idezojelek

Emberfolyó

Egyetlen nagyhatalom se fog önszántából elvonulni saját érdekszférájából, csak akkor, ha onnan kiszorítják.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Europress/AFP

A történelemnek sosincs vége, bármennyire is igyekezett ezt valaha elhitetni egy amerikai filozófus. Nem tud nyerni egyetlen ideológia sem, mert a világ változik, sok kéz fog sok nyakat távoli vidékeken is, láthatatlan szálak kötik össze a városokat, az embereket, és sokszor teljesen irracionálisnak tűnnek a döntések, amelyek végül értelmet nyernek, ha egy bizonyos információmorzsa napvilágot lát.

Egyetlen nagyhatalom se fog önszántából elvonulni saját érdekszférájából, csak akkor, ha onnan kiszorítják. Franciaország soha nem hagyta el Észak-Afrikát, csak hivatalosan független államok kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatává változtatta a gyarmati függést. 

Oroszország idegenként érkezett a fekete kontinensre, de mindig alternatív megoldásként jelent meg azokkal szemben, akik gyászos és kegyetlen múltjuk miatt nem kedveltették meg magukat a helyi vezetőkkel és lakossággal. Niger egy roppant szegény, de stratégiai helyen fekvő ország, ahol a hadsereg letette a hatalomból az elnököt, majd orosz zászlókat lengetve ünnepelték a győzelmüket.

Oroszországban Afrika-csúcsot tartottak, amely épp ezt az alternatív lehetőséget mutatta meg a világnak. Egyelőre Afrika nem tudja eljátszani azt a szerepet, amelyre alkalmas lehetne, nem egy gazdasági közösség, valójában túlzottan sokszínű és sokak által fogott terület ahhoz, hogy egy tömbként lehetne kezelni. Az oda érkező külföldi befektetések elnagyoltak és öncélúak, az infrastruktúra hiányos, az országok többsége ingatag, a jogrendszer kidolgozatlan, a korrupció őrületes, a nagyhatalmak pedig természetesen csakis azzal foglalkoznak, hogy milyen profittal tudnak dolgozni a távoli kontinensen. Ennélfogva ideális terep mindenkinek, aki fegyverrel és pénzzel is rendelkezik, vagyis mindazoknak, akik a világ történelmét irányítják.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország 2017-től kezdve vált aktívvá Afrikában, Angela Merkel akkori kancellár 2016-tól fogva személyesen próbálta rávenni a nyugat-afrikai országokat, hogy tegyenek meg mindent az illegális migráció megállítására. Amit Európában sikernek és boldogságnak adtak elő, az a fekete kontinensen kétségbeesett könyörgéssé vált, Mutti Merkel azonban nem lett sikeres. A fő migrációs folyosó kiépítése megtörtént, és pont ott, Nigerben húzódik.

Európai országok francia vezetéssel közösen próbáltak stabilitást adni Nyugat-Afrika öt országában, Csádban, Maliban, Mauritániában, Burkina Fasóban és Nigerben. Hétévnyi „terrorellenes akció” után Csádban megölték az elnököt, Maliban kétszer is megpuccsolták a kormányt, Niger pedig most omlott össze, miután előzőleg sikerként elkönyvelték, hogy demokratikus választást követően nem kezdődött polgárháború. Az Oroszország–Afrika-csúcson jelentették be, hogy Moszkva megnyitja 1992 óta zárva tartott nagykövetségeit Burkina Fasóban és Egyenlítői Guineában.

Rengeteg ország és eltérő érdekek, nem csak annak térkép e táj, ki gépen száll fölébe. Az viszont nem kétséges, hogy a világháború tart, csak az újságolvasó ezt nem veszi észre. Az iszlamista szervezetek előretörése, a szervezett illegális migráció, a zendülések és polgárháborúk sokasága mind megfelelő irodákban előre megtervezett események, és valójában senkit se érdekel ezen irodák tulajdonosai közül, hogy hány ember hal meg az akciók következtében.

A Nílus is kicsi erecskéből lesz a sivatagot átszelve történelemformáló folyam, ugyanilyen patakocskák csordogálnak Afrikából észak felé, hogy egyes terveket megvalósítsanak, cserébe egy fekete Mercedesért vagy egy rakomány gépkarabélyért. Csak ezeket a patakocskákat emberek alkotják, és ők úsznak az árral, mert képtelenek ellenállni.

Borítókép: a nigeri katonai junta, amely megpuccsolta az elnököt (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.