Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Liu Shaolin már másképp látja a magyarokat, kínaiként kevesebb lehetőséget kap

Pénteken elkezdődött Rotterdamban a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság. Liu Shaolin és Liu Shaoang először indult a vb-n kínai színekben, előbbi korcsolyázott abban a váltóban is, amely többek között a magyarokat megelőzve megnyerte negyeddöntőjét. Liu Shaolin szerint keményebb edzései vannak, mint az országváltása előtt, a versenyeken viszont testvérével együtt kevesebb lehetőséget kap. Az érmeket szombaton és vasárnap osztják a világbajnokságon, a magyarok közül 1500 méteren Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka jutott elődöntőbe, valamint a női váltónk is a fináléért korcsolyázhat.

2024. 03. 16. 8:24
Liu Shaolin
Rövidpályás gyorskorcsolya-vb Rotterdam Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liu Shaolin és Liu Shaoang visszatért a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságra, de immár kínai színekben. Liu Shaolin legutóbb 2021-ben versenyzett vb-n, akkori 1000 méteres aranyát még magyar színekben szerezte, míg öccse, Liu Shaoang a 2022-es világbajnokságon mind a négy egyéni számot megnyerte, ezzel Magyarországot repítette az éremtáblázat második helyére. Idén Rotterdamban viszont Liu Shaolin a kínai váltó színeiben a magyarok ellen korcsolyázott.

Liu Shaoang Rotterdam rövidpályás gyorskorcsolya short track ( Liu Shaolin testvére )
Liu Shaoang a vb-n egyetlen egyéni távon sem versenyezhet bátyja, Liu Shaolin oldalán (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Sajnos nem volt igazán éles a verseny a két váltó között, a kínaiak megnyerték a negyeddöntős futamot, míg a magyar váltó (Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel) negyedik helyen végzett, a drezdai világkupával ellentétben ezzel nem jutott az elődöntőbe.

– Sokkal keményebben edzünk, a csapattársak sokkal erősebbek, ezért az edzésszint sokkal magasabb – mondta Liu Shaolin a péntek versenynap végén az M4 Sportnak. A szavai akár rosszul is eshetnek a magyaroknak, ugyanakkor a realitást tükrözik. Liu Shaolin már akkor sem finomkodott a magyar korcsolyázókkal nyilatkozataiban, amikor még a csapattársuk volt.

 

Liu Shaolin és Liu Shaoang is csak egy egyéni számot kapott

Liu Shaolin a szó fizikai értelmében már másként tekint a riválisokra, országváltása óta szemüveges lett, a jégen kontaktlencsével versenyez. Ezt a váltó mellett 1000 méteren teheti meg, más egyéni távon nem kapott lehetőséget.

– Néha jobb ez így, néha bennem van, hogy jobb lenne több távon megmutatni magamat. Bemutatkozó távnak jó nekem az ezer méter, most erre tudok ezerszázalékosan koncentrálni – mondta az idősebb Liu fivér, aki magyar válogatottként rendre mind a három egyéni távon indult a nemzetközi versenyeken.

Ugyanez igaz öccsére is: Liu Shaoang Rotterdamban csak 500 méteren versenyez, azon a távon, amelyen 2022-ben, Pekingben Magyarország első egyéni számban szerzett téli olimpiai aranyérmét nyerte.

– Az a legfontosabb cél, hogy a jövő évi, hazai, pekingi világbajnokságra megszerezzük minden egyéni számban a három kvótát – indokolta Liu Shaoang a kínaiak csapatbeosztását. – Kihagytunk egy évet, újra fel kellett venni a ritmust, nem mondanám azt, hogy százszázalékosan visszatértünk.

Liu Shaoang is versenyzett magyar rivális ellen, az előfutamát úgy nyerte meg, hogy Tiborcz Dániel is ott volt a mezőnyben. A váltó negyeddöntőjében a fiatalabb Liu fivért pihentette a kínai csapatvezetés.

 

Hogy szerepelnek a magyarok a nélkül?

Míg a Liu fivérek magabiztosan oldották meg pénteki feladataikat, a magyar válogatott férfi tagjai közül senki nem jutott tovább. Igaz, az egyéni számokban a vigaszág még esélyt adhat nekik, de ott óriási lesz a tülekedés a számonként elérhető két helyért. Ez 500 és 1500 méteren egyik férfi versenyzőnknek sem sikerült, viszont előbbi távon Kónya Zsófia élt a második lehetőséggel, és bejutott a negyeddöntőbe.

A nők között a pénteki nap is jobban sikerült magyar szempontból: 1500 méteren a junior világbajnok Somodi Maja, valamint Sziliczei-Német Rebeka is elődöntőben korcsolyázhat, ahogy a női váltónk is, amelyben Somodi és Sziliczei-Német mellett Kónya Zsófia és a vírusos megbetegedése miatt a teljes világkupa-szezont kihagyott korcsolyázott.

JÁSZAPÁTI Petra; SOMODI Maja
Jászapáti Petra és Somodi Maja váltása (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– A női váltó érezhetően új lendületet kapott Jászapáti Petra visszatérésével, aki túl van az első versenynapon, így a szombati elődöntőben már még magabiztosabban korcsolyázhat. Az látszott, hogy a tempó megvan a legjobbakhoz képest is, így ezúttal jó taktika volt nem kockáztatni, de a fináléba kerüléshez már az első kettő között kell végezni, ott nem elég csak utazni – mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos ágazati vezető, aki szerint a férfiaknál talán kissé lemerült az elem az idény végére.

Borítókép: Liu Shaolin először szerepel kínai színekben a világbajnokságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.