idezojelek

Fradi–Slovan: békévé oldható futballháború

A revans és a katarzis jutalma, hogy utálkozás helyett lehetünk nagyvonalúak.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
2022. 07. 30. 14:20
Fotó: Mirkó István

„Huszonnyolc éves vagyok, 1992-ben még csak nem is éltem, ezért nem kívánok elveszni az akkori mérkőzés történéseiben” – felelte az érdeklődésemre határozottan Marek Arpas, a Slovan–Ferencváros meccs szlovák kommentátora még a találkozót megelőző napon. Amikor közbevetettem, az akkori felvételeket csak látta, szeme sarkának alig észrevehető megrándítása után így folytatta: „Igen, bizony csúnya jelenetek játszódtak le. Ez ma már nem ismétlődhet meg. Budapesten is felfokozott volt a hangulat, de a mérkőzés nem lépte túl egy futballmeccs kereteit. Ugyanerre számítok itt, Pozsonyban is.”

Igaza lett. Forró volt a hangulat, de nem haladta meg a futballstadionban megkövetelt jó ízlés határát.

Marek Arpas véleménye nem egyedi.

A szlovákoknak, legalábbis a józan futballrajongóknak, azoknak is, akik 1992 után születtek, érezhetően még ma szégyenérzetük van a harminc évvel ezelőtti események miatt. Minden okuk megvan rá.

S persze tanultak is belőle. 1999-ben, sőt még 2019-ben sem éppen baráti látogatásra érkeztek a magyar szurkolók Pozsonyba, illetve Nagyszombatba. Törtek-zúztak, majd vert seregként távoztak. De nem a szlovák hatóságok fellépése, hanem a magyar válogatott szereplése miatt. Nem szolgáltak rá, a helyi rendőrök mégis úgy óvták őket, mint egy fontos nemzetközi küldetésre érkezett delegáció tagjait. Persze van egy harmadik fontos évszám: 2008. Amikor a DAC–Slovan szlovák bajnoki mérkőzésen megint csak kifakadt a gyűlölet méregzsákja, s a szlovák kommandósok újabb véres erődemonstrációt tartottak a magyarok kárára.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai Slovan–Ferencváros Bajnokok Ligája-találkozó minden tekintetben minőségi változást hozott. A Ferencváros méltó revansot vett a harminc évvel ezelőtt történtekért. S nem csak pályán, a lelátón is katartikus győzelmet aratott. A drukkereknek a 2-1-es hazai vereség után sem szállt inukba a bátorságuk, vállalva az esetleges atrocitásokat, kiutaztak a szlovák fővárosba a visszavágóra, nem hagyták, hogy elnyomja a hangjukat a hússzor nagyobb hazai tábor, végig fergetegesen biztatták az övéiket.

„Köszönjük, magyar srácok!” Ebben minden benne van. a Fradi momentán valószínűleg legjobb – amúgy franciaországi születésű, tunéziai válogatott – labdarúgója bökte ki az idézett mondatot az öltözői ünneplés során. Igen, a Slovan feletti 4-1-es győzelemből a drukkerek is kivették a részüket. Bevált a lélekerősítő húzás, miszerint a vezetők az 1992-es mérkőzés sokkoló képsorainak levetítésével is igyekeztek motiválni a játékosokat a találkozó előtt.

A diadalt az tette különösen felemelővé, hogy a futballstadionokban megkövetelt mérce szerint a Fradi-drukkerek viselkedését semmilyen tekintetben nem érhette kifogás. Erre most nyilván sokan azt válaszolnák, nincs olyan, hogy „futballstadionokban megkövetelt mérce”. Pedig van. Az „Utálunk sz... Szlovákia” rigmus, tetszik, nem tetszik, ott durcásan belefér – különösen az 1992-es események ismeretében.

Halkan most mégis ez ellen emelem fel a szavam.

A még mindig csupán harmincadik életévébe lépett, ifjú szlovák államban egyfelől lassan oldódnak a görcsök. Miközben a dualista kori Magyarország nemzetiségi politikájának túlkapásait immár könyvtárnyi szakirodalom taglalja, a szlovákok máig képtelenek szakítani történelemhamisító törekvéseikkel. Ami bizony mételyezi a néplelket. Ennek friss példájaként a Slovan drukkerei olyan molinót gyártottak a szerdai meccsre, ami 1848-at szlovák győzelemként láttatta volna. Miközben jól tudjuk, vereség volt az, közös vereség, hiszen a szlovák honvédek a magyarok oldalán harcoltak a Habsburgok ellen. Kész szerencse, hogy ez a drapéria még az Európai Labdarúgó-szövetségnél sem ment át, Pozsonyba delegált UEFA-ellenőr nem engedélyezte a kifeszítését.

Másfelől viszont Szlovákia látványosan fejlődik. Adottságai miatt Pozsony ugyan sohasem vetekedhet Budapesttel, de ma már bizonyos tekintetben Budapestnél is fejlettebb infrastruktúrával rendelkező, élhető nagy város, lassacskán Bécs vetélytársa a régióban. Az ott élő emberek, ha nem is barátságosak, de nem is ellenségesek a magyarokkal, előzetes aggodalmunk – jaj, mi lesz a magyar rendszámú autónkkal Fradi-győzelem esetén – teljesen alaptalannak bizonyult.

A zsigeri ellenérzések dacára Magyarország és Szlovákia egymásra van utalva. Labdarúgásban is. Elegendő csupán a Dunaszerdahely csapatára gondolni.

Gesztusértékkel bír, ahogy a szlovák sajtó tálalta a Fradi-diadalát. Abszolút megszolgált, kiérdemelt sikerként. Itt a pillanat, hogy ezt viszonozzuk. Győztes pozícióból különben is könnyebb felülemelkedni a sérelmeken. Édes a győzelem, különösen, ha revansvágyat elégít ki, utálkozni azonban nincs értelme.

Abban talán kiegyezhetünk, hogy nem is annyira szar Szlovákia. Ha nem így nevezzük, végtére a mi hazánk is.

Borítókép: Megérkeznek a Fradi-drukkerek a pozsonyi vasútállomásra (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.