idezojelek

Amerikai vád Amerikára

Amerikai búvárok robbanthatták fel az Északi Áramlat gázvezetékeket. Mégpedig Joe Biden elnök utasítására, a CIA-vel karöltve és norvég cinkossággal.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Hiába kerestünk egy hírt a The New York Times nemzetközi kiadásának tegnapi címlapján. Pedig van ott szó mindenről, így például arról, „Németországnak nagy problémája van” (kitalálhatták: erősödik a szélsőjobboldal), ahogyan arról is írnak, Oroszországon szorítani kellene még egy kicsit, mert továbbra is jól keres az olajon. Csak éppen az említett két országot – a tágabb értelemben vett Európa két vezető hatalmát – összekötő Északi Áramlat tavalyi felrobbantásával kapcsolatos új hírt nem találni sehol.

Azt, amelyben Seymour Hersh, az egyik legismertebb amerikai oknyomozó újságíró szerdán arról számolt be meg nem nevezett forrása alapján: amerikai haditengerész búvárok – afféle antihős Kundok – robbanthatták fel a gázvezetékeket. Mégpedig Joe Biden elnök utasítására, a CIA-vel karöltve és norvég cinkosság mellett. A Fehér Ház és a CIA is kategorikusan tagadta a cikkben foglaltakat. Washingtoni ismerősök szerint a The Washington Post és a The Wall Street Journal sem akarta túlságosan megzavarni az olvasóikban eddig kialakított képet: országuk nemes eszközökkel segíti az ukránok szabadságharcát a gonosz Putyin ellenében. Akárcsak egy hollywoodi filmben.

Hershre bajosan lehetne legyinteni mint habókos firkászra. A Pulitzer-díjas újságíró már számos alkalommal tört borsot a washingtoni vezetés orra alá. A legemlékezetesebb az amerikai külpolitika egyik legnagyobb szégyene, az 1968-as My Lai-i vérengzés feltárása volt. Természetesen ő is tévedhet, ahogyan a forrásai is (sőt szándékosan is állíthatnak valótlant), az azonban nem tűnik életszerűnek, hogy 85 évesen méretes hírlapi kacsával akarná lerombolni a nimbuszát.

A Kreml tegnap reagált a hírre, következményekkel fenyegetve meg Washingtont, és a történtek mielőbbi alapos kivizsgálását sürgetve. Északi országok már a robbantáskor jelezték, hogy a vezetékeket komoly szabotázsakció tehette csak tönkre. Az ilyesmi mélytengeri körülmények között igen komoly technológiai és logisztikai felkészültséget igényel; különösen úgy, ahogy Hersh is írja: ne maradjon nyom utána.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinek állhatott érdekében, hogy dollártízmilliárdokban mérhető kárt okozzon az orosz mellett nyugat-európai cégeknek, veszélyeztesse az orosz–ukrán háború idején Európa energiabiztonságát és a robbantáskor felszabaduló nagy mennyiségű metánnal szennyezze a Földet? Emlékezhetünk, hogy Biden már a háború előtt jelezte, orosz invázió esetén kiiktatják a vezetéket. Victoria Nuland, az amerikai külügy harmadik embere – és első számú héjája – pedig utólag elégedetten nyugtázta, hogy az már csak egy rakás vas a tenger fenekén.

Akárhogy is történt, Amerikának geopolitikai érdeke a németek leválasztása az oroszokról, felszámolva egyben előbbiek energiafüggését az utóbbiaktól. Másrészt anyagilag is érdekelt: a repesztéses technológiával termelő, korábban igen veszteséges amerikai palagázszektor a felvert energiaárak mellett tavaly már kétszázmilliárd dollár profitot termelhetett, a 2020-asnak a tizenkétszeresét.

Ne feledkezzünk meg a norvégokról sem! Feltétlen Amerika-párti NATO-tagok, volt kormányfőjük, Jens Stoltenberg a szövetség főtitkára. A norvég energiaipar – szintén a felvert árakon – tavaly 131 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, a 2021-es négyszeresét. Robert Habeck német gazdasági miniszter (Zöldek) jó ideje gigantikus norvég–német hidrogénvezetéket készít elő. Olaf Scholz, a szürke kancellár lapít: ad még Leopardokat, csak hagyják békén, hadd ápolgassa öszvér koalícióját.

Az érdekek valahogy így állnak össze. A robbantás máshogy is történhetett. De a Hershénél életszerűbb változattal még nem álltak elő.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelő beszédet tart (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.