, nekem pedig a Göztepénél edzőm volt, nagyon akarta, hogy az új csapatához, a Denizlisporhoz menjek. Kivártam. Bíztam benne, hogy valami ennél is jobb összejön, tudtam róla, hogy az Olympique Marseille-nél is képben vagyok.

Itthon készültem, ám teltek-múltak a hetek, több országban már megkezdődött a bajnokság, nekem viszont még mindig nem volt csapatom. Kezdtem aggódni, ezért megegyeztem a törökökkel. Talán még egy hete sem voltam Denizliben, amikor befutott a Marseille ajánlata. Emlékszem, elsírtam magam, amikor Vörösbaranyi átküldte a szerződéstervezetet. Életem legnagyobb lehetőségéről maradtam le.

– Egy év után Ausztriába, a klagenfurti FC Kärntenhez igazolt. Elég volt a török világból?
– Közelebb szerettem volna kerülni Magyarországhoz. Továbbá a Denizlisporban inkább középpályásként számítottak rám, szerintem megálltam a helyem, de a kapu előtt azért jobban érzem magam. Szép öt évet húztam le Ausztriában, három évet Klagenfurtban, közte kettőt Linzben. Akkoriban az osztrák futballt magasabban jegyezték, mint a magyart, a Sturm Graz a Bajnokok Ligájában szerepelt, a körülmények mindenképpen jobbak voltak. Egyedül a szenvedélyességet hiányoltam, amiért az újpesti évek kárpótoltak. Mindent megkaptam Újpesten, amire vágytam, csak amiatt van hiányérzetem, hogy bajnokságot nem sikerült nyerni, pedig volt rá esély.

– A németnyelv-tudásnak hasznát veszi?
– Érdekes kérdés. A suliban angolt tanultam, Törökországban is úgy kommunikáltam, majd eleinte Ausztriában is. Aztán átmenetileg angol–német keveréknyelven, végül belerázódtam a németbe, amit az angolom sínylett meg kicsit. Újpesten a külföldi játékosokkal is angolul beszélek, de persze olykor a német is hasznos.

David Beckham előtt sem hátrált meg 

– Beckhamnek nyilván angolul szólt be, amikor 2009-ben a ligaválogatott a Milannal játszott. Mi váltotta ki a balhét?
– 1-0-ra vezettünk. Beckham az egyik szabadrúgásnál ellökött. Úgy voltam vele, ezt azért neki sem hagyom és kétségtelenül odarúgtam. Két percig üldözött a pályán, meg akart fojtani, számon kérte a dolgot, amire kapott még egy tüskét, ezzel kvittek lettünk… Nem akartam balhét, senkivel sem szerettem volna komolyabb összetűzésbe keveredni, mégiscsak gálameccs volt.

– Azóta netán volt alkalmuk tisztázni a dolgot?
– Mit szépítsem, akkor bepöccentem, mert Beckham kissé lenézően viselkedett. Egyébként játékosként kimondottam kedveltem, hiába volt sztár, a Manchester Unitedben, a Real Madridban és a Milanban is nagyon alázatosan futballozott. Megsüvegelendő, amit elért. Személyesen azóta nem találkoztunk, ki tudja, egyszer talán erre is sor kerül.

Amúgy a meccs érdekes utóélete, hogy békülésem jeleként mezt akartam vele cserélni, de Beckham elutasított. Helyette a brazil Ronaldo, a Fenomén aláírt mezét kaptam meg. Szerintem nem jártam rosszul.

 

A Nyerő párossal kezdődött a celebkarrierje

– Még Győrben futballozott, amikor 2016-ban a kedvesével részt vett a Nyerő páros című realityben. Hogyan jött a lehetőség?
– Futballistaként sokat szerepeltem tévéműsorokban, akkoriban az RTL Klub is adott focimeccseket. Sosem zavart a kamera, fesztelenül nyilatkoztam. Erre figyelt fel az egyik producer és meghívott a Nyerő párosba. Többször kikosaraztam, de végül az ETO is hozzájárult, a párom is belement, így elvállaltuk. 

– A futballal fel is hagyott, ott ragadt a celebvilágban. Mivel, miért vonzotta be ez a közeg?
– Azt mondják, jól áll nekem ez a szerep. Talán azzal nyertem el a nézők szeretetét, hogy őszinte és humoros vagyok, mindig magamat adom. Pontosan tudom, hogy a futballmúltamnak köszönhetően kerültem be a körforgásba.

– Melyik volt a kedvenc produkciója?
– Az RTL-en majdnem mindegyik műsorban szerepeltem már, csak a tánc maradt ki egyelőre. 2017-ben megnyertem a Celeb vagyok, ments ki innen! produkciót, ami nyilván emlékezetes. A sportmúlt persze meghatározó, én a realitykben is nyerni akarok.

Kabát Péter, Újpest, celeb
Nem szakadt el az Újpesttől, sportkoordinátorként segíti a klub munkáját (Fotó: Mirkó István)

– Leleplezést persze nem várunk, de árulja el, a műsorokból mennyi van előre megírva és mennyi dől el valóban élőben?
– Természetesen van forgatókönyv, de a versenyek teljesen hitelesek, a teljesítmény dönti el, hogy ki esik ki és ki jut tovább. Engem is kóstolgattak, hogy kint sem vagyok Dél-Afrikában, hanem valamelyik hazai erdőben forgatunk, meg hogy titokban eszünk, de ez persze nem igaz. A Survivor alatt nyolc kilót fogytam, pedig nem volt rajtam felesleg. Tényleg kemény volt. A koplalás próbára teszi a versenyzőket, a konfliktusok jelentős része ebből ered.

A Sztárbox a következő kihívás

– Azt hogyan viseli, amikor cikizik? Például a matektudásával.
– Jó tanuló és jó matekos voltam a suliban! A cikizés onnan ered, hogy az egyik műsorban besültem egy szöveges feladattal. Megnézném, ott helyben hányan oldották volna meg.

De nem haragszom ezért, a mémeken is csak röhögök, tisztában vagyok vele, a celebléthez ez is hozzátartozik.

– Újabban rádiós műsorokban is szerepel. Az élő adás sem stresszeli?
– Cseppet sem. S megkönnyíti a helyzetemet, hogy Sebestyén Balázzsal, nyugodtan mondhatom, baráti a viszonyom, csakúgy, mint Bochkor Gáborral. Igyekszem felkészülni az adott témákra, és olyankor is magamat adom, bátran improvizálok.

– Könyvet is olvas vagy csak a híreket falja?
– Inkább a híreket követem, azon belül is természetesen a sportot. Szabadidőmben jobbára sorozatokat nézek, de két könyv, az Egri csillagok és a Tüskevár, az én gyerekkoromat is meghatározta.

– Most éppen mire készül?
– A Sztárboxra. Keményen készülök heti négy bunyós és két futóedzéssel összesen négy hónapon át. Korábban sohasem próbáltam ki ezt a sportágat, bizony így van, a ringben nagyon magára hagyatottnak érzi magát az ember. Izgatott vagyok, de nagyon várom a meccset.

A fiának nehezebb dolga van

– Vissza a focihoz. Újpesten pontosan mi a feladata?
– Hivatalosan sportkoordinátor vagyok, egyfajta kapocs a vezetők, a felnőttcsapat és az utánpótlás között. Ott vagyok a nagy csapat minden mérkőzésén, ha tehetem, a második csapat és az utánpótláskorúak meccseire is kimegyek. Társadalmi kapcsolatokat ápolok, látogatom az iskolákat, igyekszem a gyerekeket az Újpest FC-hez terelni.

Kabát Péter, Újpest
Kabát Péter sok szép pillanatot élt meg az Újpest játékosaként (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

– A fia is futballozik. Néhány napja posztolt egy közös képet annak apropóján, hogy győztes gólt rúgott. Teher Kevinnek, hogy az apja korábbi válogatott játékos, közismert figura? 
– Valahol igen, teher, különösen eleinte volt az, nekem akart megfelelni. Mindig mondtam neki, önmagának kell bizonyítania. A mai fiatalok amiatt sincsenek könnyű helyzetben, hogy amíg nekem kőbányai csibészként a futball volt a mindenem, örökké fociztam, ma sok minden elterelheti a figyelmet.

Kevin nagyon jó kezekben van Véber Györgynél és Szlezák Zoltánnál az U19-es csapatban, csak rajta múlik, mire viszi.

Az említett meccs tényleg katartikus volt, megtapasztalhatta, milyen érzés, ha a jó teljesítményével hozzájárul egy közösség sikeréhez. Nekem is felemelő pillanat volt, hogy a gól után a fiúk mindannyian odaszaladtak hozzám ünnepelni.

 

„Szoboszlai Dominik mindenkihez képest külön kategória”

– Két kihagyhatatlan kérdés. Mit gondol munkájáról, a válogatott sikereiről?
– Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jó és eredményes a válogatott, Marco Rossi, akit személyesen is jól ismerek, kiváló munkát végez, s végre vannak olyan játékosaink, akik topbajnokságokban szerepelnek, méghozzá meghatározó futballistákként. Magamra gondolva még amiatt van hiányérzetem, hogy hasonló sikerekben nem volt részem, s tizenhatnál talán többször is szerepelhettem volna a válogatottban.

– Tudja, hogy a magyar futballisták közül csak Szoboszlai Dominiknak és Dzsudzsák Balázsnak van több követője az Instagramon, mint önnek?
– Igen, tudok róla. Több mint hatszázezer követővel benne vagyok a top tíz magyar influenszerben. mindenki máshoz képest külön kategória, kívánom neki, hogy sokszorosan haladja meg az én népszerűségemet! Bámulatos, amit huszonkét éves korára elért, s még innen is van feljebb. Igen, a Real Madridra gondolok.

– Meg tudná fogalmazni, hogy önnek mi a titka?
– Szerintem a hiteles futballpálya-futásom számít a legtöbbet. Korban jó helyen vagyok, ismernek az idősebbek és a fiatalabbak is. Valószínűleg azt értékelik az emberek, hogy mindig magamat adom, az őszinteség tényleg kifizetődik.

Borítókép: Kabát Péter úgy gondolja, az őszinteségének köszönheti a népszerűségét (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.