idezojelek

Szijjártó helytállt a BBC kihallgatásán

Folytatódik a háborúpárti üvöltő dervisek ön- és közveszélyes akciósorozata, amellyel ha törik, ha szakad, ki akarják végezni Európát.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
2023. 04. 26. 6:27
Fotó: Kurucz Árpád

Nem politikai hipochonder az, akinek a nyugati baloldal dühödt és irracionális nyomulásáról, tombolásáról egyre többször jutnak eszébe George Orwell örökbecsű művei. Olyan védhetetlen álláspontokat próbálnak trendinek, fősodratúnak, követendőnek beállítani, amelyeknek a józan ész mindenképpen ellentmond. 

Hisz épeszű-e az az ember, aki szerint a háború a jó, az elérendő cél, a béke pedig a rossz, s azok, akik a békés megoldásokat szeretnék elérni, üldözendők, továbbá különféle szankciókkal sújtandók?


A legfrissebb kollektív megkergülési fejleményekről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be, amikor az európai uniós külügyminiszteri tanács ülése utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt: leginkább háborús hangulatként írható le, amit a tanácskozáson tapasztalt, amelynek részeként a döntő többség szerint még több pénzért még több fegyvert és még gyorsabban kell Ukrajna rendelkezésére bocsátani. Hozzátette: ez a háborús hangulat magában foglalja azt, hogy a béke mellett szólók továbbra is politikai és verbális támadások alatt állnak.
Mondhatnánk persze, hogy nincs ebben nagy csoda, hisz csak folytatódik a háborúpárti üvöltő dervisek ön- és közveszélyes akciósorozata, amellyel ha törik, ha szakad, ki akarják végezni Európát. Az orwelli hangolású, a racionalitást támadó abszurditások mögött azonban szinte mindig opportunista, sőt korrupt jelenségek vannak. 

Így muszáj feltenni a kérdést: biztos, hogy csak az Európai Parlament képviselői vannak a fejük búbjáig korrumpálva? 

Az európai uniós vezető tisztségviselők, politikusok jelentős része ugyanis mintha nem lenne ura a saját szavainak, döntéseinek, s kizárólag a valakiknek való megfelelni vágyás uralná cselekedeteiket. Ha a békepártiak elleni véresszájú kirohanásokat összevetjük a jelenlegi harcias washingtoni kormányzati büntető retorikával, nyilvánvalónak tűnik, hogy a korrumpálási ügyben is Amerikából fúj a szél, illetve már inkább hurrikán.
Nem lógott ki a hisztérikus, a békepártiságot támadó sorból az az interjú, amit a magyar külügyminiszter volt kénytelen elszenvedni a napokban a BBC Hard Talk műsorában. Ha újságíróiskolákban demonstrálni kellene, miként nem szabad egy demokráciában bánni az interjúalanyokkal, ezt mindenképpen lehetne ajánlani oktatóanyagnak. A műsorvezető egy pillanatig sem próbált úgy tenni, mintha semleges és tárgyilagos pozíciót foglalna el bármely kérdésben, hanem nyíltan és büszkén ellenséges volt több mint húsz percen keresztül. 

Mintha a történelem sötét lapjait idézve megelevenedett volna a nyilas számonkérőszék vagy a rákosista vallatószobák hangulata, és a BBC stúdiójában landolt volna.

 A sztálinista koncepciós perek főügyészének, Visinszkijnek a babérjaira törő riporter nem kérdezett, hanem folyamatosan vádolt előre lejegyzetelt forgatókönyv alapján, s olyan támadó stílust vett föl, ami méltatlan egy nagy múltú csatornához.

Szijjártó Péterről viszont lepergett a kendőzetlen rosszindulat, és mindenre megfelelt, diplomatikusan úgy téve, mintha nem venné észre a sistergő gyűlöletet. Kitartott amellett, hogy nem szállítunk fegyvereket, mert az az álláspontunk, hogy a béke jobb a háborúnál. Holott olyan válogatott provokatív sértegetések, ordító valótlanságok egész sorát kellett elviselnie, mint hogy fantáziavilágban él, Zelenszkijék undorodni fognak ettől az interjútól, s hogy vigyorgott volna a moszkvai tárgyalásain. Ezenkívül semmivel alá nem támasztott hazugságokat kellett helyreigazítania. Állítólag mélyítjük az oroszfüggőségünket, majd a BBC-s médiasmasszer Szijjártó fejére olvasta, hogy számos NATO- és EU-tagállamnak elege van belőlünk. 

A szög azonban kibújt a zsákból, amikor az inkvizíciós vallatóriporter vádként szegezte neki, hogy úgymond egyre mérgezőbb a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal.

 Agresszíven az iránt faggatózott a média-kihallgatótiszt, hogy hallgatni fogunk-e az Egyesült Államokra, és megszakítjuk-e a kapcsolatokat Oroszországgal. Azt is megkérdezte villámló szemekkel, hogy mit teszünk, ha az USA kongresszusa újabb szankciókkal sújt bennünket. Ez utóbbi felvetése feltűnő tájékozatlanságról árulkodott, hisz tudnia kellett volna, hogy a Demokrata Párt tavaly ősszel elveszítette a többségét a képviselőházban, így a testület Magyarországot elítélő határozatának az esélye közel van a nullához.
A BBC-s vallató ilyenformán belebukott az önleleplezésbe. Pedig ha olvasta volna az Állatfarmot, talán nem megy ilyen messzire, mert magára ismer egyes szereplőkben. Orwell ikonikus művében a nehezebb felfogású állatok, főleg a juhok számára úgy egyszerűsítették le az ideológiai alapvetést: Négy láb jó, két láb rossz! A mai baloldali állatfarmban ennek a megfelelője: Háború jó, béke rossz. 

Vigyáz­niuk kellene, hogy ne hasonlítsanak mindenben a diktatúrák szomorú paródiájaként megrajzolt regény világára, ahol minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek.

 George Orwell ugyanis figyelmeztetésnek szánta a következő sorait is: 

Az állatok a disznókról az Emberekre, az Emberekről a disznókra, aztán a disznókról megint az Emberekre néztek, és már nem tudták megmondani, melyik az Ember és melyik a disznó.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.