idezojelek

A bosszú és az önfeláldozás napja

A magyar honvédsereg katonái nemzetiségre, nyelvre, vallásra való tekintet nélkül, egyesült erővel, bátran harcoltak a magyar hazáért és szabadságért.

Faggyas Sándor avatarja
Faggyas Sándor
Cikk kép: undefined

Az emlékezetben van valami végzetszerűség: mindenki olyan dolgokra emlékszik vissza, amilyen ő maga. „Mondd meg nekem, mire emlékszel vissza, s én megmondom, ki vagy” – írta száz éve Ravasz László református püspök. Kedves olvasó, tegyünk hát ma egy emlékezetpróbát. Mire emlékszel vissza október 6-án? Ez könnyű kérdés, nyilván ezt válaszolod: 

ma van az aradi vértanúk emléknapja, nemzeti gyásznap, amit szinte minden magyar tud. 1849-ben ezen a napon végezte ki a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét a Habsburg császári önkényuralom hadbírósági megtorló gépezete Aradon, valamint gróf Batthyány Lajost, az első független magyar felelős minisztérium elnökét Pesten.

És fel tudod sorolni a tizenhárom aradi vértanú nevét? Nem könnyű, ugye? Bevallom, nekem is alaposan meg kell erőltetni a memóriámat, hogy ábécérendben fejből össze tudjam rakni a névsort, holott az elmúlt években sokat olvastam, sőt írtam is róluk. A kivégzésük sorrendjét azonban ma sem tudom pontosan felidézni. Lássuk hát –

 agyonlövetettek: Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Schweidel József és Lázár Vilmos; felakasztattak: Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezic Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly.

Folytassuk az emlékezetpróbát: hányan is voltak az aradi vértanúk? Bizony, nem tizenhárman, hanem többen voltak: Aradon végezték ki Ormai (Auffenberg) Norbert és Kazin­czy Lajos honvéd ezredest, majd Ludwig Hauk alezredest, volt bécsi forradalmárt is. Tehát tizenhatan voltak. Illetve tizenheten, ha közéjük soroljuk Lenkey János honvéd tábornokot is (a Galíciából 1848. május végén századával hazaszökött, Petőfi által versben megörökített huszárkapitányt), akit tábornoktársaival együtt állítottak a császári hadbíróság elé, de a per folyamán megőrült, emiatt nem ítélték el – ő is Aradon, a börtönben halt meg.

Akkor miért a tizenhárom aradi vértanú rögzült a nemzeti emlékezetben? Azért, mert október 6-a volt a zsarnoki bosszú és gonoszság legsötétebb, egyben a szabadsághősök helytállásának, önfeláldozásának legfényesebb napja, amikor a legtöbb kivégzés megtörtént. Még a magyarokkal nem különösebben rokonszenvező brit külügyminiszter, Lord Palmerston is azt írta az október 6-i kivégzések hírére: 

Az osztrákok a legnagyobb vadállatok azok közül, akik valaha a művelt emberek nevét birtokolták…

De miért éppen október 6-án történt mindez? Hiszen a világosi (pontosabban a szöllősi síkon történt) fegyverletétel óta már majdnem két hónap eltelt, a tábornokok azóta fogságban voltak, és reménykedtek a császári udvar enyhébb büntetésében. Tán nem is alaptalanul, hiszen a Ferenc Józsefnek döntő katonai segítséget nyújtó I. Miklós cár és az orosz intervenciós hadsereg fővezére, Paszkevics herceg is amnesztiát vagy legalább „bölcs szigorral párosított kegyelmet” kért a legyőzötteknek. Ám a 19 éves osztrák császár – akkor még törvénytelen, trónbitorló magyar király! – német–cseh miniszterelnökére, a cinikus Schwarzenberg hercegre és a bosszúszomjas Haynau táborszernagyra, a magyarországi császári hadsereg teljhatalommal felruházott fővezérére hallgatott. Előbbi azt mondta: 

A kegyelem jó dolog, de előbb egy kicsit akasztunk.

 Utóbbi pedig több ezer katonai és polgári személyt kívánt kivégeztetni, hogy

gyökerestől irtsa ki a gazt” és „intő példát szolgáltasson minden jövendő forradalomnak.

A gonosz szándék valóra váltására Haynau legalább két okból október 6-át látta a legalkalmasabb napnak. Egyrészt ekkor volt Latour gróf osztrák hadügyminiszter bécsi meggyilkolásának első évfordulója, s mivel Batthyányt is felelőssé tették – teljesen alaptalanul – az előző év októberi (sorrendben harmadik) bécsi forradalom kitöréséért, ily módon 

„Latour napját” Aradtól Pestig, a tábornokoktól a volt miniszterelnökig – magyar grófot az osztrák grófért – akasztófákkal kívánta emlékezetessé tenni a kegyetlenségéről hírhedt „bresciai hiéna”.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másrészt azért kellett eddig a napig várnia, mert a magyar szabadságharc utolsó védőbástyája, a Klapka György honvéd tábornok parancsnoksága alatt álló komáromi erőd – amelyet két, összesen mintegy 25 ezer főnyi hadtest hónapokig szilárdan tartott a több mint kétszeres túlerőben levő császári és cári csapatok ostromgyűrűjében – végül a szeptember 27-én aláírt kapitulációs egyezmény alapján, a szabad elvonulás és a jelentős osztrák engedmények, kedvezmények fejé­ben megadta magát. A Duna két partján elterülő hatalmas erődrendszert – amelynek egyik bástyáján a felirat büszkén hirdette: „NEC ARTE, NEC MARTE”, azaz a vár sem csellel, sem erővel nem vehető be – október 2–4-én adták át a császári csapatoknak, s 5-én reggel az utolsó magyar egységek is elhagyták a várat. Ezzel véget értek a szabadságharc hadműveletei, így már semmi nem állt a megtorlás útjában, ami másnap, október 6-án ért a mélypontjára.

De folytassuk az emlékezetpróbát. Vajon hányan tudják, hogy a tizenhárom aradi vértanú között többségben voltak a nem magyar nemzetiségűek, s néhányan még magyarul sem tudtak? 

A négy magyar mellett hárman magyarországi németek voltak, ketten örmény származásúak, volt egy szerb és egy horvát, továbbá egy osztrák–német és egy birodalmi német. Felekezet szerint pedig tíz római katolikus, két evangélikus és egy görögkeleti.

Az aradi vértanúk és a sok-sok többi szabadsághős példája is azt mutatja, hogy a magyar honvédsereg katonái (nem csupán a tábornokok) nemzetiségre, nyelvre, vallásra való tekintet nélkül, egyesült erővel, bátran harcoltak, és ha kellett, életüket áldozták a magyar hazáért és szabadságért. Értünk, mai magyarokért is. Ezért ne hagyjuk, hogy elhalványuljon az emlékezetünk, s legalább ma idézzük fel és mondjuk el szent neveiket.

Borítókép: A tizenhárom aradi vértanú arcképe Barabás Miklós litográfiáján (Forrás: Wikipedia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.