idezojelek

Karácsony rontja a levegőt

A főpolgármester várja a javaslatokat arra, miként javítható Budapest levegőjének minősége.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
2022. 08. 15. 8:45

Karácsony Gergely főpolgármester várja a javaslatokat arra, miként javítható Budapest levegőjének minősége. Persze ezt is szuperlazának, liberálisnak beállított bürokratikus módon teszi szokás szerint, mivel nem lehet csak úgy, az utcáról, mezőről beküldeni a tanácsokat, de nem ám! Tízezer, állítólag véletlenszerűen kiválasztott fővárosi polgárnak írtak levelet, s majd közülük kerülnek ki az életkort, nemet és lakóhelyet is tekintve reprezentatív ötvenfős csoport tagjai, akik hivatottak lesznek arra, hogy bölcs tanácsokkal lássák el a budapesti vezetést, miként lehetne csökkenteni a fővárosi levegő szennyezettségét. És itt még nincs vége a szelekciós eljárásoknak! A jelentkezők kiválasztásánál ugyanis úgymond fontos szempont lesz az is, hogy a delikvensek, az ötven boldog nyertes között közösségi közlekedéssel, autóval, biciklivel és gyalogosan közlekedők is legyenek a csoportban. Az úgynevezett önkéntesek aztán szakértői előadásokat hallgatnak meg, megvitatják azokat és kidolgozzák javaslataikat a budapesti levegő megjavítására. Ezután összeröffentenek egy közösségi gyűlést a javaslattevőkből, a szervezők beszámolókat tartanak és az ajánlásokat nyilvánossá teszik a budapestieknek, de előtte kikézbesítik a főpolgármesternek és az „illetékes” szakmai vezetőknek.

Mindez akár szép és jó is lehetne, csakhogy mitől biztos, hogy a tízezer levelet kapó között lesz elég jelentkező, akik a sokféleséget kor, nem, közlekedési szokások szempontjából képviselik? Mitől van olyan érzésünk, hogy mi, illetve a hozzánk közelállók, például szerkesztőségünk tagjai garantáltan nem fognak kapni ilyen levelet? Mi lesz azokkal továbbá, akik autót, buszt, metrót, villamost is használnak, gyalogolnak és még a kerékpározást sem vetik meg? Akik nem csak életszerűtlenül az egyik vagy másik helyváltoztatási formát monopolizálják. Ők fennakadnak a rostán?

 

A fő probléma mégis az, hogy az egész túladminisztrált, áldemokratikus procedúra végeredményét már most prejudikálják. Minek a nagy felhajtás, amikor expressis verbis előre közlik, hogy „a főváros – elsősorban a közlekedésből eredő – levegőszennyezettségét” kell csökkenteni. A kommüniké pedig azzal zárul, hogy „Budapest vezetése a közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat felhasználja, megvizsgálja a forgalmi beavatkozások lehetséges hatásait, és intézkedéseket vezet be a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.” Vagyis itt is megelőlegezik az ítéletet: a fővárosi levegő kizárólag a károsanyag-kibocsátás és az imént emlegetett fő ludas, a közlekedés miatt szennyezett, tehát már a levelek szétküldése előtt lehet tudni, kik szerintük a bűnösök. Mindezek alapján nem hallottak arról, hogy télen a fűtés a szmog, a füstköd legfőbb okozója.

Miért van szükség mégis akkor a túlkomplikált lakógyűlésesdire, átlátszó színházi előadásra? Azért, hogy a demokratikus látszat kreálásával el lehessen fogadtatni a fővárosi közönséggel az autósokat érő újabb és újabb zaklatásokat, diszkriminációkat. Ami természetesen az egész lakosság ellen irányul, hiszen ha mesterségesen dugókat gerjesztenek, blokkolják a forgalmat, annak áldatlan hatásait mindenki érzi, aki gyalogosan vagy busszal, villamossal közlekedik, hiszen a kipufogógáz nem válogat, korra, nemre, foglakozásra való tekintet nélkül fejti ki egészségkárosító, roncsoló hatásait.

Úgyhogy teljesen felesleges az amúgy pénzherdáló mostani lakossági véleményszondázós színjáték. Meg lehet fogalmazni röviden, mit kellene tennie Karácsonynak, hogy a levegő minősége javuljon: sürgősen abba kellene hagynia a levegő szándékos rontását. Egyre többen tudják ma már, hogy mesebeszéd az ő természetvédőnek, zöldnek nevezett hevülete. Ha komolyan gondolná a levegő javítását, beszüntetné a többnyire néptelen vagy alig használt kerékpársávokkal történő mesterséges forgalomtömörítést, dugítást, az egyszerre és csigalassan, Luca széke tempóban megvalósuló felújításokat, az indokolatlan és irracionális útlezárások erőltetését, mint amit például a rakpartokon művel. De baloldali kerületi polgármestertársainak is szólhatna, hogy ők is álljanak el az autóforgalomra vonatkozó irreális sebességkorlátozási terveiktől. Egy gyerek is átlátja ugyanis, hogy ha minden kocsi csupán szinte lépésben bír haladni, akkor bedugul a város, és az a bizonyos károsanyag-kibocsátás brutálisan felerősödik.

Karácsonyék azonban már nem gyerekek – legfeljebb retardáltan, infantilisan rosszindulatúak. Úgy gondolják, hogy ha erőnek erejével elég sok dugót produkálnak Budapesten, akkor be tudják majd vezetni a dugódíjat anélkül, hogy hatalmas lakossági felháborodás kerekedne belőle. Ahogy elnézzük azonban a főpolgármester népszerűségi mutatóinak drasztikus lejtmenetét, nem a közlekedés, hanem alantas dugósítási projektjük fog dugába dőlni.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.