idezojelek

Európa felelőssége

A honvédelmi miniszter korábbi tájékoztatása szerint az EU-s magyar elnökség kiemelt figyelmet fordít majd Európa déli kapuja, a Száhel-övezet biztonságára.

Ternovácz Áron avatarja
Ternovácz Áron
Cikk kép: undefined
Fotó: ISSIFOU DJIBO

Kinek éri meg mindez? Hogyan lehetséges az, hogy az unió képtelen megoldást találni egy évtizede fennálló problémára? – merülnek fel bennem a kérdések megannyiszor, amikor a déli határ túloldalán fekvő, bevándorlók által feldúlt településeken járok. A környék lakói gyakran kritizálják a szerb hatóságok intézkedéseit, mondván: azok túl engedékenyek a bevándorlókkal, s csak vészhelyzet (egy-egy lövöldözés, robbantás) esetén szállítják el őket a környékről. 

Szerbia azonban speciális helyzetben van: jelenleg két malomkő között őrlődik. Az uniós előszobában toporog évek óta, s az Európai Unió ajánlásai alapján igyekszik megfelelni az elvárásoknak, másfelől nagyon erős nyomás van a szerb kormányon a lakosság részéről.

 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbek ezen elvárások szerint intézkednek migrációs kérdésekben. Fontos leszögezni: a migráció elsősorban összeurópai kihívás, így összeurópai választ és megoldást igényel. Néha azonban úgy tűnik, mintha Szerbiához hasonlóan az EU is egy nála nagyobb hatalom elvárásainak próbálna megfelelni, amikor a lakosság érdekeivel ellentétes módon kezeli a problémát.
Mi sem demonstrálja mindezt jobban, mint hogy a 2015-ös Willkommenskultur óta egyre több európai (elsősorban nyugalmazott) politikus látja be: helytelenül kezelték a migrációs válságot. 

Az EU-ban emellett erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a határvédelemre pénzt kell adni, a kibocsátó országokat pedig támogatni kell.

 Az unió jogszabályalkotói azonban nem tudják átlépni a saját árnyékukat: kézzelfogható, valós megoldáshoz vezető intézkedéseket továbbra sem láthatunk. A határvédelem támogatása helyett az uniós bürokraták jutalomként vagy korbácsként használják a forrásokat. Brüsszel emellett a 2017-ben megbukott elosztási és betelepítési mechanizmus rendszerét erőlteti, amely ismét ösztönzőleg hathat a bevándorlók elindulására. 

Az Európai Parlament által publikált friss elemzés szerint ráadásul a következő évtizedekben akár egymilliárd ember is arra kényszerülhet, hogy Európa felé vegye az irányt.

 De mi a helyzet a segítség küldésével? Első ránézésre ígéretesnek tűnt a Kaisz Szaíd tunéziai elnök és Ursula von der Leyen által júniusban szignózott megállapodás, amely szerint az Európai Unió összesen több mint egymilliárd eurót ígért az észak-afrikai országnak. Ez a támogatás elméletben lehetővé tenné Tunéziának, hogy hatékonyan védelmezze az EU külső határait, és kiépítse a szükséges menekültügyi rendszert és pufferzónát. A megállapodásban azonban volt egy érdekes csavar: az EU ahhoz a feltételhez kötötte a pénzügyi támogatást, hogy Tunézia teljesíti a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelprogramjának korábbi feltételeit. Jogosan merül fel hát bennünk a kérdés: az országnak nyújtott támogatás valóban a menekültügyi helyzet kezeléséről szólt?

Jól látható tehát, hogy az EU vezetése továbbra sem hajlandó kezelni a migráció kérdéskörét. Jó hír azonban, hogy az Európai Unió soros elnökségét hamarosan Magyarország fogja átvenni, s a honvédelmi miniszter korábbi tájékoztatása szerint a magyar elnökség kiemelt figyelmet fordít majd Európa déli kapuja, a Száhel-övezet biztonságára. 

A migrációs helyzet kezeléséhez azonban elengedhetetlen a brüsszeli mocsár lecsapolása, a parlament arányainak megváltoztatása. 2024 júniusában erre lehetőségünk lesz. 

A nemzeti érdekeket képviselő erők erősödésével az unió végre talán megtalálhatja saját pozícióját a glóbusz nevű sakktáblán, s a bevándorlás kérdéskörében is a sarkára állhat.

 Mégpedig a határvédelem támogatásával, annak délebbre tolásával, valamint azzal, hogy a segítséget odaviszi, ahol arra szükség van, nem pedig a bajt hozza ide. Remélhetőleg a valutaalap segítsége nélkül.
 

Borítókép: A nigeri katonai junta támogatói a francia katonai jelenlét ellen tiltakoznak (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djobo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

SPORTSZERŰEN – Trump lecsapta a magas labdát

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Tényleg bukik Izrael, dr. Steinbock?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A történelem rémálmai

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Kamala Harris gyilkosozza Orbán Viktort

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.