idezojelek

Magyar küldetés a békepárti többség megteremtése

Nem a magyar kormányon múlik majd, ha ezt felelőtlen partnereink és cinikus ellenlábasaink továbbra is meghiúsítják.

Faggyas Sándor avatarja
Faggyas Sándor
Cikk kép: undefined
Fotó: -

Ahogy minapi cikkemben már említettem, nem lesz könnyű értékelni a következő napokban az EP-választások eredményeit és várható következményeit. Ha a legfontosabb kérdés az volt – szerintem is az volt –, hogy a választások eredményeként az uniós politikában békepárti többség jön-e létre, akkor az ismert számok tükrében sajnos nemleges a válasz. Igaz, a választási eredmények csak a várható parlamenti frakciók nagyságáról szólnak, nem pedig arról, hogy hányan lesznek az ukrán-, azaz háborúpárti és hányan a se nem ukrán-, se nem orosz-, hanem békepárti képviselők – amilyenek például a magyar kormánypárti honatyák, honanyák.

Azok a publicisták és elemzők, akik a hétvégi jobboldali fordulattól várták – vagy inkább remélték – a béke esélyének növekedését, azzal kellett szembesülniük, hogy bár a jobboldali, nemzeti szuverenista pártcsaládok erősödtek, de nem törtek át. 

Az Európai Parlamentet az elmúlt öt évben szoros szövetségben kormányzó globalista, birodalmi blokk, a néppárti–szocialista–liberális–zöld kvartett számottevően gyengült ugyan (a Néppárt kivételével), de az ismert eredmények szerint a hegemóniája megmaradhat a következő öt évre is. Az összesen 720 új EP-képviselő mintegy hatvanhárom százaléka ugyanis közéjük tartozik majd.

Bár lehet azon ábrándozni, hogy ha a Néppárt (Ursula von der Leyen és Manfred Weber pártja!) visszatérne a jobbközép oldalra és együttműködne a markáns jobboldali, nemzeti szuverenista pártokkal és függetlenekkel, akkor ez a tábor relatíve a legnagyobb erőt képviselné az EP-ben, ám ez – bár nem lehetetlen, mert a politikában soha semmi nem lehetetlen, de – belátható időn belül nem valószínű opció.

Igaz, sok víz lefolyik még a Rajnán, a Szajnán, a Meuse-ön, a Scheldén, amíg tisztán látunk az EP összetételét és belső erőviszonyait illetően, hiszen az új testület csak július közepén áll föl, s akkor osztják el a vezető pozíciókat a leendő informális koalíció alkuja alapján. Ha pedig a két jobboldali pártcsalád, az ECR és az ID egymással és az egyelőre el nem kötelezett nemzeti szuverenistákkal – köztük a Fidesszel – összefogva létrehozna egy laza vagy akár szorosabb koalí­ciót, akkor az EP második legnagyobb erejét nemigen lehetne kihagyni a hatalmi alkuból.

De mielőtt szabadjára engednénk a fantáziánkat, túlbecsülnénk az EP-választások hozta változásokat, érdemes leszögezni, hogy a háború vagy béke kérdésében nem az Európai Parlament mondja ki a döntő szót. 

A nagyobb és erősebb játékosok ezen a héten léptek, lépnek színre, az ő szándékuk ismeretében reálisabban ítélhetjük meg a béke esélyeit. Hétfőn és kedden Oroszországban tanácskoztak a BRICS-országok külügyminiszterei, a hét második felében pedig Olaszország lesz a házigazdája a G7-csúcstalálkozónak. 

Ez utóbbi csoport önmeghatározása szerint a világ hét legerősebb gazdaságú országát képviseli, de valójában a nyugati világ (ebben a tekintetben Japán is nyugatinak számít) legfontosabb informális koalíciója, amelyet természetesen az Egyesült Államok vezet. Elvileg minden év egyik legfontosabb nemzetközi eseménye a G7-országcsoport állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója, s most nyilvánvalóan az egyik fő téma Ukrajna és Oroszország, a háború ügye lesz.

Bár Kína a világ második, India pedig ma már az ötödik legnagyobb gazdasága, őket nem szokták meghívni a G7-csúcsokra, Oroszországot pedig – amely korábban rendszeres meghívott partner volt – a Krím 2014-es elcsatolása óta mellőzik. Csakhogy a G7-csoport a világgazdaság és a világpolitika ma már nem egyedüli, hegemón meghatározója, hiszen egyre erősebb és befolyásosabb globális szereplő a BRICS, amely szövetségnek az alapító Brazília, Oroszország, India, Kína, valamint Dél-Afrika mellett ma már Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is teljes jogú tagja, még legalább harminc ország szeretne együttműködni a gazdasági szervezettel, s legújabban Törökország – első NATO-tagként! – jelezte csatlakozási szándékát. 

Ez a gazdasági és geopolitikai tömb – amely immár nem titkoltan a G7-csoport globális riválisa – a világ népességének majdnem felét és a világgazdaság csaknem harminc százalékát képviseli, nem mellékesen három tagja – Oroszország, Kína és India – katonai szempontból a világ öt legerősebb állama, atomhatalma közé tartozik.

Hogy mi történik, milyen döntéseket hoznak (és hoznak nyilvánosságra) a két globális hatalmi tömb csúcstalálko­zóin, annak sokkal fontosabb és súlyosabb következményei lesznek, mint a szintén e hét végén tartandó svájci Ukrajna-konferenciának. Bár már mintegy kilencven ország jelezte részvételét a csúcstalálkozón, azon nem vesz részt sem Oroszország – amelyet meg sem hívtak –, sem Kína képviselője. Mivel nem sok értelme van az egyik érintett háborús fél távollétében a tűzszünetről és a békefeltételekről tárgyalni, így a Luzerni-tó fölötti festői Bürgenstock aligha válik olyan híressé, mint a tőle nem messze fekvő Davos.

A következő hetekben egymás után jönnek a valóban fontos találkozók, tanácskozások, a június végi brüsszeli EU-csúcstól a július elejei washingtoni NATO-csúcsig. És közben, július 1-jétől – a bonyolult és válságos világpolitikai helyzetben – hazánk veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Amelynek fő – s talán nem lehetetlen – küldetése a békepárti többség megteremtése a következő fél évben. Nem a magyar kormányon múlik majd, ha ezt felelőtlen partnereink és cinikus ellenlábasaink továbbra is meghiúsítják.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Új Európa Mbappétól és társaitól

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Óceán, amely összeköt

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Üdvözlet Orwell állatfarmján!

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Pánikba estek a balliberális oldalon

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.