Fürjes Balázs: Világosan megmondták nekünk, hogy erről szó sem lehet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen magyar tagja, Fürjes Balázs volt az Origo sport podcastjének a vendége, és a sportdiplomata rengeteg kulisszatitkot árult el az augusztus 11-én befejeződött párizsi olimpiáról. Fürjes Balázs többek között arról is beszélt, mit súgott Milák Kristóf fülébe, amikor versenyzőnk az első számában, 200 méter pillangón címvédőként másodikként zárt, és ő akaszthatta a nyakába az ezüstérmet.

2024. 08. 23. 10:26
NAGY Dávid; SIKLÓSI Gergely; KOCH Máté; FÜRJES Balázs; ANDRÁSFI Tibor
Párizs, 2024. augusztus 2. Az aranyérmes Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Nagy Dávid és Koch Máté (középen b-j) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi párbajtõr csapatversenyének eredményhirdetésén a Grand Palais kiállítócsarnokban, az éremátadó pedig Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürjes Balázs elmondta, hogy az ötkarikás játékokon érmet kizárólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai adhatnak át. – Szerettem volna, ha valamelyik magyar úszóérmet Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke vagy Schmidt Ádám államtitkár úr adja át, aki nagyon jó barátságban van Milák Kristóffal, de világosan megmondták nekünk, hogy erről szó sem lehet. Olimpiai érmet csak NOB-tag adhat át, ez régi szabály. Ami annyiból érthető, hogy ha csak egyszer is kinyitják a kaput, akkor utána minden ország a legkülönbözőbb tisztségviselőivel jönne, és kontrollálhatatlan lenne az egész.

Wladár SándorGyulay Zsolt-MOB elnök és Fürjes Balázs gratulál az aranyérmes Milák Kristófnak a 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után
Wladár Sándor, Gyulay Zsolt MOB-elnök és Fürjes Balázs gratulál az aranyérmes Milák Kristófnak a 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fürjes Balázs és Milák Kristóf „találkozása”

Fürjes Balázs többek között arról is beszélt, hogy már az olimpia előtt meg kellett jelölnie három olyan számot, amelyben éremátadó szeretne lenni; az igényeket összehangolják, és utóbb még lehet módosítani. Fürjes Balázs elárulta, „kardoskodott”, hogy a női kardcsapatok eredményhirdetésénél éremátadó lehessen, de miután a kétszeres világbajnok együttesünk nem jutott a négy közé, erről a lehetőségről lemondott.

A sportdiplomata azt is elárulta, mit súgott Milák Kristóf fülébe, amikor versenyzőnk az első számában, 200 méter pillangón címvédőként másodikként zárt, és ő akaszthatta a nyakába az ezüstérmet.

– Azt mondtam neki, hogy nagyon szépen köszönjük, Kristóf, egész Magyarország büszke önre. Aztán biccentettem a dobogó középső foka felé, és annyit mondtam még neki, hogy ha akarja, akkor vissza tudja szerezni azt a csúcsot, képes rá, csak önön múlik, sok sikert kívánok.

Az pedig már történelem, hogy Milák később 100 méter pillangón olimpiai bajnok lett.

Fürjes Balázs arról is beszélt, hogyan fogadta a NOB a botrányos megnyitóünnepséget, és egyes politikai vezetők, államfők miért álltak fel a ceremónia alatt. A NOB egyetlen magyar tagja érintette az olimpia ugyancsak nagy botrányt kavart ügyét, az algériai Imane Helif esetét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.