Varga: A kormány megtalálta a módszert

Működik a magyar gazdasági modell – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter egy konferencián.

BLM
2015. 01. 22. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály rámutatott: a magyar gazdaság növekedése 2014-ben jelentősen meghaladta az Európai Unió átlagát, sőt a közép-európai országokénál is magasabb volt. „Aki el akar érni valamit, módszert keres, aki nem, kifogást” – mondta.

A magyar kormány próbálta megtalálni a módszert, ennek jegyében csökkentette például a munkát terhelő adókat – mondta a miniszter. Az áfabevételek 8 százalékkal nőttek, a társasági adóból 10 százalékkal, személyi jövedelemadóból 6 százalékkal több folyt be – sorolta. Ez azt jelenti, hogy jól állítottuk be az adók szintjét – mondta.

Románia, Lengyelország és Horvátország is keresi a módját a svájci frank drámai megerősödése miatt bajba került devizahiteleseik megsegítésére. A lépések különbözőek lehetnek, de a magyar megoldást mindenütt példának tekintik.

 

Varga Mihály szerdán Az Este vendége volt az M1-en, az interjút itt olvashatja el.

A devizahitelek kivezetésével kapcsolatban megjegyezte, ma „nem a magyar kormánynak kell vizsgálnia a lengyel vagy a horvát példát, hanem fordítva”.

A 2015-ös várakozásokról Varga Mihály elmondta: az Európai Központi Bank mennyiségi enyhítési programjából a magyar gazdaság is profitálhat, emellett importőr országként jelentős segítség Magyarországnak az alacsony olajár. A külső kockázatok közül kiemelte az ukrajnai konfliktust és a küszöbönálló görögországi parlamenti választások esetleges utóhatásait.

A feladatok között említette a hitelezés fellendítését. A miniszter megjegyezte, az állam nem tervez további akvizíciókat a bankrendszerben, bár – tette hozzá – ez nem egy lezárt piac. Kijelentette: nem cél, hogy kereskedelmi bankok tartósan állami tulajdonban maradjanak.

Surányi György volt jegybankelnök többek között arról beszélt, hogy 2013-tól jelentős lazításba kezdett a magyar jegybank – a maginflációhoz viszonyítva a reálkamat 4 százalék körüli értékről zéróra esett –, mégis defláció van ma Magyarországon. Ennek egyik oka az MNB egykori elnöke szerint az olajárak csökkenése, ami jó a magyar gazdaságnak, a másik oka viszont a súlyos belföldi kereslethiány, mert nagyon alacsony a fogyasztás és a magánszektor beruházása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.