idezojelek

Gátlástalan EU-fősodor

Mindez lassan, de biztosan ássa alá az európai intézmények hitelességét.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: SIMON WOHLFAHRT

Kifürkészhetetlenek a demokrácia útjai. Pár éve a gyilkosságért elítélt Joel Castón volt az első, aki a rács mögött ülve nyert el választott tisztséget Washingtonban a helyhatósági voksoláson. Új hivatalában többek között annak a börtönnek a felügyelete is a hatáskörébe tartozott, amelyben éppen a büntetését töltötte. Indiában sem lehetetlen választott hivatalt elnyernie egy őrizetesnek. Az európai politikai élet ugyan még nem tart itt, de ezzel együtt magasabb mércét helyeztünk volna választott politikusaink elé. Különösen amilyen éberek az utóbbi években az uniós demokrácia és jogállamiság őrei, hogy Magyarországot a korrupcióra hivatkozva habozás nélkül kirekesztenék az EU döntéshozatalából. Ezt példázta a minapi európai parlamenti határozat, amely a fősodorbeli frakciók jóváhagyásával alkalmatlannak tartja hazánkat a 2024-es soros uniós elnökség ellátására.

E hét elején már másról szólnak a hírek. Eva Kailinak, a zsákszámra mért katari csúszópénz elfogadásával vádolt görög szocialista EP-képviselőnőnek nemcsak feloldották a házi őrizetét, de most már szavazni is bejárhat munkahelyére, az Európai Parlament strasbourgi épületébe. Milyen nemes gesztus! A korrupcióban térdig, a bőröndbelsőig érő eurókötegekben pedig bokáig gázló Kaili így akkor is felsorakozhat elvbarátai mellé, ha a T. strasbourgi Házban éppen a magyarországi korrupció kerül majd terítékre. Bármiféle gátlásról a jelek szerint nem nagyon beszélhetünk. Magyarország ellen szavazott például Marc Tarabella, a brüsszeli korrupciós botrány egyik, belga szocialista gyanúsítottja is. 

Ezek az emberek a saját szemükben a gerendát nem veszik észre, míg másokéban a szálkát is hatalmasnak találják. Ez nem is csoda, ha belátjuk, hogy előre meghatározott politikai feladatot teljesítenek az ülésteremben, elvégre nem erkölcsfilozófusnak vették fel őket, hogy túl sokat dilemmázzanak. Varga Judit igazságügy-miniszter e képmutatás láttán már azon sem csodálkozna, ha Kailit neveznék ki jelentéstevőnek egy olyan ügyben, amelynek témája a korrupció.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok gátlással lehet megáldott az a vezető európai bizottsági tisztviselő sem, aki amellett, hogy az EU szomszédság- és bővítési politikáját kidolgozó brüsszeli főigazgatóság élén áll, egyben egy luxusszálloda tulajdonosa is Balin. Ennyire jól fizetnék az eurokratákat? Miközben Gert Jan Koopman, az állítólagosan puritán holland nemzet szülötte bőszen gyűjthette be a dollárokat az indonéziai turistaparadicsomban üdülőktől, az EU egyik fő problémája – mint emlékezetes – az volt, hogy nálunk kormánypolitikusok ülhettek egyetemek kuratóriumában. Úgy tűnik, az összeférhetetlenségnek a korrupcióhoz hasonlóan van egy törvényszerűsége, amelyet a fizikusok most már Koopman-tételnek neveznek: mindig csak nálunk fordul elő, náluk sohasem…

Mindez lassan, de biztosan ássa alá az európai intézmények hitelességét. Erősítheti továbbá – más okok, így Ukrajna túlzásba vitt (fegyveres) támogatása mellett – azt a folyamatot, hogy

a közelmúltbeli választásokon több EU-tagállamban, köztük az olaszoknál, a finneknél, a spanyoloknál is jobboldali fordulat következett be. De a franciáknál, a lengyeleknél vagy az osztrákoknál sem állnak rosszul az uniós fősodorral szembeni erők. Sőt az Orbán-kormány barátai, a Nemzeti Tömörülés, a Jog és Igazságosság, illetve az Osztrák Szabadságpárt egyaránt a legerősebb pártként tekinthet jelenleg a versenytársaira. 

A kettős korrupciós mérce, a harácsolás és a háborús retorika egyre távolítja az európai fősodort az átlagemberektől, a Kailiról, Tarabelláról és társaikról szóló hírek pedig csak tágítják a szakadékot.

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: Simon Wohlfahrt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.