Révész Bulcsú a sznúker csúcsa felé tör, de van valami, amiből nem kér

A 2024/25-ös sznúkeridény magyar szempontból különleges. Révész Bulcsú révén a sportág történetében először van profi játékosa hazánknak, aki tornáról tornára próbálja felvenni a versenyt a világ legjobbjaival. A tizenhét éves sznúkeres játszott már a hétszeres világbajnok legenda, Ronnie O’Sullivan ellen, s rajta kívül is több nagy sztárral összecsapott már. Közülük a kétszeres világbajnoki döntős Ali Carter ellen nyerni tudott Révész Bulcsú, aki múlt szombaton meglökte profi pályafutása első százas brékjét is.

2024. 10. 01. 4:45
Révész Bulcsú sznúker British Open
Révész Bulcsú derekasan gyűjti a győzelmeket a sznúker elitjében Fotó: Facebook/Révész Bulcsú
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Révész Bulcsú lubickol a profi sznúkeresek között. A magyar játékos első Tour-kártyás idényéből még csak néhány hónap telt el, de már olyan nagy nevekkel csapott össze, mint a sportág legnagyobb legendája, a hétszeres világbajnok Ronnie O’Sullivan és a szintén korábbi vb-győztes Stuart Bingham. Az O’Sullivan elleni meccs Révész Bulcsú egyik nagy álma volt, az ellene megnyert két frém sem mutatott rosszul, de az igazán nagy bravúrt a kétszeres világbajnoki döntős Ali Carter elleni 4-3-as siker jelentette.

Révész Bulcsú sznúker British Open snooker Ali Carter Ronnie O’Sullivan rakéta
A tizenhét éves Révész Bulcsú már korábbi vb-döntőst is vert (Forrás: X/World Snooker Federation)

Carter legyőzése volt az eddigi legnagyobb élmény, viszont a legjobb teljesítményt szerintem nem akkor, hanem David Grace ellen, a Xi’an Grand Prix selejtezőjében nyújtottam, akkor voltam a leginkább elégedett a játékommal – mondta el lapunknak Révész Bulcsú, aki azt a bizonyos Grace elleni mérkőzést 5-0-ra nyerte meg, s éppen ezzel a győzelemmel harcolta ki a lehetőséget, hogy Ronnie O’Sullivan ellen játszhasson.

Ronnie O’Sullivan a Rakéta, Révész Bulcsú marad Révész Bulcsú

Ronnie O’Sullivan a Rakéta, Ali Carter a Kapitány, Stuart Binghamnek a magyarra nehezen fordítható Ball-run a beceneve. Bizonyos mértékig ez is a show része, s adódik a kérdés, hogy vajon Révész Bulcsúnak is lesz-e majd hasonló beceneve.

– Ehhez évek kellenek és kiemelkedő teljesítmény. Igazság szerint egyáltalán nem is vágyom rá, több esetben egyáltalán nem hangzanak jól. Engem inkább ne akarjanak becézgetni, akkor se, ha majd eljutok a legjobb tizenhat közé.

Addig még néhány lépcsőfokot meg kell tennie Révésznek, aki jelenleg 92. a világranglistán, az eddigi teljesítménye alapján azonban elmondható, hogy lassan, de biztosan tör fölfelé.

Hogyan szerepel Révész Bulcsú a profi sznúkeresek között?

Tizenöt olyan játékos van a profi sznúkeresek mezőnyében, akinek a 2024/25-ös idény az első szezonja az World Snooker Touron.

Az újoncok közül a tizenhét éves Révész Bulcsú a legfiatalabb, még sincs egyetlen sznúkeres sem a tizennégy társa közül, aki Révész nyolc megnyert meccsénél többet tudna felmutatni az idényben.

A kínai Kong Csen-csi – akit Révész februárban a junior-világbajnokság döntőjében legyőzött – szintén nyolc sikernél jár, de egyiket sem aratta olyan magasan rangsorolt játékos ellen, mint a világranglistán tizenegyedik Ali Carter.

A sok szép győzelem mellett akadt olyan találkozó is, amelyet Révész kiengedett a kezéből.

– Jordan Brown ellen Szaúd-Arábiában 3-0-ra vezettem, de nem tudtam befejezni a meccset, ő nyert 4-3-ra. Nagyon sokat tanultam belőle, a következő hét meccsből mind az ötször győztem, amelyiken tudtam frémet nyerni. 

A gyakorlás nagyon sokat számít, az a megalapozása a sikereknek, de a lényeg az, hogy a versenyasztalon mire képes az ember. Több amatőr játékos is képes gyakorlás során megverni a legerősebb profikat, aztán a versenyek kihozzák a különbségeket.

 Már a Brown elleni meccs óta is előreléptem abban, hogy a legfontosabb pillanatokban hogyan teljesítek.

Révész Bulcsú százas brékje

Révész Bulcsúnak újoncként két idénye van rá, hogy olyan teljesítményt nyújtson, ami elég lesz a profi státusának további megőrzéséhez. A magyar játékosnak nagy álmai vannak, egyelőre azonban igyekszik nem túlságosan előregondolkodni.

– Mindig az adott feladatra koncentrálok, hogy minden helyzetből kihozzam a legtöbbet. Élvezni akarom a játékot, s amikor lehetőségek adódnak, azokkal igyekszem élni – mondta eltökélten lapunknak Révész Bulcsú.

A mögöttünk hagyott hétvégén Révész feljutott a Northern Ireland Open főtáblájára, miután szombaton 3-0-s hátrányból fordított az ukrán Julian Bojko ellen, s a fordítás során meglökte profi karrierje első száz fölötti brékjét (101) is, majd vasárnap 4-0-ra kiütötte a rangsor alapján sokkal esélyesebb Robbie Williamst. A következő feladat szerdán az International Championship selejtezője lesz, itt a korábbi top 10-es Jack Lisowski lesz Révész Bulcsú ellenfele.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.