idezojelek

Nincs szükség az EU felhatalmazására

A magyar miniszterelnök sehol nem állította, hogy az unió képviseletében tárgyal.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök, az Európai Unió (EU) soros elnöke folytatta nemrég megkezdett békemisszióját: Kijev és Moszkva után Pekingbe látogatott. A három ország vezetőivel folytatott, tájékozódó jellegű tárgyalásai miatt az unió háborúpárti, vezető politikusai felháborodásuknak adtak hangot.

A magyar miniszterelnök a békemissziója során 

sehol nem állította, hogy az EU képviseletében tárgyal,

de ez a bírálókat valamiért nem érdekli. Charles Michel kijelentése arról, hogy Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül, azért hiteltelen és képmutató, mert amikor az idén, június közepén megtartott, egy évnél is régebben előkészített svájci békekonferenciára a szervezők meghívták a nyugati világ legmagasabb szintű vezetőit, akkor épp a háború egyik főszereplőjét, Oroszországot „felejtették el” meghívni.

Tudjuk, a svájci békekonferencia óriási kudarc volt. A kilencvenhárom résztvevőből tizenhat nem írta alá a zárónyilatkozatot. Kína, Pakisztán és Egyiptom ott sem volt, Brazília pedig csak megfigyelőként vett részt. A záródokumentumot nem írta alá többek között India, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Mexikó és Indonézia, és akadtak olyan országok is, amelyek másnap visszavonták az aláírásukat.

Charles Michel, az ET elnöke akkor − fura módon − nem bírálta a svájci békekonferenciát, nem hangoztatta, hogy az nem tárgyalhat Oroszországról Oroszország nélkül. És elfogult volt az az uniós diplomata is, akit a Reuters nem nevezett meg, és aki szerint Magyarország nem értette meg a szerepét. Elfogult volt, mert csak Magyarország szerepéről beszélt, miközben hallgatott az EU szerepéről, azokról a kötelezettségeiről, amelyekkel az európai polgároknak tartozik.

Az unió balliberális vezetői a szemére vetik a magyar miniszterelnöknek, hogy a békemissziójához nem kért felhatalmazást Brüsszeltől. 

Erről eszünkbe jut, hogy amióta kitört az ukrajnai háború, a brüsszeli diktatúra úgy hozza a kontinens számára rendkívül kártékony döntéseit, hogy még véletlenül sem volt kíváncsi a tagországok választópolgárainak véleményére, netán egy-egy uniós népszavazás eredményére, holott kötelessége lenne a polgárok érdekeinek képviselete és védelme.

Egyre több uniós országban nő az elégedetlenség. Az EU-nak nem érdeke a hatalmas, eredetileg Franciaországnál is nagyobb méretű, de gazdaságát és politikai kultúráját tekintve elmaradott Ukrajna ész nélküli támogatása pénzzel és fegyverekkel. Nem szolgálta és szolgálja Európa érdekeit az illegális bevándorlás elősegítése, az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása, az oroszellenes szankciók, az olcsó és kétes minőségű ukrán mezőgazdasági termékek beáramoltatása, az abnormális „zöldpolitika”, valamint a Kína ellen kezdett kereskedelmi háború.

Brüsszelt nem érdeklik a gazdatüntetések, a romló életszínvonal, az emberek békevágya, de az uniós választások jobboldalnak kedvező eredményei sem. Egyetlen cél lebeg a szeme előtt: feltétel nélkül kiszolgálni a demokrata vezetésű Egyesült Államok nagyhatalmi érdekeit.

Orbán Viktor kijevi és moszkvai útját az ismert politikusok egy része elismerően fogadta. Robert Fico szlovák miniszterelnök Dévényben nyilatkozott a látogatásokról. Csodálattal adózott Orbánnak, amiért tárgyalt a két elnökkel, Zelenszkijjel és Putyinnal. Megjegyezte, hogy egészségesen szívesen vele ment volna. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tárgyilagosan szólt arról egy sajtótájékoztatón, hogy Orbán Viktor a moszkvai út előtt bejelentette moszkvai utazását. – Természetesen Orbán Viktor nem képviseli a NATO-t, ezeken a tárgyalásokon a saját országát képviseli – tette hozzá Stoltenberg. Sebastian Kurz volt osztrák kancellár szerint a magyar miniszterelnök erőfeszítései lehetőséget kínálnak a tárgyalásokra, a vérontás megállítására.

A békemisszióval kapcsolatban az a határozott véleményünk, hogy Orbán Viktor mint a nyugati térfél legmarkánsabb és legismertebb békepárti politikusa kellő súllyal és erkölcsi alappal rendelkezik ahhoz, hogy ebben a régóta húzódó háborús konfliktusban közvetítőként vegyen részt, és a fegyverszünet, majd a béke megteremtése érdekében érdemi lépéseket tegyen.

A szerző író, újságíró

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Ursula von der Leyen szájára vette ’56-ot

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Törékeny a globalista uralom

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szent István elborzadna Pressmantől

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Gyurcsány és a kisszerszám

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.