Brüsszel kifogásolja, hogy a magyarok olcsóbban tankolhatnak

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság. Brüsszel azt kifogásolja, hogy csak a magyar rendszámú autósok tankolhatnak kedvezményes áron, míg a külföldieknek a piaci árat kell fizetniük a hazai kutaknál. Szintén eljárás indult hazánkkal szemben, amiért a gabonakivitelre a háborús helyzet miatt bejelentési kötelezettséget írt elő, és adott esetben az állam elővásárlási jogot érvényesíthet az exportálandó terményre.

Nagy Kristóf
2022. 07. 15. 18:26
null
Gyál, 2020. január 1. Autós tankol a Mol gyáli töltõállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétõl emelkedik a biológiai eredetû összetevõk bekeverendõ aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerû ellenõrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A benzinárstoppal kapcsolatos szabályozás és a gabonakivitelt megelőző bejelentési kötelezettség miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság (EB) – olvasható a brüsszeli testület pénteki közleményében.

Brüsszel szerint rossz, hogy olcsón tankolhatunk

Brüsszel szerint diszkriminatív, így sérti az uniós jogot az a szabályozás, hogy csak a magyar rendszámú autósok tankolhatnak kedvezményes, literenként 480 forintos hatósági áron, míg a külföldi gépjárműveknek a piaci árat kell megfizetniük a benzinért és a gázolajért a magyar benzinkutakon. 

Brüsszel szerint a hazai gyakorlat miatt sérül az áruk és szolgáltatások – köztük a szállítási szolgáltatások – szabad mozgására, a letelepedés szabadságára, a polgárok és a munkavállalók szabad mozgására, a megkülönböztetésmentesség elvére vonatkozó, valamint az egységes piac átláthatóságáról szóló irányelv.

Az egységes piac megfelelő működésének fenntartása a bizottsági közlés szerint kiemelt jelentőségű a jelenlegi geopolitikai helyzetben, mivel ez a legfőbb eszköz, melynek segítségével az Európai Unió felléphet az Ukrajna elleni orosz invázió gazdasági fennakadásokkal járó hatásai ellen. Az indoklás szerint az egyoldalú nemzeti szintű lépések és a megkülönböztető bánásmód alkalmazása ellentétes az egységes piacon belüli szabad mozgás elvével, és nem jelenthet megoldást.

Uniós jogot sért a gabonapiac állami felügyelete?

Az orosz–ukrán konfliktus okozta bizonytalanság miatt elrendelt gabonakiviteli korlátozást sem nézi jó szemmel az Európai Bizottság. Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít, amiért Magyarország a gabona kivételéhez előzetes bejelentési kötelezettséget írt elő. 

A testület szerint összeegyeztethetetlen a közös piacszervezésre és a kivitelre vonatkozó uniós szabályokkal, hogy a magyar állam elővásárlási vagy vételi jogot érvényesítsen a kivitelre szánt gabonára. A döntés azért is érdekes, mert korábbi értesülések szerint a bizottság is nagyobb felügyeletet szeretne a gabonapiacon.

Brüsszel szerint a magyar intézkedés nem indokolható azzal, hogy ez a lépés az uniós szintű, különleges gazdasági célok nemzeti megvalósítását szolgálja. Hozzátették: jelenleg nincs szükség intézkedésekre az EU-n belüli gabonaellátás biztonságának szavatolásához. 

A háború felülírhatja az uniós szabályokat

Nem okoz meglepetést, hogy az Európai Bizottság eljárást indított a háború okozta bizonytalanság közepette bevezetett intézkedések miatt, mivel az elmúlt hónapokban többször is kemény bírálatot kapott mind az üzemanyagárakra vonatkozó szabályozás, mind a gabonakivitel állami felügyelete, noha egyszer sem került sor az export tényleges korlátozására.

Varga Judit igazságügyi miniszter az eljárások megindítására reagálva emlékeztetett: a kettős magyar üzemanyagár-rendszer bevezetésével kapcsolatban a bizottság korábbi megkeresésére válaszolva a kormány kiemelte, hogy bevezetésekor az intézkedés mindenkire alkalmazandó volt. 

Az időközben kialakult inflációs és háborús helyzet miatt fokozódó üzemanyag-turizmus ugyanakkor olyan mértékben veszélyeztette az ellátásbiztonságot, hogy a kabinet a külföldi rendszámú járműveket kivonta a kedvezményezetti körből.

A gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat bevezető nemzeti szabályozásról a kormány szintén megküldte előzetes észrevételeit. A luxemburgi bíróság elé utalt mindkét ügy kapcsán reméljük, hogy győz a józan ész, és számunkra kedvező döntés születik – tette hozzá Varga Judit.

A kormány korábbi álláspontja szerint a gabonapiaci intézkedés összhangban van az unió működéséről szóló szerződéssel, amely lehetővé tesz jelentős exportkorlátozást akkor, ha veszélybe kerülhet a közrend, a közbiztonság vagy az emberek egészsége. 

Ez pedig a jelenlegi helyzetben megvalósulna, ha a nemzetközi pánikfelvásárlások miatt eltűnne a hazai gabona. Ebben az estben élelmiszerhiány lépne fel. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.