idezojelek

Összeesküvés Magyarország ellen

Egyesek odáig elmennek, hogy azt állítják: a Magyarország által felkarolt hagyományos értékek összeférhetetlenek az uniós tagsággal.

Cikk kép: undefined
Fotó: NurPhoto via AFP

Félévente más és más ország veszi át az Európai Unió tanácsának soros elnöki tisztét. Ez a rotációs elnökség jelképes hatalommal ruházza fel a betöltőjét, amellyel befolyásolhatja az EU politikáját. Egy alkotmányos puccs szervezői, akik meg akarják fosztani Magyarországot attól, hogy 2024 második felére átvegye az őt jogosan megillető elnökséget, eltökéltek céljuk bármilyen eszközzel történő elérésére. Európai parlamenti képviselők egy csoportja lincselő csőcselék szerepét osztotta magára a magyar kormány és annak feje, Orbán Viktor megzabolázására. Olyan határozati javaslatot terjesztettek elő, majd fogadtattak el, amely megkérdőjelezi Magyarország képességét egy sikeres tanácsi elnökség ellátására.

Az Európai Parlamentnek márpedig nincsen döntési jogköre afelett, ki töltheti be az EU-tanács elnökségét. A puccsisták által megfogalmazott határozat nem bír kötelező érvénnyel. Mindazonáltal a határozati szöveg előterjesztése, valamint a vita, amelyet Brüsszelben és másutt kiváltott, annyiban jelentős, hogy fontos eszkalációt jelent abban a több mint évtizedes kultúrharcban, amelyet az uniós oligarchia egyes körei Magyarországgal szemben indítottak. A határozat elfogadása biztosítja, hogy a Magyarországgal szembeni kultúrharc az uniós eljárások állandó jellemzője lesz az elkövetkező hónapokban.

 

Ennek a magyar elnökséggel szembeni puccskísérletnek a szervezői semmiféle tisztelettel nem viseltetnek az uralkodó normákkal szemben, és szilárdan hisznek abban, hogy rájuk nem vonatkozik a jogállamiság. 

 

A Politico című lapban megjelent egyik hírmagyarázat szerint ennek az alattomos határozatnak „még az elsődleges szerzői is elismerték, hogy nem létezik kézenfekvő jogi lehetőség az elnökség kisiklatására”. Ugyanakkor az, hogy nincs törvényes módja az elnökség meghiúsításának, nem fogja eltéríteni a puccsista vezetőket attól, hogy tovább haladjanak ideológiailag motivált tervükkel. Úgy vélik, hogy ami a törvényességet illeti, erkölcsi tekintéllyel rendelkeznek ahhoz, hogy menet közben kitalálják azt. A magyarellenes határozat szószólói szerint jogukban áll új eljárásokat kitalálniuk, amelyeket bevethetnek majd küldetésük érdekében. Gwendoline Delbos-Corfield, zöldpárti francia EP-képviselő, a határozati javaslat egyik előterjesztője megjegyezte, „a(z) (uniós) szerződésekből való hivatalos szövegek nem nagyon bőbeszédűek azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk és mit nem. Még azok a szakértők sem fogalmaznak egyértelműen, mit lehet tenni, akikkel konzultáltam”. Ezért aztán elismerte: „nekünk kell most kitalálnunk, mit tehetünk ezzel az elnökséggel”.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy másik előterjesztő, a régóta magyarellenes vakbuzgó Sophie in ‘t Veld kijelentette, az EU parlamentje „nem teljesen tehetetlen” a határozat érvényre juttatásában. A holland liberális politikus hozzátette, „itt az ideje a kíméletlen játéknak”. Ez más módon, de ugyanazt fejezi ki: ők majd új módokat „találnak ki” az érvényes jogi normák megkerülésére politikai célpontjuk elszigetelésének érdekében.

A magyar kormánnyal ellenséges eurokraták valójában már régóta kíméletlen játékot űznek. Most elhatározták, hogy tovább fokozzák a Magyarország elleni kampányukat. Felbátorítva érzik magukat, ugyanis a Zöldek uralta német kormány szabad kezet adott nekik a magyar kormánnyal szembeni propagandaháborújuk kiterjesztésére. „Kétségeim vannak azt illetően, hogy Magyarország mennyire lesz képes egy sikeres tanácsi elnökség ellátására” – fogalmazott Anna Lührmann német Európa-ügyi államminiszter (Zöldek). Jóváhagyó jelzése fontos, mert Lührmann a hegemón EU-hatalom képviselője. 

 

A tapasztalat szerint a német kormány aránytalan befolyást képes gyakorolni uniós ügyekben.

 

Az összeesküvés Magyarországnak az elnökségtől való megfosztására több egy kísérletnél ennek a kis közép-euró­pai nemzetnek a megalázására. Az eurokraták joggal tartanak a jövő évi európai parlamenti választások kimenetelétől. Valószínű, hogy e választások egyik eredménye az lesz, hogy megváltozik az EU-parlament politikai színezete. A fősodorbeli uniós pártok, a Zöldek, a szocialisták és a liberálisok attól tartanak, hogy ellenfeleik jelentős előretörést érnek majd el. A magyar elnökség alig hetekkel e választás után kezdődik majd, ők pedig attól tartanak, hogy ez további problémákat teremt a számukra. Egy beszámoló így fogalmaz: „európai parlamenti képviselők bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy Magyarország olyan politikák előmozdítására használhatja fel hat hónapos mandátumát, amelyek kényes pillanatban, akkor mennek szembe az uniós értékekkel, amikor júniusban épphogy megtartották az európai választásokat, és éppen szétosztják a fő pozíciókat az uniós intézményekben”. EU-értékek alatt hiperföderalizmust, multikulturalizmust, sokszínűséget és a genderideológia fősodorba emelését értik.

A magyar elnökséggel szembeni parlamenti összeesküvést az az aggodalom motiválja, hogy az platformot jelent a magyar kormány szuverenista és hagyományos értékeinek megjelenítésére. Az Európai Parlament számos tagja a világnézetével ellentétesnek tartja a magyar kormány által támogatott értékeket és politikákat. Egyesek odáig elmennek, hogy azt állítják: a Magyarország által felkarolt hagyományos értékek összeférhetetlenek az uniós tagsággal. A magyar kormány iránti gyűlöletüket az a meggyőződésük is erősíti, hogy tettei és magatartása révén az követendő példát jelent Európában más eltérően gondolkodóknak. Attól tartanak, hogy Magyarország megingathatatlan elkötelezettsége a saját életmódjának folytatására felbátorít majd olyan mozgalmakat, amelyeket populistaként jellemeznek. A nemzeti szuverenitás mellett elkötelezett mozgalmak előretörésétől való rettegésük magyarázza a politikai hisztériának ezt a sajátos formáját, amelyet ezek az EP-képviselők Magyarországra zúdítanak.

A szerző professor emeritus, az MCC brüsszeli intézetének igazgatója

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.