idezojelek

Mese az elszigeteltségről

A nagyüzemet Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, a világ egyik vezető sportdiplomatája indította be.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Tizennégy éve német katonák masíroztak a július 14-i francia nemzeti ünnepen a párizsi Champs-Élysées-n, éppen ott, ahová nagyszü­leik még Hitler megszálló katonáiként dübörögtek be. A megelőző évben pedig Merkel kancellárt fogadta vastaps a kneszetben, ahová Izrael 60. születésnapjára érkezett. 

Az idősebb nemzedékeknek ma is fájó történelmi sérelmeket követő nemzetközi kiengesztelődésnek és az új szövetségek formálódásának szép példái különösen megmosolyogtatóvá teszik az olyan plakátokat, mint amilyennel momentán a Momentum nevű törpepárt vétette magát észre. Azt kifogásolták: a kereszténységet felvevő államalapító királyunk ünnepén mások mellett a török elnök is Budapest vendége volt. Mint emlékezetes ugyebár, a törökök fél évezrede voltak az ellenségeink. Elég régen, Szent Istvánhoz képest pedig elég későn.

Keserű lehet az ellendrukkerek kenyere. Budapest jelenleg a világ idei legnagyobb sporteseményének a házigazdája – a százméteres férfi síkfutás döntőjét, a földkerekség leggyorsabb embereit például túlzás nélkül kétszáz országban követték –, vasárnap este Európa legnagyobb tűzijátékát láthattuk. 

Mindeközben a karmelita kolostorban államfők adják egymásnak a kilincset, míg Tucker Carlson, Amerika egyik legismertebb médiaszemélyisége – akinek mikrofonjára Donald Trump jelentkezett be éppen – a Dózsa György úton (!) kapja el interjúra a szerb államfőt. Ha liberális kampánystratégák lennénk, rendesen leizzadnánk ezeken, de nem a magas páratartalom miatt. Ők azt hirdetik ugyanis: az Orbán-kormány elszigetelt, sötét folt vagyunk, erre a kutya sem jár…

Erre meg Budapest vendégeit bírálják. A balliberális oldal szerint nem elég demokratikusak, sőt illiberálisak. Nyithatunk vitát arról, ugyan ki lenne a számukra megfelelően demokratikus a saját ügyeiben rendre maga döntő svájci népen túlmenően, ha ugyan a NATO-tag Törökország sem az, de azért lehetőleg ne Tavares tovaris, Sargentini vagy Cohn-Bendit vezesse le a disputát. 

Emlékeztetnénk: a diplomácia nem augusztus végi pótvizsga a Demokrácia és jogállamiság nevű tantárgyból, hanem a különérdekek ütköztetésének, majd a közös érdekek felkutatásának művészete. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárhogy is, de valahogy soha nem a belga–luxemburgi vagy az osztrák–svájci csúcsértekezletektől hangos a világsajtó, noha egy gyékényen árulnak. A diplomáciai munka a magyar fővárosban e napokban – mások mellett – az azeri, a szerb és a török elnökkel, valamint a katari emírrel való tárgyalásokban csúcsosodott ki. 

Aki nem látja be ezek jelentőségét, az az elmúlt években a cseh kettőt nézhette ahelyett, hogy maga is meggyőződhetett volna arról, térségünket a háború árnyékában is a migráció és az energiabiztonság kérdései uralják, és ezen országok fontosak ezen ügyekben. 

Ha valaki azt hinné mondjuk, hogy a vitán felül liberális Luxemburg tartóztatja fel a kéretlen migránsokat és biztosítja Európa gázellátását, az alighanem téved. 

A Momentum plakátját elnézve amúgy mégoly érdekes – vagy álságos – fejleményről van szó ahhoz képest: eszdéeszes (nagy)papáik anno látványosan nem tudtak mit kezdeni a Szent István-i történelmi hagyománnyal, Károlyi Mihályt és Jászi Oszkárt tűzve a zászlajukra.

A nagyüzemet Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, a világ egyik vezető sportdiplomatája indította be. Coe egykori remek középtávfutó angol, így remélhetőleg a legkényesebb liberális ízlést is kielégíti, hiszen őfeléjük nyolcszáz éve locsolják a szép zöld gyepet, amelyet a filmbéli Poldi bácsi is emlékezetesen szeretett. Ám Coe sajna nem ezért volt érdekes a karmelitában. Hanem azért, mert komoly dolgokról esett vele szó.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség újabb négy évre megválasztott elnökét a karmelita kolostorban 2023. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Ügynökök, spiclik, egyéb hazaárulók

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.