idezojelek

Tanévkezdés

A jövő évben a tanárok fizetése eléri a diplomások átlagbérének nyolcvan százalékát, 2025-ben ennek összege egymillió-huszonötezer forint lesz.

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

Hamarosan becsengetnek az iskolákban. Ezt nálunk a naptár állásán kívül onnan is tudni lehet, hogy a feleségemnek egyre több időt kell a munkahelyén töltenie. Készül az órarend, a tantárgyfelosztás, frissülnek a tanmenetek és a különféle szabályzatok, új kollégák érkeznek és zajlanak a pótvizsgák. Hamis tehát az a kép, hogy a pedagógusok egész nyáron lógathatják a lábukat. Az viszont nagyon is igaz, hogy áldozatos munkájukat anyagilag is meg kell becsülni.
Ezért aztán a kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a pedagógusbér-emelési programot. 

A jövő évben a tanárok fizetése eléri a diplomások átlagbérének nyolcvan százalékát, 2025-ben ennek összege egymillió-huszonötezer forint lesz, így a pedagógusok esetében az átlagbérek 820 ezer forintra emelkednek.

 Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt is elmondta, a jövő szempontjából a közoktatás a legfontosabb, ez áll a kormány politikájának is a középpontjában. Aljas hazugság tehát, hogy a Fidesz szándékosan zülleszti le ezt az ágazatot. Az viszont nagyon is igaz, hogy az idén a legnépszerűbbek közé tartoztak a pedagógusképzés szakjai a felsőoktatásba jelentkező fiatalok számára.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel kapcsolatban elmesélek egy személyes történetet. Amikor kezdő pedagógus házaspárként áruhitel segítségével meg tudtuk vásárolni az első színes televíziónkat, mindketten nyolcezer forintot kerestünk. A készülék huszonötezer forintba került. Ma kétszázötvenért nem túl nagy, de modern okostévét lehet venni. 

Tízszeresére nőtt tehát harminc év alatt egy tömegcikk ára, a pedagógus-átlagbér pedig hamarosan a százszorosára.

Úgy is mondhatnánk, tízszer könnyebb ma megalapozni azt az értelmiségi létformát, ami szükséges az áldozatteljes hivatás gyakorlásához. Ez akkor is így van, ha belegondolunk, ki lehet-e fejezni pénzben annak a csodálatos tevékenységnek az értékét, aminek során egy halmozottan hátrányos helyzetű, speciális nevelési igényű, beilleszkedési zavarokkal, a figyelemkoncentráció hiányával küzdő nebulót sikerül leérettségiztetni és szakmát adni a kezébe. Aki ebben a folyamatban teljes személyiségével részt vesz, attól én nem sajnálnék kétszer ennyi pénzt sem. De azt gondolom, nincs ma aljasabb gazember azoknál, akik most kárognak, siránkoznak, fitymálnak, kevesellnek mindent, és kóros mértéket öltött Orbán-fóbiájukat kiélve a közoktatás összeomlásáról hadoválnak.
Mert kétségünk ne legyen, a dollárbaloldal agendájában ez következik. 

A sors különös fintoraként szabadlábon lévő legújabb világmegváltójuk még a kórházak folyosóján idétlenkedik hiteltelen hőmérőjével, de a hőmérséklet iskolakezdésre bizonyosan lecsökken annyira, hogy nem sül majd rajta rendesen a politikai demagógia pecsenyéje.

És akkor jön majd a pedagógushiány, a megalázó fizetések, a tűrhetetlen viszonyok, a túlterhelés, a leomló vakolat és az ehetetlen menza kombinációja. Persze ez a bagázs pont annyira ért majd a közoktatás problémáihoz, mint amennyire jártas a kórházak klimatizálásának és fertőtlenítésének kérdéseiben. Ez azonban nem riasztja majd vissza őket attól, hogy harsogva osszák az észt, rombolva a közhangulatot. Mert ez az egyetlen politikai eszközük, a rossz közérzet terjedésétől várják, hogy megbomlik a nemzeti kormány mögött álló politikai közösség egysége, és a gyűlölet szintjére felkorbácsolt indulatok zűrzavarában kivethetik majd loncsos hálójukat a megtévesztett lelkekre.
Félreértés ne essék, nem állítom, hogy a közoktatás területén nincs már semmi teendő. Jól tudom, növeli, ki elfödi a bajt. De azoknál többet, akik a jót próbálják elhazudni, senki nem árthat a jövő nemzedékeinek.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Mi kell a politikai harchoz?

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hamis próféták, influenszerek

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Ráég Amerikára Guantánamo

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.