Hosszú Katinka visszavágott Shane Tusupnak: világ- és Európa-bajnok voltam nélküled

Újabb fejezetekkel bővült a Hosszú Katinka vs. Magyar Úszószövetség vita. Lassan – némi túlzással – már azt sem tudjuk, miért robbant ki, viszont lassan az úszósportnak alig lesz olyan szereplője, aki ne szólna hozzá a témához. Hosszú Katinka volt edzője és volt férje megjegyzésére reagált, mondván, megérti Shane Tusup frusztráltságát, hiszen közös munkájuk előtt és után sajnos nem tudott eredményt elérni, mint úszó, edző, golfozó vagy bokszoló. Ugyanakkor a szövetség több vezetőjét a Széchy-korszakban károsult egyénnek nevezi, akik nem értik azt, ő nem elnök akar lenni, ahnem egy egészséges magyar úszótársadalmat akar.

2024. 10. 18. 13:31
Hosszú Katinka keményen visszavágott volt férjének Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról korábban beszámoltunk, Shane Tusup is beszállt a Hosszú Katinka kontra Magyar Úszószövetség, rekontra Hargitay András polémiába. A háromszoros olimpiai bajnoknő egykori edzője és férje terjedelmes bejegyzésben elemezte kettejük szakmai kapcsolatát. Szerinte Hosszú Katinka nélküle nem érte volna el a sikereit, s a végén levonta a következtetést: az úszónőnek, újabban üzletasszonynak, nagy a szája, a fejébe szállt a dicsőség.

Elindult az adok-kapok Shane Tusup és Hosszú Katinka között    Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nos, ezúttal nem az úszónő Mathias Rex álnéven posztoló férje, Gelencsér Máté részéről érkezett a volt edző és férj számára válasz, ugyanis most Hosszú Katinka ragadott klaviatúrát és szólt vissza Shane Tusupnak. Mint közösségi oldalán írja, megérti, hogy Shane egóját bántja, hogy a karriérjét tekintve közös munkájuk előtt és után sajnos nem tudott eredményt elérni, mint úszó, edző, golfozó vagy bokszoló. Ugyanakkor megemlíti, hogy ő már négy évvel Shane előtt, Dave Salóval világbajnok volt, valamint későbbiekben Petrov Árpáddal is. Layber-Gelencsér Máté aszisztálásával Európa-bajnoki címet sikerült elérniük, viszont ha a 2020-as tokiói olimpiát nem halasztják el egy évvel, Hosszú szerint nagy eséllyel megnyerte volna a két vegyes számot. Ugyanakkor kijelentette a háromszoros olimpiai bajnok, hogy a jelenlegi megnyilvánulásait sem azért teszi, mert a MÚSZ elnöke szeretne lenni, ahogy azt sokan gondolják.

– Nem szeretnék elnöki pozíciót, valamint az akadémiáról is lemondtam már egy ideje. Csupán egy egészséges magyar úszótársadalmat szeretnék. Ugyanakkor megértem azt, hogy a Széchy-korszakban károsult, jelenleg még jelen lévő sportvezetők ezt nem értik meg. Sokuknak nincs családja, amit nagyon sajnálok. A magyar úszósport egy szebb és tisztább közeg lenne, ha ez máshogy alakult volna. Nem pedig az őket ért morális sérelmek és atrocitások végett viszonyulnának az úszókhoz – írta Hosszú Katinka.

Egy biztos, lassan tényleg Barátok közt hosszúságúra kezd nyúlni az a vita, amit augusztus elején Hosszú Katinka robbantott ki a hazai úszóéletben. Ám erről a teleregényről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy barátok közt játszódna. Ha valamilyen időrendi sorrendet szeretnénk felállítani ebben a vitában, bizony nincs egyszerű dolgunk. Mint fentebb írtuk, kezdődött a háromszoros olimpiai bajnok nyílt levelével, miszerint a Magyar Úszószövetség rosszul kezelte Milák Kritóf ügyét, olyannyira, hogy a kommunikációjukkal éppen a legnagyobb ellenfelének edzőjét segítették.

Hosszú Katinka visszavágott volt férjének, Shane Tusupnak     Fotó: MTI/Kovács Tamás

A MÚSZ válaszára azért kellett pár napot várni, de a szövetség elnöke, Wladár Sándor ezúttal felvette a kesztyűt, és amellett, hogy visszautasította Hosszú vádjait, kijelentette, már nem tűri sokáig az úszónő gyalázkodásait. És innentől kezdve kiszabadult a szellem a palackból, hiszen az ügyben kis híján mindenki megszólalt, aki látott uszodát belülről. A 10 kilométeres nyílt vízi úszásban aranyérmet nyerő Rasovszky Kristóf kijelentette, mindenkinek joga van a véleményhez és annak kinyilvánításához, ezt nem is szeretné vitatni, de az időzítés tényleg nem volt a legszerencsésebb. 

– Lementek a medencés versenyek, következtünk mi, és azt éreztem, hogy az úszósportban a fókusz megint nem rajtunk, az olimpián következő versenyeinken volt, hanem valami máson – fogalmazott olimpiai bajnok nyílt vízi úszónk. 

Rasovszky Kristóf szerint Katinka időzítése nem volt átgondolt    Fotó: Csudai Sándor

Majd következett Bob Bowman , aki annak a Léon Marchand-nak az edzője, aki 200 pillangón legyőzte Milákot az utolsó 50 méteren. Bowman – aki egyébként a 200 háton olimpiai bajnoki címet szerző Kós Hubert edzője is – mintegy ötvenperces videóinterjúban elmondta, mire alapozva dolgozta ki a 200 pillangó győztes taktikáját.

– Tudtuk, hogy Milák gyorsan fog kezdeni, megvan a sebessége, ő egy csodálatos, elképesztő úszó, és tudtuk, hogy Léon esélye az, ha 150 méternél olyan közel tud lenni hozzá, amennyire csak lehetséges – magyarázta Bowman. – Ha ott tud lenni a közelében 150 méternél, akkor azt éreztük, hogy ki tudja rúgni magát és jól tud hajrázni. Nem láttunk olyat idén, hogy Milák igazán jól hajrázott volna 200 pillangón.

Hargitay András
Hargitay András szerint a háromszoros olimpiai bajnok olyan ember, aki rombolni tud, nem építeni    Fotó: Kovács Anikó

Nem kellett sokat várni a következő hozzászólásra. A Századvég YouTube-csatornáján a Kontextus című műsor interjúalanyaként a háromszoros világbajnok, egykori szövetségi kapitány, Hargitay András osztotta meg a véleményét a Hosszú-sagáról. Az Andor Évának adott majd százperces interjúban Hargitay nem rejtette véka alá a véleményét Hosszú Katinka hadjáratáról.

– Vannak olyan emberek, akik építenek, és vannak olyan emberek, akik rombolnak. Tehát akik csak rombolni tudnak. Szerintem ez nem jó. Csinálják így, ez egy valami, de hogy ez nem jó, de miért nem jó, csak, mert nekem nem tetszik, hát ez egy… Ennél a megszólalásnál semmiféle szakmai érv nem hangzott el. Mert az, hogy gerinctelen meg hogy jellemtelen, nem szakmai érvek, ez semmi – fogalmazott kőkeményen a sportág első magyar világbajnoka.

Még tegnap szólalt meg a témában az 1996-os atlantai olimpián 200 vegyesen aranyérmet nyert Czene Attila. A volt sportért felelős államtitkár szerint Hosszúnak változtatnia kellene, ha sportvezetőként komolyak az ambíciói.

Czene Attila kijelentette, stílusban van még hova fejlődnie Hosszú Katinkának     Forrás: YouTube

– Tiszteletben tartom, amit Hargitay mondott. Hosszabb távon fog kiderülni, hogy vajon Katinka harca, küzdelme a szövetség ellen eredményes lesz-e. 2015-ben Gyárfás Tamás akkori elnök ellen sikeresen vívta meg a csatáját, de ne feledjük, hogy még aktív versenyző volt, ráadásul a riói olimpián remekelt, három arannyal és egy ezüstéremmel tért haza. Óriási súlya lett mondatainak, s az elnök búcsúzott – mondta a Sportalnak nyilatkozva Czene.

A mostani helyzet azonban Czene szerint más, Katinka kirohanása Milák kapcsán sem volt éppen helyénvaló, ráadásul az időzítése is szerencsétlen volt, hiszen zajlottak még az olimpia úszószámai.

– Az időzítés mellett a stílusban is van hová fejlődnie. Ha úgy is véli, igaza van, sportdiplomataként nem lehet így kommunikálni – kritizált a volt sportállamtitkár, aki úgy véli, a háromszoros olimpiai bajnokból a sértettség beszél, mert az akadémiája nem valósult meg, ráadásul az olimpiára sem tudta magát kvalifikálni. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.