idezojelek

Az USA túlságosan közel van hozzánk

A balliberális Biden-kormányzat barátságtalan lépéseit már a vízumszigorítás előtt is megtapasztalhattuk.

Cikk kép: undefined

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nemrég arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy az USA a magyar útlevéllel rendelkező személyek utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszeren keresztül igényelt utazási engedélyének érvényességi idejét két évről egy évre csökkenti és csupán egyszeri használatra korlátozza.

A meghökkentő bejelentéssel kapcsolatban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, hogy a vízumszigorítás bosszúnak tekinthető, mivel Magyarország nem hajlandó kiadni az amerikaiaknak a kettős állampolgársággal rendelkező kilencszázezer külhoni magyar adatait. Az államtitkár szerint „nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt”.

Erről eszembe jut, hogy mindössze egyszer jártam az Egyesült Államokban, még 1996-ban. Akkor − Püski Sándor közvetítésének hála − a New York-i magyaroktól meghívást kaptam, hogy a Magyar ösvény című kötetem könyvbemutatójának keretében tartsak előadást a konzervatív sajtó hazai állapotáról Manhattanben, a 82. utcában lévő Árpád Hallban.

Az utazás előtt találkoztam először az USA vízumkérelemmel kapcsolatos kérdőívével, s igencsak meglepődtem egyes kérdések furcsaságai miatt. Azt érthetőnek tartottam, hogy a szuperhatalom hatóságai szeretnék kiszűrni azokat, akik a „nem bebocsátható” kategóriába esnek, akiket például vétség vagy bűncselekmény elkövetése miatt valaha is letartóztattak vagy megbüntettek. E körbe tartoztak azok, akik kábítószer-kereskedelemmel, prostitúcióval vagy kerítéssel foglalatoskodtak, akiket öt éven belül kiutasítottak az Egyesült Államokból, aki abból a célból kérte a bebocsátását, hogy ott megsértse az exporttilalmi szabályokat, illetve aki felforgatónak, terroristának vagy valami ehhez hasonlónak minősült. Az idevágó kérdések teljes mértékben jogosak és észszerűek voltak, és ma is azok.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel szemben túlzott kíváncsiságnak tűnt, hogy az amerikai illetékesek a kérelmező munkahelyének címe és telefonszáma iránt is érdeklődtek, és tudni akartak azokról a korábbi lakhelyekről, ahol az illető öt éven belül hat hónapnál hosszabb ideig tartózkodott. A kérdőív legkülönösebb kérdése így hangzott: „Adott-e valaha parancsot, felbujtatott-e vagy más módon részt vett-e emberek üldöztetésében, azok vallási, politikai vagy faji hovatartozásuk miatt, a német náci kormány által megszállt vagy azzal szövetséges ország kormányának közvetlen vagy közvetett irányítása alatt, vagy részt vett-e valaha népirtásban?” Ez a passzus azért volt felettébb különös, mert a kér­dőív a vallási, a politikai vagy a faji hovatartozás miatti üldözésben való rész­vételt csak a német nácikkal összefüggésben firtatta, s egyáltalán nem ér­dek­lőd­ött az ilyesfajta bűnök elkövetése iránt, ha azokat a szovjet-bolsevik rendszer szolgálatában követték el.

Mivel szerencsésen átjutottam a szűrőn, alkalmam nyílt bejutni az ismert felhőkarcolókba, így az akkor még álló ikertornyok egyikének tetején is nézelődhettem. Azután áthajóztam a Szabadság-szoborhoz, sétáltam a Wall Streeten, a Central Parkban, körbehajóztam Manhattant, és ami igazán nagy élmény volt: láttam a Macskákat a Broadway egyik színházában. Igen nagy hatással volt rám a Metropolitan múzeum is a világ minden részéből összehordott, lenyűgözően gazdag kiállítási anyagaival. Az ott töltött két hét alatt − a turistákat elkápráztató dolgok mellett − a multikulturális társadalom sokféle riasz­tó jelét is láttam, és azzal a határozott érzéssel tértem haza, hogy Magyarországon ezerszer jobb élni, mint odaát, még ha az anyagiakat tekintve szerényebbek is a lehetőségeink.

Az idő tájt még azt hihettük, hogy a földgolyó ellenkező oldalán elterülő USA messze van tőlünk. Ma viszont azt látjuk, hogy nagyon is közel van, és a közelsége egyre zavaróbb. A balliberális Biden-kormányzat barátságtalan lépéseit már a vízumszigorítás előtt is megtapasztalhattuk. Elég, ha Pressman nagykövet hazánkkal szembeni, Finnország és Svédország NATO-csatlakozását szorgalmazó, nyomásgyakorlást kilátásba helyező megnyilvánulásaira gondolunk.

Az is provokatív kijelentés volt a részéről, amikor azt állította: Magyarország a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja. Mondta ezt azután, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter vette magának a bátorságot, és az USA engedélye nélkül Moszkvába utazott.

Az valamiért nem zavarta Pressmant, hogy az általa képviselt nagyhatalom a NATO bővítésével egy másik nagyhatalmat provokál, hogy az Egyesült Államok a mértéktelen fegyverszállításokkal és pénzügyi támogatásokkal elnyújtja az ukrajnai háborút és késlelteti a békekötés lehetőségét.

A belügyeinkbe beavatkozó amerikai nagykövet szerint a migránskérdéssel, a genderelmélettel, a woke-izmussal szembeni magyar küzdelem álkultúrharc, az ukrajnai háború viszont valódi probléma, ezért azzal kellene foglalkoznunk. Igen, a háborút mi is komoly problémának tartjuk. Talán nem kellene tovább szítani itt, Magyarország tőszomszédságában.

A szerző író, újságíró

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Laufer László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.