Bajban a Barcelona: a La Ligából és a BL-ből is kizárhatják a klubot

Tovább gyűrűzik a Negreira-botrány a spanyol futballban: csütörtökön vesztegetés gyanújával vádat emeltek a Barcelona ellen. Amennyiben elmarasztaló ítélet születik, a katalán klubnak minden bizonnyal súlyos árat kell fizetnie.

2023. 09. 28. 18:16
Barcelona
A corner flag with the badge of FC Barcelona flies during the 58th Joan Gamper Trophy football match between FC Barcelona and Tottenham Hotspur FC at the Estadi Olimpic Lluis Companys in Barcelona on August 8, 2023. (Photo by Pau BARRENA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban derült rá fény, hogy a Barcelona elnökei 2001 és 2018 között pénzt utaltak át a katalán bírói testület alelnöke, José María Enríquez Negreira egyik cégének. Amikor ez a nyilvánosság tudomására jutott, a gránátvörös-kékek azzal védekeztek, hogy tanácsadásért fizettek hét-nyolc millió eurót a vállalatnak.

Az ügyben vizsgálatot indítottak, és a Barcelonának a jövőben a bíróság előtt kell védekeznie, miután csütörtökön vesztegetés gyanújával vádat emeltek a klub ellen, emellett Enríquez Negreirának, a fiának, Javier Enríquez Romerónak, illetve a Barca korábbi elnökeinek, Sandro Rossellnek és Josep Maria Bartomeunak is felelnie kell. Sajtóinformációk szerint ha bűnösnek találják a felsorolt egyéneket, akár hat év szabadságvesztésre is ítélhetik őket. A klub pedig pénzbüntetést kaphat, de kizárhatják a bajnokságból is.

Ha elmarasztaló ítélet születik a Barcelonával szemben, azt minden bizonnyal az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) sem hagyná szó nélkül, és az európai kupasorozatokból való kizárással büntetné a katalánokat.

 

A Barcelona ügye nem tett jót a spanyol futball hírnevének

A La Liga elnöke, Javier Tebas arra panaszkodott, hogy a Barcelona vesztegetési ügye sokat ártott a spanyol futball hírnevének. Ez pedig azért különösen kellemetlen, mert egyébként is több problémával kell megküzdeniük, hiszen rasszista támadások célpontja, a spanyol szövetség elnöke, Luis Rubiales pedig azzal okozott botrányt, hogy a női világbajnokság döntője után megcsókolta egyik játékosát, holott Jenni Hermoso nem kért belőle.

A La Liga öt év elteltével már nem tehet lépéseket a Barca ügyében, de Tebas reméli, a katalán klub megbűnhődik, hogy bűnösnek kiáltják ki.

– Folytatni kell a vizsgálatot, hogy megtudjuk, Negreirának mekkora befolyása volt a játékvezetők kijelölésére, esetleg a mellőzésükre – szerintem sok. És hogy aztán a kijelölt bírókra mekkora nyomást gyakorolt. De a puszta tény, hogy befolyásolni próbálták őt, büntetést vonhat maga után, hiszen ez sportkorrupció. Nem akarok az egyik vagy a másik elnökre mutogatni, csak annyit mondok, hogy folytatni kell a vizsgálatot, mert ha négy klubelnök fizetett Negreirának, az súlyos probléma. Arról nem is beszélve, hogy mennyit árt a spanyol futball hírnevének – vélekedett Tebas, aki arról is beszélt, ha megtehetné, milyen lépéseket tenne az ügyben. 

– Ez nem a mi felelősségünk, de szerintem a megfelelő döntés a pontlevonás lenne. Pontlevonási rendszert kellene megalkotnunk, mert azon kevés ország közé tartozunk, ahol jelenleg ez nem létezik. Pedig a jelek alapján úgy tűnik, hogy a játékvezetői testület alelnöke olyan összegekhez jutott a klubtól, amikhez nem kellett volna. Tisztázni kell, hogy milyen szándék állt emögött.

Borítókép: Slamasztikában a Barcelona (Fotó: AFP/Pau Barrena)
 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.