idezojelek

Pillantás az idők jeleire

A horrorisztikus, szürreális ví­ziók megvalósulását okos stratégiával és bátor, felelős, jól összehangolt cselekvéssel lehet megakadályozni.

Faggyas Sándor avatarja
Faggyas Sándor
Cikk kép: undefined

Nem állítom, hogy itt vannak „Franciaország végnapjai”, amit Laurent Obertone Gerilla című, öt éve megjelent sikerkönyvének alcíme jósolt. Azt a szerény feltevést azonban megkockáztatom, hogy ha képesek és hajlandók vagyunk olvasni az idők jeleiből, felismerni, megérteni és tágabb összefüggések közé helyezve értelmezni azokat, akkor akár azt láthatjuk, hogy 

a disztópikus regényben bemutatott horrorisztikus, szürreális vízió ma már a valósággá válás eléggé előrehaladott stádiumában van.

Vessünk csak egy pillantást az utóbbi napokban Franciaországból érkező néhány, látszólag összefüggéstelen hírre. Az ottani statisztikai hivatal január 16-án közölte, hogy 

Franciaországban tavaly 6,6 százalékkal csökkent a születések száma, ami a legalacsonyabb a második világháború vége óta. 

A népesség mégis növekedett, mert a bevándorlók majdnem kétszázezerrel többen voltak, mint a kivándorlók. Mire Macron elnök azonnal bejelentette, hogy a kormány új intézkedéseket hoz a születési ráta növelése érdekében. 

Január 21-én százhatvan francia városban több tízezren tüntettek a parlament által decemberben elfogadott új bevándorlási törvény ellen, amely – a jobboldal követelésére – számos szigorítást tartalmaz. Január 23-án a francia menekült- és hontalanügyi hivatal közölte, hogy

tavaly rekordszámú, 142 500 menedékkérelmet regisztráltak, ami nyolcszázalékos emelkedést jelent. 

Ugyanaznap jelentette a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsa, hogy 

egy év alatt négyszeresére emelkedett a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma,

ezek több mint fele személyek elleni támadás (fizikai és verbális erőszak) volt, s egyre fiatalabbak az elkövetők. 

Ja­nuár 25-én a francia alkotmánytanács alkotmányellenesnek minősítette a bevándorlást szigorító új törvény intézkedéseinek negyven százalékát, emiatt 

a legnépszerűbb francia párt, a jobboldali Nemzeti Tömörülés népszavazást kezdeményez a bevándorlásról. 

Január 26-án a francia államfő aláírta az új, megcsonkított bevándorlási törvényt, a jobboldali Köztársaságiak párt pedig az alkotmánytanács által szerintük elkövetett „jogállami puccs” miatt új törvényt sürget. 

Január 29-én 

a tiltakozó gazdák traktorjaikkal lezárták a Párizsba és más nagyvárosokba bevezető főbb útvonalak egy részét,

terheik csökkentését követelve a kormánytól. Január 30-án a francia nemzetgyűlés nagy többséggel elfogadta a kormány törvényjavaslatát, amely 

az alkotmányba iktatja a nőknek a terhességmegszakításhoz „szavatolt szabadságát”…

Ez csupán néhány találomra kiválasztott csepp a végtelen hírfolyamból, de ha ezek alapján egyesek úgy éreznék, hogy a belőlük kiolvasható jelek bizonyos konvergenciára, azaz összetartásra, összeáramlásra, sőt baljós tendenciára utalnak, aligha tévednek. 

Valami bűzlik Galliában, s egyre penetránsabban. 

Az egymillió frankos, pardon, eurós kérdés az, vajon van-e, lesz-e valaki, aki új, francia Hamletként helyre tudja tolni a kizökkent időt. Vagy legalább komolyan megpróbálná. Ahhoz pedig felismerni, megérteni és tágabb összefüggések közé helyezve értelmezni kell tudni az idők jeleit. 

Az igazi prófétai és politikusi tehetség nem (csak) a jövőbe látást jelenti, hanem azt, hogy

tisztán lássuk mindazt, ami a jelenben körülöttünk történik. 

A horrorisztikus, szürreális ví­ziók megvalósulását ugyanis nem vágy-, hanem valóságvezérelt, okos stratégiával, és bátor, felelős, jól összehangolt cselekvéssel lehet megakadályozni. Ha egyáltalán. És nem csupán Franciaországban.

Borítókép: Traktorokkal tiltakozó gazdák a nyugat-franciaországi Angers-ben, Maine-et-Loire megye közigazgatási székhelyén 2024. február 1-jén (Fotó: AFP/Hans Lucas)
 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.