idezojelek

Torz tükör

Ma az Európai Parlament egy harsány és hangos kisebbség játszótere, ahonnan lényegében az összes komolyan vehető ember távozott, s csak Eva Kaili és hasonló elvtársai maradtak.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

A jogállamiság az Európai Unión belül nagyon érzékeny téma. Ezen áll vagy bukik az összeurópai projekt, ráadásul minden önjelölt demokrata úgy érzi, egyedül ő dönti el, mi számít demokratikusnak és mi nem. Jogszabályokat nyálaz át, és úgy forgatja a törvénykönyveket, ahogy az ő személyes céljainak megfelel, majd kimondja a verdiktet, valami demokratikus-e vagy sem. Jó esetben ez egy Facebook-üzenet szintjén marad, a cicás képek és a nyaralós beszámolók között, rossz esetben ezért valaki pénzt kap, és tekintélyt is kölcsönöz neki a nyolcvanas években modernnek hitt üvegpalota Brüsszelben.

A király persze meztelen, ezt szinte mindenki tudja Európában. Az Európai Parlament szavazásán maga Eva Kaili is szavazott arról, hogy szigorú etikai testületet hozzanak létre, mert tényleg saját magukon kell elkezdeni a megtisztulást. Talán nem meglepő, hogy a közelmúlt legnagyobb botrányának poszterlánya a kérlelhetetlen szigor mellett tette le a voksát, függetlenként, s mivel már nem ül házi őrizetben, s nem tiltották el a közügyek gyakorlásától, teljesen jogosan. Kailit ugyanúgy megilleti az ártatlanság vélelme, mint bárki mást, és ki is használja ezt. De vajon ez erkölcsös-e egy választott képviselőtől? Nem, egyértelműen aláássa az egész parlament tekintélyét, az ikonikus szőke képviselő asszonynak valaki szólhatna, ami jogszerű, az nem feltétlenül erkölcsös. De hiába, a képviselők pénzt kapnak a szavazáson való részvételért, a voksolásért, a bejárogatásért, és az a gazdag ember, aki az utolsó fillérért is lehajol az utcán. Márpedig Eva Kaili nagyon gazdag ember.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament – tisztelet a kivételnek – olyan emberekből áll, akik önmagukat próbálják helyzetbe hozni, egy testületként, az egyetlenként, amelynek van valamiféle köze az európai országok lakosságához. Mivel roppant drága fügefalevélként működik az EP, sokat kérhet a bizottságtól, lényegében zsarolni is tudja, hiszen nélküle az egész uniós döntéshozatal amolyan demokratikus diktatúra volna. Az EP-vel viszont el lehet hinteni, hogy az európai emberek nevében beszél Ursula von der Leyen, s nem Berlinből irányítják a bizottsági elnököt.

Aztán jön Eva Kaili, talicskával tolja ki a kenőpénzt az irodájából, és a tiltakozásokra fittyet hányva önmaga ügyé­ben is leszavaz. Európa népe pedig azt látja, ezek a gazemberek képviselnek engem, ezek a megvesztegethető, torz lelkű, korrupt hivatalnokok. A pokoli drága fügefalevél önjelölt jogalkotóvá vált, megkerülhetetlen politikacsináló boszorkánykonyhává, de épp korrupt mivoltuk miatt teljesen üres minden szó, amit leírnak. Hiteltelen és értelmetlen, a patina pedig nem vonta még be a parlament épületét. Ahhoz időnek kell eltelnie, no és rengeteg olyan munkát kell elvégezni, amely nem vezet botrányokhoz, hanem hasznos és politikai pártállástól függetlenül elismerést érdemel. Ma az EP egy harsány és hangos kisebbség játszótere, ahonnan lényegében az összes komolyan vehető ember távozott, s csak Eva Kaili és hasonló elvtársai maradtak, hogy végrehajtsák a nekik kiszabott és nagyon jól megfizetett feladatot.

Ez pedig sajnos minket, európaiakat is érint. Nem a korrupt tisztviselők nemtörődömsége, hiszen láttunk már olyat minden tagállamban. Az Európai Parlament működése és viselkedése, az erkölcstelenség tobzódása ugyanis rólunk állít ki bizonyítványt. Magunkat látjuk ebben a torz tükörben, ennek az Európai Uniónak a tökéletlenségét, amit mi akarunk tisztává, csillogóvá polírozni. De vannak, akiknek ez a torz tükör kell. Talán mert ők maguk is ilyenné váltak az évek során.

Borítókép: A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én. A korábban vizsgálati fogságban levő Eva Kailit április 14-én a brüsszeli Haren börtönből házi őrizetbe helyezték a belga fővárosban, majd később EP-képviselői jogköre gyakorlását is engedélyezték. Az időközben leváltott EP-alelnököt még 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok a Katar-gate néven elhíresült korrupciós ügyben indított nyomozás során (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.