Elemér 2024. február 28.
logo
A tudatos polgár – Megértük, hogy a teljes baloldal a szólásszabadság ellen érvelt a parlamentben

A szabad sajtó igazi ellenségei

Huth Gergely
2023.05.10. 04:40 2023.05.10. 08:14
A szabad sajtó igazi ellenségei

Kedden ismét arra ébredt az ország, hogy Hadházy Ákos és a Momentum gumigerillái a karmelita kolostor előtt rángatják a majomketrecet. Most végre sikerült ledönte­niük azt (pontosabban ezúttal hagyták a gyermeket játszani). Így kiderült, hogy heteken át azért óberkodtak a kordonelemekkel és a rendőrökkel, hogy a miniszterelnök irodaházára kiragasszanak egy plakátot. A Mókus őrs stílusban megfogalmazott, ’48-as zászlót imitáló hét pont így kezdődik: „Követeljük a sajtó szabadságát, […] a hazug propaganda betiltását!”

Most ugorjunk át a logikai bukfencen, hogy mennyire korrelál a szabad sajtó követelése az intézményesített cenzúrával, és ki döntené el Hadházy fegyőrországában, hogy ki a betiltandó propagandista és ki nem, mindenesetre tény: ez a zavaros logika a büntető törvénykönyv módosításáról szóló múlt szerdai parlamenti vitából is visszaköszönt.

Történt ugyanis, hogy a teljes baloldal (természetesen a Jobbik is ideértendő) gyűlölködő indulattal, már-már önmagából kifordultan érvelt az újságírókat két év börtönnel és a szakmától való örökös eltiltással fenyegető, gyakorlatilag 1961 óta változatlan formában fennálló paragrafus megtartása mellett. Igen, jól olvassák! 

A Magyarországot a sajtószabadság hiánya ürügyén Nyugaton óránként feljelentő, állami elnyomásról hablatyoló baloldal egy Kádár-korból örökölt és az újságírók munkáját megkeserítő büntető jogszabály mellett harcol.

Felmerül a kérdés: mi ez a meghasonlás? Hiszen a szerdai vita legharsányabb szónoka, Szabó Tímea volt az egyike azoknak a politikusoknak, akik 2018-ban az Európai Parlamentben repeső örömmel fogadták Judith Sargentini vizsgálódását, és nagyban hozzájárultak a Magyarországot féldiktatúraként megbélyegző jelentés és határozat elfogadásához. Mint emlékezetes, evvel a jelentéssel vált formálissá hazánk kirekesztése és a neomarxista-liberális véleményterror bevezetése Brüsszelben. A jelentésbe – nyilván budapesti sugalmazásra – olyan ökörségek kerültek bele, hogy Magyarországon mindennapos a zsidó vallású emberek fizikai bántalmazása. Pikáns, hogy a szöveg konkrétan felrótta Magyarországnak a büntető törvénykönyv – a parlamentben most vitatott – 226-os és 227-es paragrafusát mint a demokráciadeficit súlyos bizonyítékát. Sargentini javaslatára ugyanis azt követelte az Európai Parlament Orbán Viktor kormányától, hogy „vonja vissza a becsületsértést bűncselekménnyé nyilvánító jogi keretet”, mert szerintük a becsületsértés és rágalmazás büntetőjogi üldözése miatt (is) sérül a sajtószabadság Magyarországon, és „egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az unió alapját képező értékeket”.

Sőt egy évvel később, 2019-ben még Szabó Tímea kedvenc lapja, a Soros- és brüsszeli pénzeken jól tartott Átlátszó.hu is beleállt a narratívába, mi több, szolidaritást vállalt a PestiSrácok.hu-val, amikor Szarvas Szilveszter kollégánk ellen elfogatóparancsot adott ki a rendőrség egy rágalmazás okán indított büntetőeljárásban. „Megint mondjuk: hatályon kívül kéne helyezni a rágalmazást és a becsületsértést a Btk.-ból” címmel foglaltak állást.

Mi történhetett hát négy év alatt, hogy Szabó Tímeával és Hadházy Ákossal ennyire megfordult a világ? A jobb- és baloldali újságírók régi követelését meghallva Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Halász János képviselő ugyanis kezdeményezte az említett paragrafusok átírását úgy, hogy a jövőben azokat ne lehessen alkalmazni a közügyek szabad megvitatásának szankcionálására, ha az érveket és állításokat bejegyzett sajtótermék, azaz például újságok vagy televíziók felületén tették közzé. A baloldal pedig ahelyett, hogy állva tapsolná meg a Fidesz demokráciateljesítményét, régi követelése beteljesítését, most hörögve érvel az eredeti szankciók fenntartása mellett.

Egyszerű válasz volna, hogy a hazai baloldal továbbra is a dackorszakát éli. Ám valószínűleg sokkal mélyebb okokról van szó: mégpedig a bolsevista ösztönökről. Úgy látszik, az ilyet mégiscsak örökli az ember…

A parlamenti vitát a helyszínen néztem végig, hiszen ritkán van szó rólunk és a szakmánkról az Országházban. Meghökkentő volt látni, ahogy Répássy Róbert igazságügyi államtitkárral és a kormánypárti képviselőkkel vitázva teljes egyetértésben követelte a munkájukat végző újságírókra kiróható letöltendő börtönbüntetés és a szakmától való örökös eltiltás jogintézményének fenntartását Szabó Tímea mellett Arató Gergely (DK), Vajda Zoltán (MSZP), Lukács László György (Jobbik) és Gréczy Zsolt (DK). 

Kádár és Apró elvtárs mind a tíz ujját megnyalná a kiváló tanítványokat látva!

Szabó Tímea azt is megígérte, az Alkotmánybíróságig viszi az ügyet, ha mégis elfogadná a parlament az enyhítést. Az újság lapjai nem adják vissza az eredeti élményt, úgyhogy tessék hozzáképzelni a boszorkányrikácsolást, hiszen a kabuli hősnő így érvelt a vitában (természetesen eddigi pályafutásunk beigazolásaként értékeljük a szitkozódást):

„Innentől kezdve a Hír TV, az Origó, a PestiSrácok gyakorlatilag semmiért nem lesz büntethető, semmilyen hazugságért, amit politikusokról terjesztettek. […] Már önmagában az árulkodó, hogy Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője azt mondta, hogy ő már behűtötte a pezsgőt a szerkesztőségben, annyira örül ennek a módosításnak. […] Ez egy aljas törvénymódosítás, amelyről pontosan tudjuk, hogy miről szól. A maradék korlátokat és gátakat is el akarják söpörni az útból, hogy gyakorlatilag gátlástalanul lehessen hazugságokat állítani bárkiről. […] Én magam is 34 propagandasajtó-termék ellen indítottam büntetőeljárást, pontosan rágalmazás vétsége ­miatt, a CIA-zás miatt, amiben a rendőrség el is indította a nyomozást. Na most, ezek szerint innentől kezdve ezt majd nem lehet véghez vinni.”

Aha, szóval a CIA-zás miatt akarja Szabó Tímea tönkretenni a róla véleményt formáló vagy információkat közzétevő újságírókat!

A kabuli hősnő amúgy nem vitatta a fideszes, KDNP-s érveket, miszerint rengeteg módszer marad még az újságok és újságírók szankcionálására. (Csak a polgári törvénykönyv többtucatnyi módon nyújt továbbra is lehetőséget milliós kártérítési kötelezettség, sérelemdíj kirovására például jó hírnév megsértése vagy képmással való visszaélés okán, de a Médiaalkotmány szerint a polgári bíróságok útján sajtó-helyreigazítás közzétételére is lehet kötelezni a Magyarországon bejegyzett szerkesztőségeket, és a Médiahatóság is eljárásokat indíthat. Sőt új elemként az Európai Unió GDPR-szabályozása is a kiadókat fenyegeti.)

Csakhogy ők, Szamuely Tibor szellemi örökösei a megfélemlítésben hisznek. Ők nem önmagában elégtételt akarnak venni, hanem megtorolni és tönkretenni az ellenfelet. Számukra a következetesség és a logika mit sem számít, ők továbbra is élvezni szeretnék, hogy egy-két kellően elfogult bíró közreműködésével ellehetetleníthetnek hivatásukat végző újságírókat. Ők kéjesen élvezték, amikor Bencsik Andrást egy vezércikkéért letöltendő börtönre ítélte a hírhedt Cserni bíró. Vagy amikor Czeglédy Csabáék feljelentése nyomán elfogatóparancsot adtak ki Szarvas Szilveszter ellen. Vagy a napokban, amikor az anyák napi ünnepről akarták elrángatni Füssy Angélát a rendőrök, hogy a bíróság az egyik Szeviép-vezérnek kedvezhessen felháborító túlkapásával.

Ők továbbra is elhallgattatni akarnak, külső erő vagy belső hálózat révén. Nem véletlenül követeli Hadházy és a többi kordonbontó a „ propagandasajtó betiltását”. Ha tehetnék, be is tiltanák, na nem a propagandát, hanem a másként gondolkodást. Mi pedig alig várjuk, hogy ez a rémálom véget érjen, és a képviselők józan többsége megtegye, amit már régóta meg kellett volna: nyomja meg az igen gombot Kocsis Máté törvénymódosítására.

A pezsgőt már valóban behűtöttük.

Borítókép: Vajda Zoltán, az MSZP képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.