idezojelek

Elvtársi muri

A jelek szerint maguk a pedagógusok sem tartják ezeket az új jogszabályi elemeket annyira ijesztőnek, ami a demonstrációk gyér látogatottságából is lemérhető.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Sokaknak támadhatott hiányérzete az úgynevezett pedagógustüntetések kapcsán. Volt itt minden, ami liberálbaloldali szem-szájnak ingere: kormányszapuló vulgáris rigmusok, transzparensek, hosszadalmas, hergelő politikai beszédek, vezető baloldali pártpolitikusok felvonulása, néha egy kis trágárkodás, majdnem minden, ami kell egy mai menő ellenzéki demonstrációhoz. Egyvalami volt csak kevés, ami pedig elengedhetetlen kelléke kellene, hogy legyen az effajta liberális úri, helyesebben elvtársi murinak: állampolgárok számottevő tömege. És ha már itt tartunk, még valami fontos rekvizítum, kellék szintén hiányzott: maguk a pedagógusok. Márpedig nélkülük mit sem ér egy vérbeli tiltakozás, még a magukat liberálisnak, zöldnek hívó nemzetközi szélsőbaloldali berkekben sem.

Természetesen nem állítjuk, hogy ne lett volna egy szál pedagógus sem az Országház előtt, elég csak a baloldali és liberális gyökerű szakszervezetek prominenseire és tagjaira gondolni. Ám egy rögtönzött kutatás a megjelentek között nagy valószínűséggel kevés gyakorló tanárt talált volna.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha már itt tartunk, arról sem ártana tájékozódniuk, vajon miért mozgat meg olyan kevés embert ez a „Fúj kormány!” álságos, álérdekvédő demonstrációsorozat. Hát azért, mert itt sem akarják egy percig sem szimpatikussá tenni magukat, kizárólag arra koncentrálnak, hogy a lakosságot, tanárokat, diákokat rávegyék, sőt rászorítsák valamire – véletlenül mindig a jobbközép polgári kormány támadására. Meg tudja valaki mondani közülük értelmes, egyszerű szavakkal az általuk státustörvénynek nevezett, sőt gúnyolt, szidalmazott tervezetről, javaslatról, hogy mi a bajuk vele? Érdemes beleolvasni a Soros György által támogatott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álszakmai szövegébe, amit arról állítottak össze, mik a törvény úgymond legégetőbb kérdései. Értékes jutalmakat lehetne kiosztani azok között, akik ez alapján vagy a Gyurcsány-párt bosszútörvényt emlegető kirohanásai nyomán rájönnek, valójában mi a gondjuk azzal, hogy a pedagógusok a közalkalmazotti helyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban lesznek a jövőben. Hihetetlen, hogy mennyire semmilyen értékelhető konkrétumot nem tudnak mondani.

Az oktrojált baloldali terv, recept az volna, hogy mindenki ismerje el a kormány ártó szándékait, s innentől kezdve már nem is kell kérdéseket feltennie, pláne nem kell válaszolni senkinek sem rájuk. Akkor már arra sem lenne szükség, hogy megtudja, mi a búbánatért tiltakozik. Hisz mondja meg valaki, mitől annyira kellemetlen, kénköves pokollal felérő fejlemény egy tanár életében, ha három év alatt 75 százalékos béremelésben részesül, tíz hétre emelkedik az éves szabadsága, s csupán 24 órában rögzítik a heti kötelező tanítási óráinak a számát? Miért kellene háborogniuk amiatt, hogy a rendszerváltozás óta messze a legnagyobb fizetésemelést kaphatják a pedagóguséletpályamodell-törvény elfogadása esetén? A jelek szerint maguk a pedagógusok sem tartják ezeket az új jogszabályi elemeket annyira ijesztőnek, ami a demonstrációk gyér látogatottságából is lemérhető.

Még csak nem is dereng a baloldali politikai pártoknak és kapcsolt álcivil részeiknek, hogy emiatt nem mennek el a tüntetésre többen, és ezért csökken folyamatosan az ő támogatottságuk is? Egy esetben fordíthatnák meg a népszerűségvesztésüket: ha Brüsszelben tiltakoznának, hogy ne akadályozzák tovább a nekünk jogszerűen járó EU-pénzek törvénytelen visszatartásával a tanári béremeléseket.

Arra viszont, hogy maguk és elvtársaik ellen fellépjenek, annyi az esély, mint arra, hogy a Lánchidat be lehessen tolni éjszakára az alagútba.

Borítókép: Résztvevők az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, a Parlament előtt 2023. június 16-án (Fotó: Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.