idezojelek

A medve nem játék

Macron, Scholz és Tusk együtt verte a harci tamtamokat.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
2024. 03. 18. 4:59
Fotó: AFP

Csak remélhetjük, hogy az utókor előnyösebben ítéli majd meg az úgynevezett weimari háromszöget, mint a türingiai városról elnevezett önpusztító demokráciát. A weimari síkidom vezetőinek – a francia elnöknek, a német kancellárnak és a lengyel kormányfőnek – minapi találkozója azonban inkább aggodalomra ad okot. Macron, Scholz és Tusk együtt verte a harci tamtamokat. Idült háborús pszichózisában Macron egyre nyilvánvalóbban emeli a tétet azóta, hogy nemrég bedobta a köztudatba nyugati katonák Ukrajnába küldésének ötletét – ez akkor is így van, ha szavait időnként tompítva árkolja körül: „nem lehet kizárni”, „én nem kezdeményezem”. A szavaknak ugyanis önmagukon túlmutató jelentőségük van – különösen háborús időkben –, márpedig mostanában verbális lövedékekként csapódnak be. 

A francia elnök a németeket is masszírozza, hogy küldjenek Taurus „cirkálórakétákat” (valójában robotrepülőgépeket) az ukránoknak; ezekkel Oroszországot mélyen lehet támadni.

 Öntudatosan hangsúlyozza azt is, Párizs atomhatalom, amelyet nem lehet csak úgy fenyegetni, azaz látszólag védekezik, valójában fenyeget. Mintha legalábbis a francia nukleáris arzenál – tény, az egyetlen az Európai Unióban, nem számítva az amerikaiak Nyugat-Európában tárolt taktikai atomfegyvereit – egy súlycsoportban lenne az orosszal…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elég ijesztő, hogy idáig jutottunk, és ki tudja, hol lesz a vége? Bő két éve még ötezer német sisak ötletével kezdődött a nagy ukrajnai segítség, amit Klicsko kijevi polgármester kiröhögött, mondván: ezzel az erővel akár párnákat is küldhetnének… Ma egyre durvább fegyverekről esik szó, és Macron bogarat ültetett egyesek fülébe a nyugati szárazföldi csapatok felvetésével is. 

Eközben az oroszokat nem fektették két vállra a szankciók, bírják szuflával a háborút, az arcvonal három körtefányit ha mozdul, Putyint meg most választották éppen újra.

A háborúban százezrek haltak, illetve rokkantak meg, dollárok százmilliárdjait költötte már el rá a világ.
A nyugati fősodor cinikus része adja a megbízásokat az alkuszának, vásároljon a fegyvergyárak részvényeiből. A berezelt része pedig saját propagandájának áldozata: már maga is összekeveri Hitlert Putyinnal, holott Putyin nem képes arra, amire Hitler – Európa lerohanására –, viszont a világ vezető atomhatalmát irányítja, amiről Hitler csak álmodott. A medve nem játék! – tartja a székely. 

De a nyugati fősodorban úgy gondolják, ha a második világháborúban végül mégiscsak meg kellett halniuk Danzigért (Gdanskért), akkor most majd Avgyijivkáért, Harkivért kell.

 Ja, persze nem személy szerint nekik! Hanem a katonáiknak meg európai polgároknak is, ha az orosz visszacsap. A franciák négyötödét például aggasztja az ukrajnai helyzet, de kétharmaduk ellenzi elnökük „katonás” ötletét. Érdekli ez Macront? Nem kifejezetten. Három éve van hátra, nem választható újra. Scholz meg örül, ha másfél évig kihúzza még. Utánuk az özönvíz.
Tisza István lenne a megmondhatója, milyen könnyű belesodródni egy világégésbe, még csak akarni sem kell. 

A magyar vezetés ezúttal állhatatos. – Budapesten ismerjük a háborút, halottak, özvegyek, árvák, lerombolt hidak, földönfutóvá tett emberek tízezrei, egy emberöltő ment rá az utolsó háborúra.

 Magyarország csak a békével járhat jól – hangoztatta Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédében. Szerencsére hazánk nincs egyedül, de a józanoknak többen is kell lenniük. Különösen üdvözlendő Olaszország – az EU harmadik katonai hatalma – gyors kiállása a Moszkvával való háborúskodással szemben. Ha a legvégén kiderül (bár így lenne!), hogy Macron csak az ­uniós választási kampányt tüzelte fel, igen olcsón megúsztuk.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.