Gulliver utazásai Panamába

Újabb kartellgyanúba keveredett tíz nagybank.

Szabó Anna
2015. 03. 02. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még el sem ültek a világ második legnagyobb bankjaként számon tartott HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) adóelkerülésre használt, titkos svájci számlái körüli botrány hullámai, a pénzintézetet újabb bűncselekménnyel, ezúttal a nemesfémek árának mesterséges, kartellszerű manipulációjával vádolják. Az amerikai igazságügyi minisztérium és az árukereskedelmi tőzsdefelügyelet vádja szerint legalább tíz globális nagybank egymással egyeztetve, globális befolyásukat kihasználva szólt bele a nemesfémek világpiaci árába, és óriási hasznot húzott a spekulációból.

Az érintett pénzintézetek között szerepel a Credit Suisse, a UBS, a Goldman Sachs, a JP Morgan Chase, a Barclay’s, a Societé Generale, a Deutsche Bank, a Standard Bank és a Nova Scotia, a csalás szálait feltételezhetően a Nagy-Britanniában bejegyzett HSBC mamutbank mozgatta. A legújabb bankbotrány szereplői érdekes módon egybeesnek az elmúlt évek kartellezőivel, amelyek a bankközi kamatszintekbe mesterségesen beavatkozó úgynevezett Libor (a londoni bankközi kamatláb) körüli botrányban és a devizaárfolyamok manipulációjában is részt vettek. A mostani kartellvád szerint elsősorban az arany és az ezüst világpiaci árán kerestek törvényellenesen a nagybankok, a nyomozásba pedig az amerikaiak mellett a svájci és a brit nyomozó, illetve pénzügyi felügyeleti szervek is bekapcsolódtak. Külföldi lapértesülések szerint a brit pénzügyi felügyelet (FCA) a nemesfém fedezetű értékpapírokkal kapcsolatos csalás miatt már közel 450 millió dollárra bírságolta a Barclay’s bankot, amiért hamis eladási-vételi pozíciókkal alacsonyan tartotta az arany árát, hogy minél kevesebb hozamot kelljen az ügyfeleinek fizetnie.

A bankvezér is titkos számlán tartotta a pénzét
Gigantikus adócsalási botrányba keveredett a legnagyobb brit bank

Bőröndben cipelték a pénzt az HSBC fiókjába

Kavarog az óriásbank gigabotránya, magyarok is érintettek

HSBC-botrány: sötét alakok társaságában világsztárok

Új Snowden születik: Hervé Falciani

A CIA segíthette a HSBC-t leleplező Falcianit?

A legnagyobb bajba most a HSBC került, annál is inkább, mert a bank feje felett már az új botrány kipattanása előtt is jócskán gyűltek a felhők. A pénzmosási gyanú miatt öt évre különleges felügyelet alá vont pénzintézet több tízezer kiemelt ügyfelének adóelkerülési célokból titkos svájci számlákat tartott fenn, sőt a számlák megnyitására ösztönözte őket. A bank vezérigazgatója, Stuart Gulliver a titkos számlák mellett a múlt héten azért is magyarázkodhatott a brit parlamentben, mert személyesen is érintett az adóelkerülési botrányban. Gulliver ugyanis megutaztatta a fizetésének egy részét Hongkong és Panama között, majd a saját számlájára helyezte el, nyilvánvalóan adóelkerülés céljából.

A Financial Times értesülései szerint a bankár korábban annak ellenére Hongkongot nevezte meg állandó lakhelyének, hogy már 12 éve Nagy-Britanniában lakott. Ennek azért van jelentősége, mert a HSBC-vezetők az úgynevezett dupla lakhely rendszere alapján működő kiskaput használták adóelkerülésre. Dupla munkaszerződést kötöttek, így a brit díjazásuk után Londonban adóztak, míg a külföldi tevékenységük jutalékát offshore cégek beiktatásával vették fel, így dollármilliárdokat vontak ki az adózás alól.

Nagy-Britanniában most többen azt vetik a pénzügyi felügyelet szemére, hogy hiába erősítették meg a válság után, még most sem kellően hatékony ahhoz, hogy fellépjen a globális kartellezés, a rendszerszintű spekuláció és a tömeges adóelkerülés ellen. Sokan azzal érvelnek, hogy az utóbbi években az egyes pénzintézetek csalásai miatt kiszabott büntetések tétele kifejezetten magas volt ugyan, ám a vezetők közül szinte senki sem került börtönbe, gyakorlatilag pénzen váltották meg a szabadságukat. Lapelemzések szerint a visszaélések számának és az elcsalt pénzek értékének emelkedése jelzi, hogy a válság után alig változott valami a nagybankok moráljában, mindössze a trükközési módszereken módosítottak.

A legnagyobb büntetéseket gyakorlatilag most is ugyanazok a nagybankok kapják, amelyek a pénzügyi válságot kirobbantó jelzálogpiaci botrányokban is érintettek. Közülük a Goldman Sachs, a HSBC, a JP Morgan, a Citigroup, a Barclay’s, a Bank of America és a svájci UBS csalásai különösen széles palettán helyezkednek el. A Libor-botrányban becslések szerint legalább 350 ezer milliárd dollárnyi hitel és értékpapír kamatozását meghatározó szintet manipulálták globális hatalmukkal visszaélve. Két évvel ezelőtt az úgynevezett londoni Bálna-botrányban a JP Morgan befektetési részlege nagyjából tízmilliárd dollár veszteséget okozott ügyfeleinek azzal, hogy rendszeresen félrevezette őket. A jelzálog fedezetű értékpapírok miatt eddig a legtöbb bírságot a Bank of America, a JP Morgan, a Citigroup és a Goldman Sachs kapta, pénzmosásért pedig egyebek között a HSBC és a Standard Chartered bankot büntették rekordbírsággal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.