idezojelek

Az „etikus” vállalatpolitika nem más, mint bizniszöltönybe bújt szocializmus

Magyarországon se rohanjunk most bele valamibe, amitől a nyugati befektetők és az üzleti szektor már menekül.

Deme Dániel avatarja
Deme Dániel
Cikk kép: undefined

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a napokban bocsátotta társadalmi vitára a nemzeti ESG-keretrendszerről, a környezettudatos szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvényjavaslatot. Nagyon fontos, hogy ebben a vitában ismertessük ennek a besorolásrendszernek a veszélyeit, amelyek a nyugati üzleti szféra utolsó két évtizedének tapasztalataiból már világosan kirajzolódtak.

Az ESG (environmental, social and governance policy) jóhiszemű gazdasági etikai kódexként kezdett körvonalazódni a hetvenes-nyolcvanas években. Ez a vállalatok teljesítményét nemcsak a profit szerint akarta meghatározni, hanem bele akarta vonni azt is, hogy tevékenységüknek milyen szélesebb környezetvédelmi és társadalmi következményei vannak. Húsz évvel ezelőtt bizonyos érdekcsoportoknak sikerült meggyőzniük Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is, hogy hívja fel az óriáscégek figyelmét az ESG szükségességére, így a világszervezet de facto áldásával indulhatott meg a vállalati szektor radikális baloldali politikai alapelveknek történő alárendelése.

Pörgessünk előre napjainkba. 

Az ESG ma egy rangsorolási lista, amely egyes vállalatok befektetésre való alkalmasságát esetenként olyan szempontok szerint is méri, mint az etnikai diverzitás, a transznemű alkalmazottak érdekképviselete, sőt Amerikában az abortuszhoz való hozzáférés megkönnyítése, a radikális klímapolitikai tézisek elfogadása, helyenként a kritikus fajelmélet-oktatások támogatása és persze az alkalmazottak érzékenyítőképzéseken történő kötelező részvétele. 

A nagy befektetőcégek egyik fő szempontja ma nemcsak egy vállalat gazdasági teljesítménye vagy termékeinek minősége, hanem az ilyen ESG-listákon megszerzett ponthatár is.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem meglepő, hogy az ESG-rendszer legszenvedélyesebb ágensei a világ legnagyobb befektetőcégei, a BlackRock és a Vanguard voltak. Az ő példájukat követve az amerikai üzleti szférában egy mindenható kartell alakult ki, ami azt eredményezte, hogy egyes cégek már nem tudtak elegendő tőkét szerezni a működésükhöz, hacsak maguk is nem csatlakoztak ehhez a fantomversenyhez, és kezdték gyűjteni a baloldali klíma- és kultúrpolitikai zsetonokat. Ezt a színdarabot nekik is el kellett játszaniuk, ha a befektetők dollárjait szerették volna megszerezni, ha egyetértettek ezzel, ha nem.

Az utolsó években viszont kezdett egyre nyilvánvalóbbá válni, hogy az ESG-rendszer nemcsak politikailag, de gazdaságilag is zsákutca. Szeptemberben a Fortune gazdasági hírportál jelentette, hogy mind a Vanguard, mind a BlackRock kezdi kivonni a befektetői tőkéjét a rendkívül költséges, és sok esetben áltudományos társadalmi elméletekre épülő projektekből.

 A Vanguard például csak két százalékát fogadta el a részvényeseik által javasolt ESG-projekteknek. Larry Fink, a BlackRock főigazgatója pedig négymilliárd dollárra becsülte cége ESG-ből eredő éves veszteségét. Tariq Fancy, a BlackRock fenntartható befektetésekért felelős volt globális igazgatója egyenesen a közérdekkel szembemenő veszélyes placebónak nevezte ezt a besorolási rendszert.

Már maguk a részvényesek is kezdik megkérdőjelezni az ESG hozamát a cégek számára, főleg az olyan botrányok után, mint amelybe a Disney futott bele a genderideológiában fuldokló gyermekprogramjaival vagy a magát nőnek tettető férfival reklámozó amerikai sörgyár esete. 

Egyre több nyugati cég kezdi elhagyni az ESG-listákon történő versengést, mert megértették, hogy a társadalomnak nagyobb haszna van belőlük, ha egyszerűen profitot termelnek, mintha szélsőbaloldali ideológiák nevében etikai keresztes hadjáratot folytatnak egyes alkalmazottaik és a fogyasztók ellen. Az alkalmazottak ugyanis nem választhatják meg, milyen világnézeti rendszerrel kényszerülnek azonosulni a cégnél, ami az esetek gyakorlatilag száz százalékában radikális baloldali értékrendet követ.

 Számos olyan tanulmány létezik már arról, hogy a cégeknél a munkavállalókat milyen mértékben demoralizálja a szabad lelkiismeretüket sértő érzékenyítés, és ez hogyan csökkenti a motivációjukat, így a teljesítményüket is.

Húsz év után egyre világosabb, hogy ez az áletikai rangsorolás nem hozott valódi megoldást a környezetvédelmi vagy társadalmi problémákra sem. Épp ellenkezőleg: az ESG nem más, mint bizniszöltönybe bújt szocializmus. Ma már az olyan baloldali sajtótermékek is, mint a Financial Times vagy a Harvard Business Review, amelyek nemrég még ontották az ESG-párti cikkeiket, nemcsak hogy kihátráltak emögül, hanem egyenesen a szabadpiac megkerülésének és tönkretételének nevezik a rendszert.

A nálunk tevékenykedő nyugati cégek még sok esetben büszkén tűzik ki mellkasukra az ESG-jelvényt, de ott, ahonnan eredetileg érkezett ez a marketingkacsa, már kezd megfordulni az ár. 

Azok a cégek, amelyek az eltörléskultúrát generáló szervezetek pénzelésével és a zöldfundamentalizmusnak való meghajlással próbálták feljavítani imázsukat, mára kezdik megérteni, hogy a politikai képmutatás nem fenntartható üzleti stratégia, mert súlyosan károsítja saját céges kultúrájukat, de magát a társadalmat is. 

Magyarországon se rohanjunk most bele valamibe, amitől a nyugati befektetők és az üzleti szektor már menekül. Ezzel csak egy párhuzamos politikai és erkölcsi rendszert sikerülhet kialakítani, amely leginkább a nemzeti-konzervatív szavazói szegmensben ébreszthetne ellenérzéseket.

A szerző a Hungary Today hírportál főszerkesztője

Borítókép: Szivárványszínű Coca-Cola-reklám Berlinben (Fotó: Europress/AFP/Wolfram Steinberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.