idezojelek

Kölcsönzött konfliktusok más válságzónákban

Miközben az északír harcok elcsillapodtak, a palesztin küzdelem ugyanolyan hevesen szedi az áldozatait.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: AFP/Antoine LORGNIER

Van egy épület Észak-Írország Derry nevű városában, amely a katolikusok által lakott Bogside városnegyedben áll, s fehér falán az olvasható, hogy az ember épp belép a „Szabad Derrybe”. A felirat 1969 óta áll a falon, látta a környékbeli Véres vasárnapot, az egész északír viszálykodást, a kiegyezést, a békekötést, a fejlődést, s bár a fal mögötti házsort lebontották, a falfestmény megmaradt. De már nem ugyanazt jelenti, mint egykoron.

Nem lehet azt mondani, hogy az északír probléma megoldódott, de biztos, hogy enyhült a feszültség. A nagyon optimista elemzők szerint a múlt ködébe vész az alapprobléma, az emberek elfáradtak, a fegyvereket letették, a különböző csoportok tagjai polgári foglalkozásokat űznek ma már és unokáiknak mesélik hősi fiatalkorukat. Nem zárható ki, hogy valóban elcsillapodik a harc és soha nem tér vissza a küzdelem. De a falra szükség van, s nem csak azért, mert a turisták szeretik. Ott tudja a derry katolikus közösség megmutatni, mi érdekli őt igazán.

Régi gyakorlat volt, hogy az északír polgárháborúban a katolikusok a palesztinokkal, a királypárti protestánsok az izraeliekkel azonosították magukat, s átvették az országrészt keresztül-kasul felszabdaló békefalakra a közel-keleti viszály szimbólumait. Dávid-csillagos zászlók és palesztin kendős harcosok képét festették fel a falakra, míg dörögtek a fegyvereik. 

Ilyen vicceket meséltek egymásnak az északírek, ilyen novellák születtek, pedig az ő fiaik is harcoltak, ráadásul össze se lehetett hasonlítani a két konfliktust. Az alapvetés a republikánus közösség részéről az volt, hogy a nagy és erős állam (Izrael, illetve az Egyesült Királyság) hadi gépezete ellen lép fel a gerillasereg, az elnyomott helyi lakosság (a palesztinok, illetve az írek). Az állam oldalán áll a jog és a fegyveres erő, a diplomáciai kapcsolatrendszer, de az igazság – véleményük szerint – az elnyomottaké.

A fehér fal néhány napja megváltozott. 

A Szabad Derryről szóló felirat maradt, az örökké változtathatatlan, de az alsó felén új festmény jelent meg. Bár nem új, hogy a palesztin zászló színeire fessék a falat, most Motaz Azaiza gázai fotóriporter előadása kedvéért két figura jelent meg a falon, egy palesztin és egy ír katolikus harcos, felettük a felirat: Az ellenállás nem terrorizmus.

A dilemma nagyjából annyira régi, mint az emberiség, vagyis a mi ellenállóink az ellenfél számára terroristák. A Palesztinába érkező zsidók terrorcsoportokat hoztak létre, hogy a brit fennhatóság ellen küzdjenek, minden egyes akciójukat terrortámadásnak ítélte meg az akkori brit sajtó, hosszas és véres harcuk eredményeként létrejött Izrael állam, a terroristák pedig a függetlenségi háború hőseiként kerültek be a nemzeti panteonba. Bobby Sands, az Ír Köztársasági Hadsereg egykori tagja, az 1980-as éhségsztrájk áldozata is tekinthető terroristának, hiszen egy terrorszervezet tagjaként halt önkéntes éhhalált, mégis mártírként emlékeznek rá az ír katolikusok. A hosszú harc végeredménye szentesíti a múltat, a véres tettek elkövetői pedig vagy megdicsőülnek, vagy az utódok átkozzák a nevüket, függetlenül attól, mit tettek. A bűnük az, hogy nem sikerült.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára az ír és a palesztin függetlenségi harc önmagán túlmutató, szimbolikus jelentőségű küzdelem. 

Miközben az ír harcok elcsillapodtak, a palesztin küzdelem ugyanolyan hevesen szedi az áldozatait, s épp azért, mert a függetlenségi harc – avagy terrorháború – megállíthatatlan. Túl sok ember áldozta az életét az ügyért, a népért, az áhított hazáért, amely soha nem létezett, és ha valamilyen varázsütésre most létrejönne, egyáltalán nem biztos, hogy működőképes volna.

Eközben persze azok az izraeliek, akik sok-sok hős szabadságharcosra néznek fel és akiknek az iskolában azokat a nagy embereket tanítják, akik a zsidó nép otthonát megteremtették, agresszorokká váltak, olyanokká, akik retrospektíve voltak mindig hatalmas és brutális hadigépezet. Pedig nem, Izrael vérben és vasban született, természetesen bűnben, mások elnyomásával és a saját nép felfoghatatlan önfeláldozásával. 

Az internet korában mindenki roppant könnyen ítéli meg a történelmi eseményeket és egyetlen fejbiccentéssel eldönti, kinek van igaza egy konfliktusban. 

Mivel viszont mindenkinek igaza van és mindenki téved, egyedül annak ad igazat a történelem, aki győz. Az ő terroristái lesznek szabadságharcosok, az ellenségéi pedig gyalázatos, gyilkos gazemberek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Mi kell a politikai harchoz?

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hamis próféták, influenszerek

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.