idezojelek

Süketek párbeszéde

Csak az amerikai szavazók képesek jobb belátásra bírni a háborús ámokfutókat.

Topolánszky Ádám avatarja
Topolánszky Ádám
Cikk kép: undefined
Fotó: AFP/JIM WATSON

Mióta ember az ember, a barlanglakótól a modern világpolgárig, akkor alakulnak ki konfliktusok törzsek, népek, országok között, amikor egyik sem akarja meghallani a másik érvelését, gondolkodását. Ezt hívják angolul irreconcilable conflictnek, azaz feloldhatatlan ellentétnek. Nos, pontosan egy ilyen helyzet alakult ki az orosz–ukrán háborút megelőzően a XXI. század elejétől napjainkig. Legfőképpen az amerikai fél részéről.

Antony Blinken külügyér és totalitárius gondolkodású tettestársai egyszerűen nem voltak hajlandók meghallani az orosz geopolitikai aggodalmakat a NATO bővítésével kapcsolatban, azokat cinikus mosollyal lesöpörték az asztalról, és mindvégig saját makacs, erőszakos, birodalmi stratégiájukat forszírozták. Hogy miért volt ennyire hajthatatlan az amerikai külügyi vezetés, arra nincs egyértelmű válasz. Talán Blinken tapasztalatlansága és zsenge kora, talán arroganciája és erőszakos liberális hozzáállása vagy talán mindezek összessége együttesen járultak hozzá a vérontáshoz és a háborús patthelyzethez.

Szögezzük le végérvényesen: az orosz–ukrán proxy háborút az USA indukálta, szorgalmazza és fokozza. Hogy miért? Mert ez az érdeke. Örömkönnyeket hullatnak, hogy két keresztény európai nép ismét irtja egymást, míg az ő illegális migrációra épített keverttársadalom-mániájuk zavartalanul érvényesül a világ szinte minden táján.

 Wir schaffen das! – jelezte a háttérhatalom egyik élharcosa Drezdában 2015-ben.

Természetesen az orosz fél sem volt túl rugalmas az ellentétek feloldását illetően, de számukra ez egy geopolitikai és nemzetbiztonsági kérdés volt. Borítékolható volt, hogy nem fogják átengedni Ukrajna oroszlakta keleti tartományait a birodalmi ambíciójú nyugati hatalmaknak. Ilyenkor ember legyen a talpán, aki megfejti, miért éri meg Bidennek vagy Blinkennek egy eddig félmillió áldozatot szedő háborút kirobbantani a vélt vagy valós ­koncért, amely Ukrajnában hever. Vajon miért volt annyira fontos az amerikai demokrata vezetőknek Ukrajna meghódítása?

A veterán pszichológus ilyenkor mélységekbe menően megvizsgálja a főkolompos gyermekkorát, neveltetését, fiatalkori csalódásait. Antony Blinken a New York-i Bronxban született 1962-ben egy magyar származású anya (Judith Frehm) gyermekeként, aki hamar elvált Donald Blinkentől, a későbbi magyarországi nagykövettől. A fiatal, egyke fiú édesanyjával és mostohaapjával Párizsba költözött, ami tovább tágította nemzetközi ismere­teit. Később a Harvardon, majd a Columbián végzett, amely egyetemek az amerikai liberalizmus leghatékonyabb átnevelő intézményei. Ritkán fordul elő (mint ahogy ez az én esetemben mégis megtörtént), hogy egy Harvardon vagy Columbián végzett értelmiségi a konzervatív-patrióta oldalon folytassa pályafutását.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szisztematikus és kitartó karrierlépé­seit díjazván Joe Biden elnök 2021-ben kinevezte Antony Blinkent külügyminiszterré. A gyakran konfrontatív liberális külügyér hamar bebizonyította, hogy nem fog békés eszközökhöz nyúlni, amikor a mundér becsületéről van szó. Előszeretettel agitál, provokál, kavarja és osztja a kártyalapokat, ahová csak beteszi a lábát a világ bármely táján. Látókörének fókuszába pedig, Victoria Nuland örökségeként, hamar a kijevi ultraliberális, Nyugat-barát vezetés került.

Blinken mindeközben túlélte az afganisztáni visszavonulás szégyenletes utóéletét, a kongresszusi támadásokat, amelyek során kompetenciáját joggal megkérdőjelezték. Mesterkedései, külföldi útjai rendre feszültségeket gerjesztettek a nemzetközi porondon. Márpedig egy ilyen atmoszférában nehéz békés külpolitikát folytatni. Ahová Blinken nyúlt, konfliktusközeli helyzetek és rossz benyomások kísérték munkásságát. Épeszű ember nem érti, egy ilyen szellemiségű embert miért kellett az amerikai külpolitika élére helyezni. Sztoikus, mosoly nélküli személyisége jól illeszkedik abba az erőszakos külkapcsolati stratégiá­ba, amely a Biden-elnökséget kezdettől fogva jellemzi.

Az elmúlt két év során az Egyesült Államok, lényegében a Biden-adminisztráció irányítása alatt, egy totalitárius, zsarnoki rendszerré fajult. Az igazságszolgáltatással, az államrendőrséggel (FBI) és a CIA alakulataival összejátszva folyamatosan ellehetetlenítik politikai ellenfeleiket, a demokrácia legfőbb játékszabályait is felrúgva. Ezt a cinikus és erőszakos ideológiai nyomulást tapasztalhatjuk David Pressman részéről hazánkban is, aki Blinken harcostársa.

Mindeközben tizenöt évre ítélték a Proud Boys mozgalom vezetőit a Capitolium „ostroma” elleni szerepvállalásuk miatt. Míg a momentumos anarchisták rendőri kísérettel, következmények nélkül kordont bontanak a karmelita kolostor környékén, a washingtoni „Gestapo” szitává lő bárkit, aki a Fehér Ház körüli kerítést abajgatja vagy akár csak megközelíti azt. Amerikában a hagyományos demokrata szellemiség haldoklik, autokrata vezetők és a liberális média uralják az állampolgárok mindennapi életét, míg illegális bevándorlók milliószámra özönlenek az országba háborítatlanul. Ostromállapot van. Azt se felejtsük el, hogy egy fegyvertelen nőt egy fekete (értsd afroamerikai) rendőr 2021. január 6-án szabályosan kivégzett a Capitolium bejáratánál. Hány évet kapott a patrióta légierő-tartalékos hölgy (Ashli Babbitt) gyilkosa? Még eljárás se indult ellene.

Amerikában radikális fordulatra van szükség, amit jövőre nem lehet hímzőasszonyokra bízni. Egy olyan irányt kell megcélozni, amely visszaállítja a véleményszabadságot, a szólás­szabadságot és a pártatlan igazságszolgáltatást, más szóval a demokráciát. Ezt a fordulatot jelenleg csak Donald Trump tudja megvalósítani.

 Pedig Ron DeSantis sokáig kedvencünk volt. Be kell látnunk azonban, hogy a floridai kormányzó temperamentuma kissé lagymatag, nem képes mozgósítani, hovatovább lázba hozni a republikánus szavazókat. Erre továbbra is csak a sorozatos koholt vádemelésekkel sújtott korábbi elnök képes. A demokrata oldalon pedig hajrá, Robert F. Kennedy Junior!

A jelenlegi fokozódó és kíméletlen Nyugat–Kelet konfrontáció feloldása érdekében mindenki csak találgat, hogy vajon mi hozhat valamilyen áttörést. Én úgy gondolom, hogy csak az amerikai szavazók képesek jobb belátásra bírni és megrendszabályozni a Biden–Blinken–Von der Leyen–Stoltenberg ámokfutókat. Az európaiak ezúttal nemigen rúgnak labdába, bárgyún és önelégülten állnak a helyzet előtt Európa nyugati felén. Az európaiak egyetlen esélye az amerikaiakéhoz hasonló: ha képesek lesznek egy szintén radikális fordulatot megvalósítani a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Addig pedig marad a szegényített urán, a kazettás lőszerek és maradnak a szegényített lelkivilágú nyugati zsarnokok. Legyőzni, leigázni, kifosztani, gyarmatosítani mindenkit. Vérükben a hadviselés, a parancsuralom és a despota birodalmi arrogancia. Míg másoknak a háború végső megoldás, nekik szinte életelemük a vérontás és a gazdasági haszonlesés. A világ bármely táján: Afrikában, Európában, Ázsiában, Közép- vagy Dél-Amerikában örömmel bevetik drónjaikat, ledobálják bombáikat, hogy hódítási ösztöneiket kiéljék. Szinte élvezik, sőt büszkék rá, ahogy ronggyá bombáznak országokat, a civil lakosságot sem kímélve, akár öt- vagy tízezer mérfölddel odébb (Vietnám, Kambodzsa, Laosz, Szerbia, Afganisztán, Irak, Líbia, Szíria és Ukrajna).

Emberek, ébresztő! Ideje lenne már, hogy a süketek párbeszédét egy emberközeli, kompromisszumkész, békés hozzáállás váltsa fel. Tűzszünet és béketárgyalások! Ha Ukrajna egyharmada orosz területté válik, akkor is. 

Nem a konc a fontos, hanem az emberi élet és a békés egymás mellett élés. Az pedig végképp kívánatos lenne, ha a nyugati káoszteremtők kitakarodnának Ukrajnából. Hogy egy klasszikust idézzek, a Nyugatnak üzenve: ezt (is) elk…rtátok!

A szerző korábbi amerikai köztisztviselő, publicista

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Jim Watson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.