idezojelek

Csevegők

A katonai vezetők úgy dobálóznak országok és népek sorsával, mintha éppenséggel a vasárnapi ebédről beszélgetnének.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Clemens Bilan

Természetesen nem tudjuk, hogyan szivárgott ki a német katonai vezetők csevegése, de az ilyen természetű ügyek lényege, hogy rejtélyesek. Az orosz sajtó leközölte a szomorúan alacsony színvonalú beszélgetést, amely egyértelműen rávilágít, hogy súlyos gondok vannak a német hadvezetésben és politikai irányításban. 

A katonai vezetők úgy dobálóznak országok és népek sorsával, mintha éppenséggel a vasárnapi ebédről beszélgetnének, valamelyikük húga volna a videochat túlvégén, s alkalmanként valamelyik csemete is beköszön izgatottan a képernyő alján ugrálva.

Pedig ez nem a zöldbabfőzelékről szól, hanem egy potenciális világégésről, ezer és ezer ember haláláról, egy stratégiai fontosságú hídról, amely egy hadszíntéren fekszik. Nem szabad, hogy ilyen mélyre süllyedjen Európa egykori motorja, amely egyre köhögősebben erőlködik, s már nem csak egy henger hagy ki néha-néha. Hogy a tábornokok ilyen szintre jutottak, az tünet, amelyre azonnal reagálnia kell nemcsak a hadvezetésnek, de Olaf Scholznak is. 

Kérdés azonban, hogy képes-e erre a kancellár. A védelmi miniszter felelőssége egyértelmű, egyszerűen azért, mert ő képviseli a Bundeswehrt, ugyanakkor politikailag önmagát gyengítené a kancellár, ha egyik legnépszerűbb miniszterét menesztené. 

Ehhez a feladathoz valószínűleg sokkal jobb politikusra volna szükség, mint Scholz. Az se véletlen, hogy épp az ő időszakában pattant ki a Taurus-ügy. A csevegő tábornokok botránya ugyanúgy rossz fényt vet az egész NATO-ra és az Európai Unióra is, hiszen a megengedhetetlen biztonsági lazaság és a minősíthetetlen színvonalú diskurzus nálunk, a mi nagy érdekközösségünkben történt, a mi szoros szövetségeseink kotkodácsolnak a chaten. 

Ők fogják elméletileg eldönteni az orosz–ukrán viszályt, legalábbis nagyon komoly befolyásuk van a harcok kimenetelére. A beszélgetés alapján azonban úgy tűnik, ez csak vágyálom. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A valódi katonai döntések nem itt születnek, Németország pedig nem egy erős és jól szervezett állam. Németország leginkább önmagát tartja erősnek és jól szervezettnek, és próbálja eladni magát akként, a trükk pedig voltaképp működik is. Hacsak nincsenek az ilyen kis elcsúszások, mert akkor kiderül, hogy a király meztelen.

Az ukrajnai gyalázatos háborúról pedig újfent kiderül, hogy hihetetlen amatőr szinten folyik a hadviselés. Persze egy háború se elegáns vagy szép, de vannak olyan konfliktusok, amelyeknél látszik, hogy ki mire törekszik. Ukrajnában egy harsogó nemzetközi pénzszivattyú kelepel minden létező nemzetközi fórumon, lőszert, tankot, repülőgépet követel, és lám, kap is, ha csak olyan színvonalon is, amit hallhattunk. 

Soha nem lesz elég a támogatás, mindig újabb és újabb követeléssel áll elő Volodimir Zelenszkij, de neki lényegében ez a legfontosabb feladata. Az viszont nem egyértelmű, mit akar valóban elérni a harcmezőn Ukrajna, s milyen úton kívánja a hadicélokat sikerre vinni.

A Taurus-botrány leginkább arra világít rá, hogy a szörnyűséges daráló olyan konfliktus, amely előbb-utóbb befagy, de addig még rengetegen fognak meghalni, és ez a nyugati szövetségeseket cseppet se zavarja. Ugyanakkor Isten óvja az öreg kontinenst, hiszen így nemigen tudná megvédeni önmagát Európa. 

A német hadsereg nagyon régóta vegetál, történelmi okai is vannak, hogy nem szeretik a németek fejleszteni a haderőt, bármennyire is szükség volna rá. Ideje volna épp a szövetségi rendszer miatt rendet tenni a Bundeswehrnél, hogy számítani lehessen rájuk, akiknek az egyik legfontosabb és legerősebb ­NATO-tagnak kellene lenniük. De kicsit távolabbról tekintve annak is ideje volna, hogy Németországban legyen rend. Feltehetően nem Scholz lesz a megmentő.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a biztonsági helyzettel foglalkozó kormányülés kezdetén Berlinben 2022. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.