Járvány idején értek be az élénkítő lépések

A lakásépítési ágazat képes évente akár húsz százalékkal növelni kapacitásait, így a következő esztendőkben még tovább emelkedhet az átadott új lakások száma a tavalyi 28 ezer után. Koji László, az építési szakszövetség elnöke szerint az otthonteremtési program keresletélénkítése igazán a múlt évre ért be, s noha a járványhelyzet még mindig nem múlt el, a kibővített támogatások megfelelő alapot adnak az építkezések megszaporodásának.

2021. 02. 26. 7:39
null
Építési terület. Az otthonteremtési program még jelentősebb felfutást okozhat Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mostanra értek be igazán a kormány 2016 óta meghozott, folyamatos keresletélénkítő intézkedései, az állami támogatások: az ötszázalékos lakásáfa, a csok és annak bővítése – ezzel magyarázta lapunk érdeklődésére Koji László azt, hogy tavaly – a koronavírus-járvány ellenére – annyi lakás épült, mint amennyire bő egy évtizede nem volt példa. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke azt mondta, mivel a járványhelyzet 2020 utolsó hónapjaiban is sok bizonytalanságot okozott, némileg őket is meglepte, hogy a hivatalos adatok szerint végül 28 208 lakás készült el 2020-ban. Ez ugyanis jelentősen, 34 százalékkal meghaladja az előző évi mintegy 21 ezres mennyiséget is, aminél jó esetben két-háromezerrel többel számoltak.

Koji László mindezt elsősorban az otthonteremtési programnak tulajdonítja, s mivel a támogatási rendszer jelentősen bővült az év elején, ez szerinte további érdemi felfutást vetít előre. Mint emlékezetes, a gazdasági évnyitón Orbán Viktor úgy fogalmazott,

oda szeretnénk visszatérni, ahol egyszer már voltunk, hogy évente negyvenezer lakás előállítására legyen képes az építőiparunk.

Koji László erre reagálva hangsúlyozta, hogy az építőipari vállalkozások, a lakásépítési ágazat képes rá, hogy évről évre akár húsz százalék körüli mértékben növelje kapacitását. – Ezt azt jelenti, hogy a jelenlegi szintről kiindulva

akár 2023–2024-re elérhetjük a negyvenezres lakásszámot

– jelezte az ÉVOSZ elnöke, aki ugyanakkor megjegyezte: az ötszázalékos áfa körüli korábbi bizonytalanságok miatt, az építési engedélyek és egyszerű bejelentések csökkenését látva, 2021-ben ismét csak húszezer körül alakulhat az elkészülő új lakások száma. – Idén elsősorban az engedélyek és az elkezdődő építkezések számában várható jelentős bővülés, ami megalapozhatja, hogy jövőre ismét jóval több új lakást adhassanak át – mondta Koji László.

Építési terület. Az otthonteremtési program még jelentősebb felfutást okozhat
Fotó: Teknős Miklós

A szakszövetség elnöke azt is az otthonteremtési program lehetőségeivel magyarázza, hogy

egyre növekszik a saját erős építkezések száma.

Többek között ezt emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter is szerdán a friss lakásépítési adatokról, mondván, tavaly minden második lakást nem beruházók, hanem a családok építettek. – Az otthonteremtési támogatásokkal élő családok nagyobb része saját családi házban vagy legfeljebb kis lakásszámú társasházban gondolkodik, az ingatlanfejlesztők finanszírozta nagyobb, akár több száz lakásos projekteket kevésbé keresik. Vagyis magánszemélyek egyre többször közvetlenül az építőipari kivitelezőktől rendelik meg a munkát, a ház, a lakás felépítését – jegyezte meg Koji László, nem elhallgatva, hogy ebben a folyamatban egyértelműen szerepet játszik az elmúlt évek jelentős drágulása is. Sőt szerinte

ezt a fajta keresletet a járványhelyzet csak erősíti, hiszen mind többen költöznének a zsúfolt belvárosi részek helyett szellősebb, kertes övezetbe, családi vagy sorházba.

Hozzátette, a kistelepülési házépítésekhez és -felújításokhoz ráadásul a falusi csok és az áfa-visszatérítés is jelentős támogatást ad.

Az ÉVOSZ elnöke arról is beszélt, hogy az építőipar alapvetően a járvány idején is folyamatosan tudott dolgozni, és az utóbbi hónapokban sem voltak különösebb problémák. – A teljes építőipari ágazatra, és ezen belül a lakásszektorra jó évek várnak. Az építőipar újra a nemzetgazdaság egyik húzóágazata lehet, az idén két számjegyű növekedést várunk a 2020-as teljesítményhez viszonyítva – jelezte Koji László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.