idezojelek

Kortalan értékőrzők

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe” – e gondolatokat Babits Mihály fogalmazta meg a XX. század első felében.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe” – e gondolatokat Babits Mihály fogalmazta meg a XX. század első felében. Ezt annyival egészíteném ki, hogy a múlt ismerete nélkül nemcsak jövő, de természetesen jelen sincs. Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a közelmúltban riporton jártunk Pápán, ahol évtizedek óta működik Lőrinczék kézi szövőszékeket gyártó családi cége. A vállalkozást még az apa, Péter alapította, aki menet közben már átadta a stafétát fiának, Andrásnak. Péter amúgy maga is iparoscsaládból származik, édesapja és nagyapja is szabó volt, így nem csoda, hogy ő is ezen a területen indított vállalkozást.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb ember azt gondolhatja: ahhoz, hogy valaki egy régi mesterséget felkaroljon és űzzön, csodabogárnak, de minimum megszállottnak kell lennie. Abból indulnak ki, hogy ki akar a XXI. században, az informatikai forradalom közepette kovácsnak, kádárnak, csizmadiának állni, harangot önteni vagy éppen – maradva a riport témájánál – kézi szövőszékeket gyártani? Valóban kevesen választják ezt a sokszor keményebb és nem feltétlenül a meggazdagodáshoz vezető utat, de vannak kivételek. Nem csodabogarak, még csak nem is megszállottak, csupán olyan emberek, akik Babits gondolatának szellemé­ben őrzik és át akarják menteni a múlt értékeit az egyre bizonytalanabbnak tűnő, reméljük, nem járványokkal és háborúkkal tarkított jövőbe.

Amikor Lőrinczéknél vagy korábban más ősi szakmát űző mestereknél jártunk, a műhelyt mindig sajátos hangulat lengte körül: a béke, a magabiztosság, az elégedettség és egy kicsit talán a büszkeség egyvelege. Ezek az emberek ugyanis azzal a lelki békével dolgoznak, hogy a korábban, évszázadok vagy éppen évezredek alatt megszerzett és féltve őrzött tudást felhasználva építik vállalkozásukat. Nem hajtja őket senki és semmi, csak a belső lelki erő. Ugyanakkor magabiztosak is, mert a tudás kipróbált, bevált, és csak az övék, illetve azon keveseké, akik még az adott szakmát választják. Elégedettek is lehetnek, mert amellett, hogy őrzik a múltban megszerzett tudást, értéket is teremtenek. Olyan termékek kerülnek ki a kezük közül, amelyekben nemcsak anyag van, hanem egyesek szerint talán egy kicsit lélek is. S azt hiszem, mindezek okot adnak nekik a jó értelemben vett büszkeségre is, noha ezek az emberek a legtöbbször végtelenül szerények. S ami jó, tele vannak történetekkel. Az eltelt évek, évtizedek alatt ugyanis nagyon sok minden történik egy családi műhelyben, a falak tengernyi emléket őriznek. S a titkát annak, hogy megmunkálás után a fákból, fémekből, szövetekből miként lesznek hasonló, de mégis más, éppen ezért is egyedi késztermékek.

A mestereket egyetlen kérdés szokta elkeseríteni: amikor arról faggatózunk, hogy a fiatalság mekkora érdeklődést mutat a mesterségük iránt. Ilyenkor egy kicsit elkomorodik az arcuk, és egyikük-másikuk szomorúan mondja, hogy az eltelt évek alatt alig néhány fiatal bukkant fel a műhelyben, és közülük is csak nagyon kevesen választották végül a mesterséget. Pedig ezek a mesterek soha nem irigyek, a tudásukat mindig úgy őrzik, hogy közben szívesen tovább is adják, csak valaki kövesse őket. Éppen ezért rendre elmondják, hogy ha egy követő is akad, már át tudják adni a stafétát, és akkor a béke, a magabiztosság, az elégedettség és a büszkeség mellé felsorakozhat a megnyugvás is. Lőrinczék ebben az értelemben is szerencsések, mert értéket őrizve nemcsak erős és stabil céget építettek, hanem az „utódlást” is megoldották. Az ősök után az édesapa is iparosnak állt, majd a fia viszi és építi tovább a céget. S ezzel képez hidat a múlt és jövő között, a jelenben.

Borítókép: Másfél éves várólistával kell számolnia annak, aki szövőszéket akar. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.