idezojelek

Idén is erős lehet a gazdasági növekedés

Kis szerencsével akár pozitív sokkot is okozhat a 2022-es esztendő a magyar gazdaságban.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined

Kis szerencsével akár pozitív sokkot is okozhat a 2022-es esztendő a magyar gazdaságban. Mire is lehet alapozni a „kincstári optimizmust” akkor, amikor a szomszédban háború dúl, magas az infláció és a világgazdasági lassulás is elkerülhetetlennek tűnik? Röviden: erős a magyar gazdaság bázisa, és egyelőre – nálunk legalábbis – semmi jele a megtorpanásnak. S még a Nemzetközi Valutaalap is azt jósolja, hogy a közép-európai térségből mi és a lengyelek fogunk idén a legjobban gyarapodni.

Ami pedig a részleteket illeti: a kormány már tavaly, mikor még előjele sem volt az orosz–ukrán háborúnak, megkezdte az egyensúlyi mutatók javítását. Például míg a magyar államadósság a vártnál jobban, 77 százalék alá csökkent, addig az uniós átlag 92 százalék fölé nőtt. Közben a minisztériumok 2021 végén már nem költhették el megmaradt pénzügyi többletüket, és a pénzügyi tárca létrehozott egy alapot is. Továbbá bejelentették, hogy néhány nagy állami beruházást átmenetileg leállítanak. Utóbbi persze – ellenzéki oldalról nézve – kapásból megszorításnak tűnhet, ezzel szemben az a helyzet, hogy a kormány próbálja hűteni a gazdaságot, csakúgy, mint a Magyar Nemzeti Bank a lassan egy éve megkezdett kamatemeléssel és a növekedési hitel-, valamint kötvényprogram kivezetésével.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leszűrhető jó hír jelenleg az, hogy a magyar gazdaságot hidegen hagyják a külső környezet problémái, és bár messze van még az év vége, egy kis szerencsével meglepetést is láthatunk az idei növekedési adatokban. Egyelőre semmi jele a növekedés lassulásának, az első kéthavi adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévhez képest érdemben gyorsulhatott a magyar gazdaság kibocsátása. Tegyük hozzá persze, hogy márciusról még nincsenek statisztikai adatok, és az év vége is nagyon messze van, 2022 elején azonban még nyoma sem volt a kilátások bárminemű romlásának. Emlékezzünk arra is, hogy a tavalyi utolsó három hónap is bivalyerős volt, a GDP akkor 7,1 százalékkal bővült, és ehhez a dinamikus időszakhoz képest gyorsult a termelési volumen az ágazatok többségében. Mindezek alapján pedig az első negyedévben szép számot – akár nyolc százalékot is – produkálhatott a növekedési ütem (ez május közepén derül ki). Amennyiben ténylegesen ilyen erős volt az első negyedév, akkor ötszázalékos bővülési kilátásunk is lehet 2022 egészére.

Gyakorlatilag ömlik a külföldi működőtőke a gazdaságba, a nagyobb piaci szereplők egymás után jelentik be újabb fejlesztéseiket, miként a fogyasztás is lendületesen növekszik az első két hónapban kifizetett 1200 milliárdos jövedelmi transzfernek – szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj, fegyverpénz – köszönhetően. Közben a kockázatokra is figyelni kell: Magyarországnak külgazdasági értelemben hatalmas a kitettsége, így aggodalomra ad okot a külső környezet romlása, például Németország recesszióba süllyedését sem lehet kizárni, ami rontja a magyar ipari termelés kilátásait.

Azzal sincs gond, hogy a kincstári optimizmust éppen a gazdaságpolitika döntéshozói nem osztják. A Magyar Nemzeti Bank erre az évre 2,5 és 4,5 százalék közötti bővülést jósolt márciusi inflációs jelentésében, és Varga Mihály pénzügyminiszter is jócskán lerontotta a tavaly év végén prognosztizált 5,9 százalékos ütemet: március végén a Figyelőnek adott interjúban három és négy százalék közé tette az idei növekedés mértékét.

Senki sem vitatja, hogy a háborús helyzetnek a világgazdaságra komoly negatív hatásai lesznek, és amíg tart a háborús konfliktus, nehéz megjósolni a folyamatokat. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy Magyarország gazdasága és költségvetése stabil maradjon, s gazdaságunk ellenálló képessége a pénzügyi egyensúly terén is újból erősödjön.

Érdemes emlékezni arra is, hogy ezt a baloldali–liberális kormányok soha nem tudták elérni. Olyannyira nem, hogy irányításuk alatt egyetlen olyan év sem volt, amikor a GDP-arányos adósságállomány csökkent volna. Ráadásul a jegybanki alapkamat magas volt, és az inflációt sem sikerült a megfelelő célszintre szorítani.

A 2010 utáni kedvező folyamaton az elmúlt években a koronavírus-járvány módosított, a változtatásra az Európai Unió is támogatást adott. Brüsszel hozzáállása azt jelentette, hogy a kormányok mozgásteret kaptak a gazdasági növekedés erősítésére, akár a költségvetési hiány és így az államadósság átmeneti növekedésének árán is. Ezzel a lehetőséggel élt Magyarország is, így sikerült – harminc éve nem tapasztalt (!) – rekordszintre emelni a gazdaság bővülését, amely erős bázist teremtett 2022-re.

Tessék ezt utánunk csinálni!

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.