idezojelek

Bérstatisztika: láss csodát!

Aki jobban akar élni, lásson „csodát”, és ugorjon át Romániába. Tárt karokkal várnak bennünket.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
2023. 04. 26. 10:48
Fotó: Andras Eberling

Valósággal sokkolják a magyar társadalmat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havi bérstatisztikái, amelyekből kiderül: a hazai fizetési viszonyok immár évek óta javulnak. Egészen pontosan nem a KSH kimutatásai sokkolnak bennünket, hanem a bal- és liberális szakértők, akik minden lehetséges alkalommal rámutatnak, hogy már a románok is jobban élnek. Többet ér a fizetésük, és az életszínvonal is magasabb.  

Ebben persze szerepet játszik, hogy az unió euróban közli a jövedelmekkel kapcsolatos kimutatásokat, és mint tudjuk, a forint elleni spekuláció lerontotta az árfolyamot. Egészen addig, míg a jegybank nem emelte az alapkamatot.  

De nézzük, hogy mi is a helyzet valójában! Nos, a KSH friss adatai szerint 2023 februárjában tovább folytatódott a keresetek emelkedése. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére a tisztított adatok szerint egy év alatt 14,8 százalékkal 531 200 forintra nőtt, a nettó bér pedig 15,2 százalékkal emelkedve meghaladta a 353 ezer forintot.  

Osszunk, szorozzunk, és ugorjunk vissza a balliberális „békeidőkig”!   

Akárhogyan is számolunk, 2010-hez képest a bérek már a háromszorosára nőttek. Ugyanakkor az orosz–ukrán háború és az elhibázott szankciós politika eddig nem látott inflációhoz vezetett a vén kontinensen. S kétségtelen, hogy a joggal szankciós inflációnak nevezett jelenség 2023 februárjában 19,6 százalékkal csökkentette a reálbéreket.  

Mit tett a kormány? Közellenségnek minősítette a fogyasztói árak emelkedését, és azon dolgozik, hogy megtörje ezt a folyamatot. Így az év végére egy számjegyűre szoríthatja le az inflációt.  

Konkrétan: a kormány már húsz intézkedésről döntött, többek közt bevezette a kamatstopot és az élelmiszerárstopot. Utóbbi kiterjesztését, cseppet sem mellesleg, már a szocialisták is követelik. No comment.  

Ezen túlmutatóan pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében. Továbbá a kormány legújabb intézkedésével a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére húsz termékkör esetén.  

A friss kimutatások alapján az intézkedések működnek. Olyannyira, hogy az infláció januárban tetőzött, azóta folyamatos és trendszerű csökkenésnek indult.  

Az örökös elégedetlenkedőknek ajánljuk azt a kézzelfogható statisztikát is, miszerint a hatályos gazdaságpolitikának tulajdoníthatóan 2022-ben Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben az órabér. Míg hazánkban az órabérek 16,4 százalékkal emelkedtek, addig az európai uniós növekedés mindössze 4,4 százalékot ért el. 

Valószínűleg a véletlen műve az is, hogy fejlettségben már megelőztük a portugálokat, a görögöket, a korábban „bezzeg” Szlovákiát,  

és a horvátok is mögöttünk állnak. Szó se róla, a Covid és a háború okozta gazdasági sokk új helyzetet teremtett, amelyhez gyorsan alkalmazkodni kellett. De hát a lángos árából és az utakon tapasztalható autós forgalomból, a továbbra is magas ingatanárakból és a feszes munkaerőpiaci helyzetből arra lehet következtetni, hogy a felzárkózás nem állt meg.  

Aki persze jobban akar élni, lásson „csodát”, és ugorjon át Romániába. Tárt karokkal várnak bennünket.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.