időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Korányi szórta a pénzt, majd hazudozni kezdett

Bácskai Balázs
2023.02.27. 11:00 2023.02.27. 14:46
Korányi szórta a pénzt, majd hazudozni kezdett

„Soha nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak” – állította az Rtl.hu-nak is eljuttatott közleményében Korányi Dávid, az Action for Democracy (AD) elnöke, akinek a hazugságait a kontextus mellőzésével, mindenféle kritika nélkül közölte az RTL. Nem is ez a meglepő, hanem az, hogy ezt a könnyen ellenőrizhető ócska blöfföt hónapok óta hallhatjuk Korányi Dávidtól.

Az AD 1,08 milliárd forintot utalt az Ezalényeg.hu oldalt fenntartó Oraculum 2020 Kft.-nek a választási kampány utolsó hónapjaiban. Hogy a cég ezt pontosan mire költötte el, az nem világos. 

Az azonban biztos, hogy a társaság fő tevékenysége egy trollportál, az Ezalényeg.hu üzemeltetése. Ez az oldal teljesen nyilvánvalóan az egyesült ellenzék országos és helyi kampányát szolgálta ki. Vagyis tényszerűen kijelenthető, hogy Korányi Dávid hazudik, amikor arról beszél, hogy helyi vagy jelölti kampányt nem támogatott a szervezete a választások során.

A választás előtt az Ezalényeg.hu közel 80 helyi oldalt működtetett, amelyek külön Facebook-oldalakkal is rendelkeztek és olyan nevek alatt futottak például, hogy Ezalényeg.hu – Pestlőrinc, Ezalényeg.hu – Hegyvidék, Ezalényeg.hu – Nógrád, stb.

Miközben Korányi Dávid szerint ők nem támogattak semmiféle helyi kampányt, aközben a tőle egymilliárd forintot kapó Ezalényeg.hu dunakeszieket célzó helyi változata szerint a kormánypárti Tuzson Bence személyesen „fűtötte” az inflációt. Ugyanebben az írásban néhány sorral lejjebb ez az örökbecsű szöveg olvasható: „Márki-Zay Péter, Dorosz Dávid és számos nagy tudású szakember éjt nappallá téve azon dolgozik, hogyan lehetne leállítani a pusztító áremelkedést és értékállóvá tenni a járandóságokat és a béreket.” Biztosan nem fogják kitalálni, hogy kik voltak a baloldal és a kormánypártok jelöltjei Dunakeszin 2022 áprilisában! A válasz: Dorosz Dávid és Tuzson Bence.

Márpedig ez nem egyedi eset. 

Miközben Korányi ugye nem támogat helyi kampányokat, aközben aki az Ezalényeg.hu-ról tájékozódik, az a mai napig úgy tudja, hogy Szombathelyen Hende Csaba, Mátyásföldön Szatmáry Kristóf, Baján Zsigó Róbert, Debrecenben Kósa Lajos, Vácipolyon pedig épp Rétvári Bence szabadította el az inflációt. Kettőt találhat a kedves olvasó, hogy a felsorolt politikusok ellenében kik kínálták a megoldást az áremelkedésekre. Bizony, véletlenül pont az ellenzéki összefogás helyben induló jelöltjei „dolgoztak éjt nappallá téve”.

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a témával foglalkozó cikkek néhány nappal azután kezdtek megjelenni, hogy az Action for Democracy elkezdte az utalásokat az Ezalényeg.hu kiadójának.

A Korányi Dávid vezette szervezet tehát 1,08 milliárd forintnyi dollárt küldött az Oraculum 2020 Kft.-nek. A cég vezetője, tulajdonosa ifjabb Páva Zoltán, aki 2008 és 2010 között, a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatalban volt tanácsadó. Arról eddig kevés szó esett, hogy Korányi és Páva ismerhetik egymást, ugyanis Korányi Dávid is ebben az időszakban volt tanácsadó az MH-ban: 2009-től a Bajnai-kabinetben a kormányfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, majd 2009 augusztusában az MH kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára lett. A munkahelyük mellett egy korosztályba is tartoznak: Páva Zoltán márciusban lesz 44 éves, míg Korányi nemrég töltötte be a 42-t. Mindez persze nem garancia arra, hogy ismerik egymást, de két vadidegen viszonylag ritkán utal át egymásnak egymilliárd forintnyi dollárt.

Az amerikai pénzből azonban a legtöbbet Korányi volt főnökei kapták – noha valamennyit el is kellett költeni úgy, mintha tényleg kampányt csináltak volna, például ostoba propagandacikkekre az Ezalényeg.hu-n.

Szóval Korányi és Páva Zoltán volt főnökei, mentorai a DatAdat cégcsoport tulajdonosai, Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám és Dessewffy Tibor 1,8 milliárd forintnyi dollárt kaptak. Az a mai napig óriási rejtély, hogy Bajnaiék mit kezdtek ezzel a pénzzel, kampányra ugyanis látszólag nem jutott belőle. A DatAdat nyilvánosság is előtt ismert termékei, mint például Gyurcsány Ferenc chatbotja, már évekkel ezelőtti produktumok. Bajnaiék cége a választást megelőző években számos petíció kapcsán gyűjtött választói adatokat, ám az ellenzék brutális veresége nem éppen arra enged következtetni, hogy ezeket sikerrel használták volna – ha használták egyáltalán – a mozgósítás során.

Sőt, Bajnai Gordon és társai egyenesen kikérték maguknak, amikor több jobboldali portál is azt feltételezte, hogy a DatAdat állt a választások előtt tömegesen kiküldött sms-ek mögött. A bíróság Bajnaiéknak adott igazat, tévesen feltételezték, tévesen feltételeztük, hogy a DatAdat érdemben csinált is valamit a kampány során 1,8 milliárdért. Ezúton is elnézést kérünk.

Felmerül tehát a kérdés, hogy Bajnai és haverjai mit kezdtek ezzel a pénzzel? Nem úgy tűnik, mintha értelmesen elköltötték volna, és amíg erről nem adnak számot, addig marad az erős feltételezés: Korányi és Páva kitömték a volt főnökeiket amerikai pénzzel, miközben a tengerentúlon valóban arra számíthattak, hogy ezzel az összeggel Orbán Viktor ellenfeleit támogatják. Márki-Zay Péter pedig mindeközben azt hitte, az ő kampányára érkeztek az amerikai pénzek. Karácsony Gergely pedig a történet legnagyobb balekja: miközben neki nem jutott semmi a szépen csilingelő dollárokból, ingyen is tartotta a hátát Korányinak.

Borítókép: a guruló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezetett Action for Democracy nevű szervezeten keresztül (Forrás: Facebook)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.