idezojelek

Új hungarikum a Kárpát-medencében: a magyar konzervatív fiatalság

A puccsra és pusztításra janicsárként felhasznált fiatalok valódi veszélyt jelentenek a társadalmi békére.

Deme Katalin avatarja
Deme Katalin
Cikk kép: undefined

Ótátrafüreden, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hagyományos téli táborában volt szerencsém az idén előadóként részt venni. Felvidéki háttérrel a Tátrához többek közt azoknak a kényszerű szlovák pionírtáboroknak az emléke is köt, melyekben sokszor egyedüli magyarként megtanultam, milyen abszolút kisebbségben lenni és ezt, ha már dicsőséggel nem, de legalább ép bőrrel megúszni. Harminc évvel a rendszerváltás után is felszabadító volt ebben a félelem nélkül, magyarul beszélő fiatal seregben elvegyülni és tudomásul venni, hogy ez számukra, hála Istennek, ma már a legtermészetesebb valóság.

Kíváncsian figyeltem a lelkes társaságot, mely Magyarországról, Erdélyből és Kárpátaljáról gyűlt össze. Több száz fia­tal, különböző magyar tájszólások, vidámság, viccelődés, de semmi durva vagy közönséges elszólás. Egyfajta belülről jövő fegyelem és derűs közösségi hangulat fogadott. A napi kirándulások és sport utáni maratoni előadásokon az MCC-s fiatalok nagy magabiztossággal és retorikai érzékkel tettek fel kérdéseket és érveltek kritikai szellemben magyarul és angolul neves előadók és több száz főnyi közönség előtt. 

Érezni lehetett, hogy a felszólaló diákokat egy közös, markáns arcélű filozófiai iskola és retorikai gyakorlat készítette fel.

Mindezzel tökéletesen ellentmondtak annak az előítéletnek, mely Nyugaton a „kelet-európaiakról” alakult ki. Azokról, akik nem tanultak szókratészi érvelést és kritikai szemléletet és politikailag naivak. Az örök perem-európaiakról, akik egy megkövesedett, versenyképtelen oktatási rendszer és tekintélyelvű társadalmi rendszer termékei lennének.

De annak a képnek is ellentmondtak az MCC nemzeti szemléletű diákjai, melyet a Magyarország utcáin tüntető kormánykritikus fiatalságról ismerünk. Azokról a fiatalokról, akik álláspontjukat politikai színezetű közügyekben, felkészült vita helyett inkább erőfitogtató csatározásban juttatják kifejezésre. A Noár-logós tüntetőkről, akik gyakran megdöbbentő alpári retorikával és gyűlölettel követelik igazukat és a jelenlegi rendszer lebontását anélkül, hogy lenne önálló jövőképük. Ezek azok az üres szlogeneket skandáló, lincshangulatot gerjesztő fiatalok, akik az 1960-as évek diáklázadóival ellentétben nem a felnőtt társadalom hibái ellen, hanem a baloldali politika hátszelében, civilként tiltakoznak a kormány ellen.

Megtehetik mindezt kockázat nélkül, hiszen Magyarországon a tüntetés- és szólásszabadság olyan mértékben biztosított, mint szinte sehol másutt Európában. Nem verik őket véresre rohamrendőrök, nem kell összeütközniük késekkel felszerelt ellentüntetőkkel, nem lesznek a társadalom ellenségének és hazai terroristának kikiáltva. 

Az egyéni kockázat és áldozathozatal követelménye nélkül, egy előre megírt forgatókönyvbe beleilleszkedve sajnos elpazarolják azt az értékes étoszt, mely csak fiatal korunkban adatik meg: megpróbálni jobbnak lenni annál, amit rossznak tartunk.

Bár az utcákon randalírozó csoportok kirekesztő vitakultúrája kísértetiesen tükrözi a nyugat-európai társadalmi vita modelljét, paradox módon őket is a hagyományos magyar oktatási rendszer formálta. Csak éppen különböző kulturális és érdekendszerek karolták fel őket a nemzeti oktatási hálózaton kívül. A Nyílt Társadalom Alapítványok óceánon túlról importált és pénzzel megtömött hálózatai vonzóbb körülményeket kínálnak a csatlakozáshoz, hiszen ravaszul igazítják ezeket a közösségi média és az influenszerek által népszerűsített kulturális mintákhoz. Progresszívnek, woke-nak, anti-establishmentnek lenni egy globális közösséghez való csatlakozást biztosít, és ebben a versenyben az igazság monopóliumáért a nyertesek oldalára állít. És az is igaz, hogy megszabadulni a hagyományos normáktól, nemzeti lojalitásoktól, átléphetetlennek hitt erkölcsi határvonalaktól alapjában véve könnyű dolog. Akkor fog csak nehézségeket megélni ez a generáció, amikor az általuk keltett űrt majd megpróbálják kitölteni idegen, örökbefogadott világképükkel.

A kérdés, hogyan lehetne az ilyen fiatalokat is elérni? Hiszen ők ugyanolyan értékesek a nemzet számára, mint azok, akik a számukra fontos ügyeket a tudás és logikai érvelés módszerével, nem pedig erőszakkal tanulják meg előmozdítani. 

Hogyan kerüljük el azt a hibát, amelyet Európa szerte látunk, ahol az oktatási intézmények cserbenhagyták a fiatalokat, átengedve a teret divatos ideológiáknak és politikai manipulációknak? 

Hogyan kerüljük el a tekintélyellenes, individuális identitásokat mindenek fölé emelő, a fiatalságot törékeny betegként kezelő, önazonosságukban bizonytalan tömegeket nevelő nyugati oktatási rendszer hálózatosodását hazánkban és régiónkban?

A kérdések gyors és határozott politikai választ követelnek, mert a puccsra és pusztításra janicsárként felhasznált fiatalok valódi veszélyt jelentenek a társadalmi békére. Hosszú távon viszont csak a hagyományos tudásalapú oktatás és vitakultúra erősítése útján lehet megadni a válaszokat. Az identitáspolitikára, látszólagos sokszínűségre és a diákok átpolitizálására épülő oktatási modell megbukott Nyugaton. Ezt a bukást nem a PISA-tesztek eredményeiből kell kiolvasni, hiszen a teszt kritériumai nem mindig illenek bele abba a kulturális felfogásba, amely szerint egyes társadalmak értelmezik a tudást.

A bukást épp a radikális mozgalmakba menekülő nyugati fiatalság tömegei mutatják, amelyek a hazához, nemzethez, családhoz, történelemhez, tudáshoz mint elavult és nélkülözhető fogalmakhoz viszonyulnak.

A békejobbot az erőszakosan tüntető dühös fiatalok felé talán legsummásabban az MCC tehetséggondozó mottója fejezi ki: Bonus intra, melior exi – Gyere jóként, távozz kiválóként! Ha ezt a tételt következetesen alkalmazzuk és népszerűsítjük, akkor egy újabb európai jelentőségű hungarikum születhet: a magyar fiatalság. Csak így simán, világnézeti megkülönböztetés nélkül.

A szerző az MCC Brussels szenior kutatója

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kiss Dániel)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.