idezojelek

Pénzügyi védőernyő

A nemzetközi kilátások továbbra sem biztatók, a védelmi költségvetés azonban jövőre így is szinte minden területre több pénzt biztosít.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Magyarország már korábban is kitűnt rossz mutatóival: többévi költségvetési lazaság után, a megszorító politika miatt lassult a növekedés és jövőre már egyszázalékos recesszió várható. Az eladósodással szembenézve Magyarország a külső piacok kiszolgáltatottja lett. A válsággal lassultak a befektetések, esett a forint, a kör bezárult. A csődközelbe jutott országban a „láncolat rémálomba fordulhatott volna”, ha nem segítenek a nemzetközi pénzügyi intézetek – mindezt a francia Le ­Monde írta hazánk dicstelen balliberális kormányzásáról még 2008 novemberében. Ezt a pár mondatot csak azért biggyesztettem ide, mert olvasom, hogy a Demokratikus Koalíció szerint „már most életképtelen a jövő évi költségvetés”.

Gyurcsány Ferenc és pártjának kiválóságai jobb, ha hallgatnak.

Tessék maradni az árnyékban, mert addig van biztonságban az ország! Láttuk korábban éppen elégszer, hogy mi mindent sikerült többször elrontani, tapasztaltuk a bukdácsolást, és a bőrünkön éreztük a megszorításokat. Ha nem volt nemzetközi válság, akkor a balliberálisok előidéztek egy „hazait”.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés többsége tegnap fogadta el a 2024-es költségvetést. Háborús időket élünk, így találóan nevezte el a büdzsét a pénzügyminiszter a védelem költségvetésének. Az instabil világgazdasági környezet, az elhibázott brüsszeli szankciós politika és az elhúzódó háború negatív hatásai Magyarországot is nehézségek elé állítják. Az eddig elért eredményeinket azonban így sem szabad veszni hagyni. Garantálni kell az ország fizikai és gazdasági biztonságát, meg kell védeni a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, és fenn kell tartani az Európában egyedülálló rezsivédelmi rendszert.

Az elmúlt években volt szerencsém szinte minden alkalommal vezércikket írni az éppen aktuális költségvetés elfogadásáról. Például a 2022-es büdzséről, az újraindítás költségvetéséről. A legfontosabb feladat akkor az volt, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai után ismét lendületet vegyen a növekedés. A 2021-est a gazdaságvédelem büdzséjének nevezték, jelentős összegeket kellett a járványügyi készültségre és a gazdaság erőben tartására fordítani. A 2020-as a családok támogatásának költségvetése volt, melynek középpontjában a családvédelmi akcióterv végrehajtása állt.

A 2019-es a biztonságos növekedés büdzséje névre „hallgatott”, kiemelt célja a gazdasági bővülés fenntartása és a teljes foglalkoztatás elérése volt. Előtte egy évvel született meg a munkából élők költségvetése, amely a mérséklődő közterhekre épült, míg a 2017-es törvényt az otthonteremtés költségvetésének nevezte el a kormányzat. A 2016-os évben lépett hatályba az adócsökkentés költségvetése, a 2015-ös pedig a banki elszámoltatás büdzséje volt. Akkor zárult le Magyarországon az óriási károkat okozó devizahitelezés korszaka.

A rezsicsökkentés költségvetése volt a 2014-es, miután az azt megelőző évben három lépésben 25 százalékkal faragta le a kormány az energia fogyasztói árát. És akkor most ugorjunk a jelenbe, az idén ugyanis a rezsivédelem büdzséje van hatályban. Nem árt, ha rögzítjük: uniós összevetésben továbbra is a magyar áram- és gázárak a legalacsonyabbak. Így például

a svéd fővárosban a gáztarifa a budapesti tizenegyszerese.

Júniusban összesen tíz fővárosban volt legalább háromszor nagyobb a bruttó végfelhasználói áramár, mint hazánkban.

A nemzetközi kilátások továbbra sem biztatók, a védelmi költségvetés azonban jövőre így is szinte minden területre több pénzt biztosít. A következő év pénzügyi keretei már ismertek, a szomszédunkban dúló háború vége azonban továbbra sem látszik. Jó lenne mihamarabb a békeidő költségvetéséről is cikkezni.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Somogyi György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.