idezojelek

A jobbikos polgármester hagyatéka

Helyreigazítás: A 2021. november 15. napján „Így vezette Kocsordot Földi István, az egyesült baloldali ellenzék képviselőjelöltje (2. rész) – A jobbikos polgármester hagyatéka” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Földi István ellen több nyomozás is folyamatban van. A valóság ezzel szemben az, hogy Földi István ellen semmilyen büntetőeljárás nincs folyamatban. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy Földi István polgármesterré választása után leváltotta a kocsordi sportegyesület vezetőjét és a „vajdaként” emlegetett Varga Gyula „üzletembert” nevezte ki elnöknek. Ezzel szemben a valóság az, hogy Földi István nem váltotta le az egyesület vezetőjét, arra hatásköre sincsen, és nem is nevezhette ki Varga Gyulát a sportegyesület vezetőjének, hanem őt az egyesület közgyűlése választotta meg.

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined

 

Kósa Anitánál hagytuk el az első részt, aki bejelentette a nyomozóknak, hogy ő nem írta alá a Halcapone vadász-halász boltban vásárolt és jogsértően „munkaruhaként” elszámolni kívánt pénz utalványozását, így most már közokirat-hamisítás miatt is folyik a nyomozás Földi István, Kocsord egykor volt jobbikos polgármesterének ügyeiben.

Földi jelenleg összellenzéki országgyűlési képviselőjelölt, s előszeretettel hivatkozik arra, hogy ellene nem is folyik semmiféle nyomozás, semmiféle eljárás.

De igen, folyik. A halcaponés „bevásárlás” ügyében kettő is, ez a közokirat-hamisítás, továbbá a NAV és a rendőrség még nem tudta eldönteni, vajon költségvetési csalást vagy sikkasztást követtek-e el az elkövetők – esetleg mindkettőt.

S ami még ennél is fontosabb: a kocsordi önkormányzatnál Földi polgármestersége idején több mint húszmillió forintra megugrott megbízási szerződések ügyében (tudják: „uborkaszedési szaktanácsadás”!) is lefolytatta a nyomozást az ügyészség, méghozzá költségvetési csalás miatt. Ugyanis a közmunkaprogramra szánt – és természetesen központi forrásból biztosított – pénzt külön számlán kell tartani, és azt bármi másra felhasználni szigorúan tilos. Ha mégis megteszi valaki, költségvetési csalást követ el.

Nos, Földi polgármesterként ebből a külön számlán tartott, közmunkaprogramra félretett pénzből fizette ki például megbízási szerződéseinek kedvezményezettjeit, vagyis de facto és de jure elkövette a költségvetési csalást. (Hogy a kifizetett pénzekből az általa kedvezményezettek visszajuttattak-e neki? Ez az, amit valószínűleg soha nem fogunk megtudni, legfeljebb sejtéseink lehetnek.)

Tehát az ügyészség annak rendje és módja szerint elindította a nyomozást, meg is állapította a bűncselekmény alapos gyanúját, majd a nyomozást felfüggesztette, az elkövetőket – elsősorban Földit! – próbára bocsátotta, éspedig vádalku keretében. S tudják, mi volt ennek az oka? A nyomozás elindulása után az eltűnt pénz visszakerült a közmunkaprogram elkülönített számlájára. Az összeg legnagyobb részét pedig – most figyeljenek! – a szociális támogatások keretéből tették vissza a közmunkaprogram számlájára! Ennek „mindössze” az lett a következménye, hogy Kocsord önkormányzata nem tudott többé pénzt igényelni szociális támogatásra, sőt húszmillió forintot még vissza is kellett fizetnie az államnak.

S hogy milyen helyzetben van ma, Földi tevékenységének eredményeként a szatmári köz­ség önkormányzata? Nos, az önkormányzat adóssága ma százmillió forintra rúg.

Az eddig részletezetteken felül jó tudnunk, hogy Földi idején három (!) gépkocsivezetőt alkalmazott az önkormányzat, viszont a teljesítési igazolásokat nem ismerték, mert azokból egy, azaz egyetlenegy darab sem lelhető fel. Amúgy az akkor már régen csődben lévő önkormányzat nekiállt parkolóhelyeket építtetni a temetőhöz, természetesen egy külsős céggel, miközben az önkormányzatnak van térkőüzeme és annyi közmunkása, amennyi csak kell.

2016 májusa és 2019 októbere között, vagyis Földi polgármestersége alatt egész egyszerűen nem készültek pénzügyi bizottsági jegyzőkönyvek. Ezen jegyzőkönyvek száma nulla!

Ezt a bizottságot vezette a már emlegetett Kósa Anita, aki annak idején hamis vádakkal megvádolta Földi elődjét, feloszlatta a testületet és így lehetővé tette Földi polgármesterségét.

Nos, az ő vezetése alatt álló pénzügyi bizottság egyszerűen nem ült össze Földi idején. Birtokunkban vannak a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvei, amelyeken Kósa Anita arról nyilatkozik, hogy ő ellenőrizte és jóváhagyta a kifizetéseket, viszont maga a bizottság egyetlenegyszer sem ült össze. Leltározást nem végeztek, miközben – ne feledjük! – százmilliós az önkormányzat hiánya.

Az önkormányzat az óvodások élelmezésére szánt pénzt sem fizette ki, holott erre minden hónapban külön utal az állam.

Az önkormányzatnál a gázt is kikötötték.

Papíron felépítettek egy új játszóteret, erről is előkerültek dokumentumok, új játékokról, dísznövényekről szólnak a papírok, többmil­liós tételről beszélünk, ellenben a falu lakossága sokáig nem tudott új játszótérről. A számlák benne vannak az önkormányzat könyvelésében; mivel támogatásból valósult meg a dolog, ezért el lett számolva, de nem lett megvalósítva. Végül 2020 februárjában egy magánszemély saját erőből hozta el a szállítótól a játszótér játékait, hogy legalább büntetést ne kelljen fizetniük.

Az önkormányzat számlái között szép számmal találunk Inform.Média-hirdetésként elszámolt számlákat, darabja 127 ezer forint plusz áfa. Ezek azok a számlák, amelyek kifizetett ellenértékéért a megyei lapban magasztaló cikkeket íratott magáról Földi, s amiket az önkormányzattal fizettetett ki.

A már emlegetett temetői parkolók számlája 4 228 000 forint, és a mai napig nincs kifizetve – 2019. májusi számlákról beszélünk! (Egy jegyzőkönyv alapján ebben az ügyben Kósa Anita azt közli a testületi tagokkal, hogy megegyezett a kivitelezővel, hat hónap haladékot kaptak…)

S hogy lássuk a pitiánerséget, egyetlen példa: az első részben emlegetett nagy uborkatermesztési program keretében használt permetezőszert sem fizették ki, Földi képes volt hatvanötezer forinttal tartozni a szállítónak.

Az iPhone-okat szállító cég végrehajtásra adta az önkormányzatot, mert őket sem fizették ki. A közvilágításért több millióval tartoznak az E.Onnak. (Amúgy egy időre még az óvodából is kikötötték a gázt, de azt utóbb rendezték, mert főzni egysze­rűen muszáj…)

Egy vásárosnaményi tüzépes is feljelentést tett ezek ellen a gazemberek ellen.

Papíron betonkeverők, fűkaszák, aszfaltvágók tömkelege érkezett az önkormányzathoz, ám a Földi után elvégzett leltár ezeket nem találta meg, senki nem tudja, hol vannak.

S a végére még egy „apróság”: Földi polgármesterré választása után leváltja a kocsordi sportegyesület vezetőjét, és – láss csodát! – a „vajdaként” emlegetett Varga Gyula „üzletembert” nevezi ki elnöknek. Ezt köve­tően három év alatt sok millió forint jogosulatlan támogatást kapott az egyesület – s hogy Földi is tudja: ebben az ügyben is folyik a nyomozás.

A cikksorozat első része ide kattintva érhető el.

Borítókép: Jobbik-logó (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.