idezojelek

Egy semmirekellő városvezető vergődése

Karácsony Gergely főpolgármester politikai hitvallása, hogy mi a fenének vállalta el ezt az egészet.

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined

Karácsony Gergely főpolgármester politikai hitvallása, hogy mi a fenének vállalta el ezt az egészet. Ebből fakadóan majd belepusztul, hogy azt a látszatot keltse, mintha bármi köze is lenne a főváros irányításához. Erőlködése ritkán jár eredménnyel, ezért rendkívül frusztrált, ami kölcsönöz némi groteszk merevséget idvezült mosolyának kisfiús ábrázatán. Vicsorog inkább, valahogy úgy, mint amikor bejelentette a minap, hogy nem hajlandók adót fizetni. Mert egyrészt nincs miből, másrészt az úgynevezett szolidaritási adó mértékét erkölcstelennek, igaz­ságtalannak és jogtalannak tartják. Ők befejezik az állam finanszírozását.

Fordítsuk le mondandóját a hétköznapi ember nyelvére. Tehát, ha feléltük a ránk hagyott örökséget, elfogyott minden tartalékunk, és már a mindennapi élet finanszírozása is ellehetetlenült, de továbbra is szórni kívánjuk a pénzt a haverokra, akkor közöljük a családdal, hitelt veszünk fel, hogy jusson kosztra, rezsire, bérletre, az adót pedig nemes egyszerűséggel igazságtalannak, állami lopásnak minősítjük, amit fizessen be, akinek két anyja – bocsánat, egyes szülője – van. Ezt üzeni a fővárosiaknak, a magyar társadalomnak ma egy önmagát felelősnek tartó politikus.

De mi szállta meg ezt a tutyi-mutyi képzelgőt, akinek soha nem volt még egyetlen önálló gondolata sem Budapest működtetéséről, és persze most sincs? 

A dollármédia próbálja poénkodással elkenni a nyilvánvalót, úgy állítják be a kormánypártokat, mintha olyanok lennének, mint Móricka a viccben, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe, történetesen Gyurcsány. Még okos, értelmes emberek is morognak, hogy érveljen már minden megszólaló a nemzeti oldalról komolyabban, ne futtassunk ki mindent a bukott kormányfőre. Csakhogy az a helyzet, a valóság kényszerít rá, hogy néven nevezzük azt, aki valójában fújja a passzátszelet.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány néhány hete keményen nekiment Karácsony Gergelynek. Felrótta neki visszalépését Márki-Zay javára az előválasztáson, amivel szerinte feleségét, Klárikát az árnyékba lökte a már alája képzelt miniszterelnöki székből. De az sem tetszett a baloldal képzelt vezérének, hogy hiába ültette be embereit Draskoviccsal, Gy. Németh Erzsébettel az élen a főpolgármestert gúzsba kötő pozíciókba, az mégsem úgy muzsikál, ahogy elvárják tőle. Ambíciói kimerülnek a Blaha Lujza tér felújításában, nem érti meg, hogy Budapest szervezett politikai közössége lehetne a kiindulópontja egy szabad Magyarország megteremtésének – ez magyarra fordítva azt jelenti, ide kell koncentrálni a kormánybuktatásra szánt erőforrásokat –, következésképpen nem teljesíti azt a hazafias kötelességét, hogy belevigye a kormányellenes küzdelembe a fővárost. Nem is biztos, hogy jövőre őt támogatják majd az önkormányzati választásokon, lengette be a selyemzsinórt a szemlőhegyi ripacs. Világos, tiszta beszéd. Ha a DK ellenállást hirdet, blokád alá veszi a kormányt, akkor a dróton rángatott főpolgármester sem lóghat ki a sorból. Rá kell ébrednie, hogy sok tekintetben rossz úton jár, sziszegte egy tartótiszt megátalkodottságával Gyurcsány Karácsony képébe vésztjóslóan.

És láss csodát! Két hétnek is alig kellett eltelnie, Gergő, ez a bájos plüssmaci felébredt téli álmából, kiállt a rivaldafénybe, és meghirdette a főváros ellenállási mogalmát, adóblokádot hirdetett a kormány ellen, és még be is perelte a szolidaritási adó mértékének jogtalansága miatt. 

Nem mondta ki, de gyakorlatilag önkritikát gyakorolt, megbánta eddigi tehetetlenségét, lapulását, és elfogadta a ráosztott politikai stróman szerepét, ő lett a dollárbaloldal kormánybuktató törekvéseinek egyik élharcosa. Hogy van-e ennek bármi értelme, vezet-e bármiféle eredményre olyan adó befizetésének a megtagadása, ami eleve be sem folyik a főváros kasszájába, hiszen az államkincstár azt eleve levonja a járandóság utalása előtt, nem is annyira érdekes. Az sem lényeges, mire mennek egy olyan sosem volt per során, amitől hozzáértő jogászok is a fejüket vakarják. Van azonban egy nagyon lényeges kérdés: Hová tűnt a pénz? Pestiesebb kifejezéssel élve, hol a lé?

Tarlós István 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a kasszát. Az iparűzési adóbevételek évről évre nőttek húsz-harminc milliárd forinttal, idén a növekmény csaknem nyolcvanmilliárdra rúgott. És most kiáll Karácsony Gergely a mikrofonok elé, hát kellett ez nekem arcot vág, és közli, nincs miből befizetni az adókat. 

Eddig folyamatosan arról sírdogált, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatot, majd épp akkorra időzítve, amikor a kormány szinte elfelezte intézkedéseivel a főváros rezsiköltségeit, belevicsorog a kamerákba, hogy nem „hajlandó tovább finaszírozni az államot”. Közösségi közlekedésre nincs pénz, de a negyvenhét léhűtő tanácsaira busás javadalmazásért van. Ennyire nem drága a sárga festék sem, amivel lassan a Tejútra is biciklisávot fest ez a politikai értelemben semmirekellő nímand. Ezért szerényen javasoljuk neki, ahelyett, hogy bűncselekményre buzdít az adózás megtagadásával, inkább számoljon el a fővárosiak pénzével. Gyurcsány úgysem bocsát meg neki.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.