idezojelek

Emlékszilánkok M. S. mesterről

Makoldi Sándor festőművész, néprajzkutató és pedagógus-gondolkodó hatalmas űrt hagyott maga után sokunkban.

Cikk kép: undefined
2022. 07. 21. 8:55

Mikor megismerkedtünk a debreceni tanítóképző főiskolán, ’82 tavaszán, a rá oly jellemző derűs stílusban mutatkozott be: 1945. augusztus 6-án két nagy csapás érte az emberiséget! Hirosimára ledobták az első atombombát, és megszületett Makoldi. Te meg április elsején kerültél ide, a bolondok napján, szóval kezet foghatunk. E kézfogással halálig tartó barátságot kötöttünk. Éppen öt éve hunyt el, születéséhez hasonló történelmi napon, július 22-én, a nándorfehérvári dia­dal emléknapján.

Makoldi Sándor festőművész, néprajzkutató és pedagógus-gondolkodó hatalmas űrt hagyott maga után sokunkban, barátokban, kollégákban, művésztársakban, kisvárosnyi tanítványseregben, s mindazokban, akik a magyar kultúra szerelmesei, szerves műveltségünk kutatói s robotos legényei. Egy olyan korban, ahol bartóki forrásunk tiszta vize helyett mindent elönt a szenny, a talmi, az ízléstelenség. Már barátságunk kezdetén lenyűgözött festészete, műveltsége, sokirányú érdeklődése és nem éppen szokványos pedagógiai munkássága.

Makoldi Sándor

Tizenhat éves korában egyszer álmot látott, melyben éppen templomot festett, s még felébredve is emlékezett arra, hogy mit. Akkor határozta el, hogy festő lesz. Előbb művészi-pedagógiai tanulmányokat folytatott az Egri Tanárképző Főiskolán, később etnográfusi diplomát is szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. E stúdiumokon túl Lükő Gábor szellemi iránymutatása (A magyar lélek formái), Karácsony Sándor eszmei-pedagógiai munkássága (a magyar gondolkodásmódról és a mellérendelő szemléletről), meg Pap Gábor művészettörténész számos műve (különösen A jó pásztorok hagyatéka) határozták meg erkölcsi alapállását és azt a szervesműveltség-koncepciót, mely alkotóművészetének, tanítási módszereinek alapja lett. A nagy elődök közül Csontváry Kosztka Tivadar és Tóth Menyhért festészete, valamint a jó barát, Földi Péter művészete jelentett még határozott tájékozódási pontot számára.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Makoldi mester, ahogyan barátai és tanítványai szokták volt nevezni, igazi Homo faber volt! Nemcsak sajátosan magyar alapokon nyugvó releváns alkotásokat hozott létre, hanem néprajzi kutató-gyűjtő munkáinak tapasztalatait is rendszeresen közzétette – élvezetes, olvasmányos stílusban megírt kötetekben, cikkekben, tanulmányokban.

A legkisebbek rajzainak elemzésével azt is bizonyította, hogy gyermekeink – míg bele nem kényszerítik őket a nyugatias modernitásba – milyen természetes módon használják képjeleinket, alkalmazzák a sajátos magyar tér-idő szemléletet. Főiskolás hallgatóit rendszeresen vitte terepgyakorlatra, ahol a pedagógusjelöltek a helyszínen tanulmányozhatták szerves kultúránk még élő örökségét (Szatmárban, Beregben vagy éppen a Székelyföldön). Az előírt tananyag mellett dramatikus játékokkal is foglalkoztak, betlehemest játszottak, népmeséket dolgoztak fel, batikoltak, jurtát építettek. Jó barátságban volt a testvérmúzsákkal is, például gyermekoperához tervezett díszleteket, jelmezeket (Csenki Imre–Vargha Balázs: A tücsök és a hangyák). E sorok írója, aki rendezője volt a már említett előadásnak, nem győzött csodálkozni ötletességén, hihetetlen türelmén, munkabírásán és humorán. Famulusait munkatársnak tekintette, s ezt még a megszólításban is játékos-finoman érzékeltette: legyen szíves, művészem, vagy kisasszony, ha kérhetném…

Makoldi Sándor. Fotó: Picasa

Szeretett „nagyban dolgozni”. A gyermekoperához például egy 18×6 méteres hátteret festett (e munkálatokhoz a főiskola kézilabdapályáját kellett igénybe venni!), de kisebb képei is ajtóméretűek voltak. Vendégeim, ha meglátják a birtokomban lévő, csupán írólapnyi, gyönyörű diópác képét, csodálkozva kérdezik: Makoldi ilyen kicsiben is dolgozott?

Mesterünk, korpulens alkat lévén, nagy barátja volt a kulináris élvezeteknek. Áhítattal nyúlt ételhez, italhoz, az első korty bor után kicsinykét cuppantott, majd égre emelt szemmel mondta: hát ez isteni! Szerette barátai főztjét is, a vastagabb ételeket, a babgulyást, a korhelylevest vagy a vadas étkeket. Ha felesége, Gizó hosszabb ideig volt távol, és Sándorunk már kezdte unni a betyárkosztot, így kérlelt bennünket: mesterem, nem ütnél össze valamit? Étel után aztán előkerültek a jóféle tokajival töltött palackok, s szolidan kvaterkázva múlattuk az időt Medgyessy Ferenc egykori asztalánál, gondolkodószékében ülve.

Ez idáig nem szóltam érdemben M. S. mester alkotóművészetéről – egy személyes hangvételű írás keretében nem is lehet. Egyetlen képéről emlékeznék meg csupán, mégpedig az utolsó festményéről, a Trimurtiról (alcíme szerint „a világ működésének típusai”). Váradra készítette, életmű-kiállítására. Éppen nála voltam, mikor befejezte. 2017 júniusát írtuk. Igazított még egy picit Nagyboldogasszony holdsarlóján, majd letette az ecsetet, s mint szokta volt, megkérdezte: hogyan vélekedek első blikkre? Akkor olyasmit mondtam, hogy képét egyfajta eszmei-művészi összegzésnek tartom, hogy szépen ötvözi szerves műveltségünk két forrásának (szkíta típusú és keresztény) képjeleit, s üzenete különösen fontos napjainkban, mikor a teremtő-megtartó és a romboló erők küzdelméről szól egész életünk.

Összehúzott szemmel figyelt, majd csak ennyit mondott: Művészem, majdnem mindent eltaláltál! Bár van még egy-két dolog, de idővel majd arra is rájössz. Azóta is keresem a hiányzó láncszemeket…

A szerző művelődéstörténész, újságíró

Borítókép: Makoldi Sándor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.