idezojelek

Brüsszel a saját háza táján söprögessen!

Az is botrányos az Európai Parlamentnek az uniót megrengető botrányára adott válaszában, ahogyan reagált rá.

Cikk kép: undefined
2022. 12. 13. 7:30
Fotó: Dzsalal Morsidi

Az is botrányos az Európai Parlamentnek az uniót megrengető botrányára adott válaszában, ahogyan reagált rá. Az EU-t ugyanis minden beszámoló szerint komoly botrány övezi: ebben oligarchiájának korrupt tagjai, valamint az Európai Parlament szocialista képviselőinek, illetve volt képviselőinek egy csoportja érintett. A jelek szerint megvesztegethetők voltak, pénzt fogadtak el Katartól cserébe azért, hogy latba vessék a befolyásukat Brüsszelben. A belga rendőrség által őrizetbe vett öt politikus és uniós tisztviselő között szerepel Eva Kaili európai parlamenti alelnök is, akit médiabeszámolók szerint korrupcióval vádoltak meg. A belga szövetségi rendőrség azt állította, bűnszervezetben elkövetett feltételezett bűncselekmények, korrupció, valamint pénzmosás miatt kell felelnie. A rendőrség tizenhat helyen tartott házkutatást. A L’Echo belga napilap beszámolója szerint Kaili brüsszeli otthonában számos, bankjegyekkel teli zsákot találtak; az egyik megtömött bőrönddel az apját fülelték le, amint a hírek szerint egy vonaton menekült vele. 

A házkutatásokkor hatszázezer eurót, valamint telefonokat és adathordozókat foglaltak le.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurószázezrekkel megrakott zsákokkal, valamint a bűnszervezetben való részvétel, a korrupció és a pénzmosás vádjával az EU-t övező botrány tökéletesen illik egy Netflix-krimibe. Az Európai Parlament mégis elkerülte, hogy állást foglaljon tagjainak korrupt viselkedéséről. Az EP-től érkezett egyetlen válasz Roberta Metsolától, a parlament máltai elnökétől származik, aki Twitter-üzenetében azt közölte, „parlamentünk szilárdan kiáll az korrupció ellen. Jelen pillanatban nem fűzhetünk kommentárt semmilyen folyamatban lévő nyomozáshoz azon túl, hogy leszögezzük, teljes mértékben együttműködünk az illetékes rendvédelmi és igazságügyi szervekkel. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy segítsük az igazságszolgáltatást.”

Első látásra zavarba ejtő, hogy nem érkezik válasz egy olyan intézménytől, amely pedig azt állítja, határozottan kiáll a korrupcióval szemben. 

Az EU parlamentjét folyamatosan az a küldetés vezérli, hogy tetten érje a korrupciót a kelet- és a dél-európai uniós tagállamokban. Mégis, ugyanazok az európai parlamenti képviselők, akik szüntelenül korrupcióval vádolják Magyarországot és Lengyelországot, furcsa módon vonakodnak attól, hogy elítéljék azokat, akik olyasmiben érintettek, amit számos tapasztalt megfigyelő a Brüsszelt az elmúlt években megrázó legkomolyabb, legsokkolóbb és leginkább vérlázító botrányként írt le. Az uniós buborék tagjai azért választották stratégiájuknak a hallgatást, mert a botrány közvetlenül érinti a megszokott életüket. A botrány főszereplői a brüsszeli balos politikai elit emberei. Az őrizetbe vettek között van Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára, Pier Antonio Panzeri egykori olasz európai parlamenti képviselő, aki az EP emberjogi albizottságának elnöke volt, valamint Kaili élettársa is.

Prominens baloldali oligarchák kerültek összefüggésbe a Fight Impunityvel (Harcolj a büntetlenség ellen!), a botrány fókuszában álló nem kormányzati szervezettel (NGO). 

Még mielőtt híre ment volna a botránynak, a szervezet alapítójával, Pier Antonio Panzerivel szemben felmerülő vádak nyomán mindannyian elhagyták annak vezetőségét. A Fight Impunity tiszteletbeli elnökségi tagjaként szerepelt Federica Mogherini, az EU korábbi külpolitikai főképviselője, Bernard Cazeneuve volt francia miniszterelnök, Dimitrisz Avramopulosz, az Euró­pai Bizottság a migrációs politikáért felelős egykori tagja, valamint Cecilia Wikström egykori és Isabel Santos jelenlegi EP-képviselő. (Szocialisták, egyikük pedig liberális, illetve néppárti.) A Politico brüsszeli lap szemleírója finoman úgy fogalmazott, „a katari botrány rávilágít az EU korrupciós problémájának mikéntjére”. Ez azonban eufemizmussal ér fel. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a korrupció évtizedek óta integráns része annak, amit Európai Unióként reklámoznak.

1999-ben a Jacques Santer vezette, húsz tagból álló Európai Bizottság – amelyet az euró bevezetésének felügyeletével bíztak meg – korrupciós vádak miatt húzhatta le a rolót. 

Tagjai inkább lemondtak, hogy elkerüljék az elmozdításukat. Eme incidens óta számos példa akadt a felsőszintű korrup­cióra. Robert Galvin, az EP számvevőjének 2006-os jelentése figyelmeztetett: az európai parlamenti képviselők költségelszámolása alkalmas a visszaélésekre, az ellenőrzés és a felügyelet pedig hiányzik. Az EP elnöksége eleinte megtagadta a jelentés nyilvánosságra hozatalát. Az interneten elérhetővé váltak a kiszivárogtatások, de végül is egy ír ügyvéd vitte bíróságra az ügyet, 2011-ben pedig az EP-elnökség rákényszerült, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést.

Azt, hogy a korrupció továbbra is igencsak a brüsszeli élet része, az a tény is mutatja, hogy ritkán lesz belőle címlapsztori. 

Legutóbbi jelentésében az EU számvevőszéke tizenöt esetben bukkant csalásra úgy, hogy a tranzakciók szűk mintájából merített csak. Soha nem fogjuk megtudni, mi a tévedések és csalások valódi mértéke. Mégpedig azért nem vethetünk majd számot a brüsszeli korrupció valódi mértékével, mert az EU oligarchiájának szegmensei eltökéltek annak megakadályozásában, hogy az európai közvélemény tudomására jusson. Azért fontos Eva Kaili európai parlamenti alelnök őrizetbe vétele, valamint a korrupció feltárása olyan NGO-vezetők és EP-képviselők körében, akik unos-untalan az emberi jogokról és a társadalmi igazságosságról papolnak, mert feltárja retorikájuk ürességét. Az is nyilvánvaló, hogy ezeknek az embereknek az EU Kelet-Közép-Európát érő támadása arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a saját jogsértő viselkedésükről. Itt az ideje, hogy Brüsszel takarítson fel maga után, mielőtt politikai ellenségeire mutogatna.
A szerző az MCC brüsszeli intézetének az igazgatója

Borítókép: A marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.